Hlavní obsah
Online

V Česku znovu řádí orkán. Vichr láme stromy, na některých tratích nejezdí vlaky

Výstraha meteorologů před silným větrem platí až do pondělní čtvrté hodiny ranní. (ilustrační foto)

Reklama

aktualizováno •

Vítr dnes v Česku opět dosáhl síly orkánu. Na Sněžce měl rychlost přes 187 km/h. Podobnou rychlost měl minulé pondělí při ničivé bouři Sabine. V Krásném Jezu na Karlovarsku vichr vyvrátil strom, který spadl na autobus, dva lidé byli lehce zraněni. Na řadě míst byla přerušena vlaková spojení.

Článek

Do Česka přišel silný vítr. Vane ze západu, postupně ze severozápadu s nárazy v rychlosti 70 až 110 kilometrů v hodině. Na horách může dosáhnout až 125 kilometrů v hodině. Vysoký stupeň nebezpečí vyhlásili meteorologové pro celou republiku s výjimkou části Zlínského kraje.

V západních, středních a jižních Čechách platí výstraha do nedělní půlnoci. Pro východ Čech, Moravu a Slezsko až do pondělních čtyř hodin. Největší nebezpečí očekávají meteorologové večer při přechodu studené fronty.

Animace vichru, který v neděli odpoledne dorazil do Česka.Video: windy.com

Platí ale i povodňová pohotovost. Na horní Otavě na Šumavě může dnes večer a v noci na pondělí voda vystoupat na druhý ze tří povodňových stupňů. Na dalších tocích odvoďňujících horské oblasti může místy hladina dosáhnout prvního, tedy nejnižšího stupně povodňové aktivity.

Spadlý strom a stojící lanovka

V Krásném Jezu na Karlovarsku spadl strom na autobus v zastávce u železniční stanice. Lehce zraněni byli dva lidé. Záchranáři je ošetřili na místě.

„Autobus stál v zastávce. Místo na silnici I/20 (hlavní tah z Plzně na Karlovy Vary) je průjezdné,“ dodal krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Během večera vyjížděli hasiči k desítkám případů spadlých stromů. Vichr komplikuje také vlakovou dopravu na mnoha místech republiky.

  • Pražská integrovaná doprava: provoz vlaků přerušen na dvou místech

    Spadlý strom zastavil vlaky mezi Mníškem pod Brdy a Dobříší a také provoz na trase Čerčany-Zruč nad Sázavou, konkrétně mezi Sázavou a Samechovem.

  • Vítr přerušil provoz vlaků na desítkách míst v Česku

    Silný vítr, který lámal větve a vyvracel stromy, zkomplikoval od nedělního odpoledne dopravu zhruba na třech desítkách železničních tratí v Česku. Vlaky nejezdily například mezi Rumburkem a Krásnou Lípou v Ústeckém kraji nebo Havlíčkovým Brodem a Hlinskem na Vysočině. Před 22:30 nejezdily vlaky zhruba na desítce tratí, jinde byl již provoz obnoven, informuje ČTK.

  • Dálnice a silnice 1. tříd bez omezení

    Z 25 přerušených železničních úseků jich je přerušeno už jen devět, informuje na Twitteru ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

  • Devatenáct výjezdů hasičů v Praze

  • Vítr s deštěm na Trutnovsku lámal stromy, voda ucpala kanalizace

    Vítr v Královéhradeckém kraji v neděli lámal stromy a voda ze silných dešťů a tání ucpala kanalizaci. Nejvíce bylo zasaženo Trutnovsko. Hasiči tam měli do večera zatím asi deset výjezdů. Odstraňovali popadané stromy nebo větve a zasahovali u případů, kdy byly kvůli ucpání kanalizace zatopeny některé budovy, informuje ČTK.

  • Od 11. hodiny evidovali středočeští hasiči 145 událostí

  • V Libereckém kraji havaroval vlak, žádní zranění

  • Hasiči ve středních Čechách zatím řešili až 80 událostí

    „Ve Středočeském kraji evidujeme ve spojitosti s větrem 75 až 80 událostí,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda ve 21:30. Hodně zásahů měli hasiči odpoledne především v okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ, píše ČTK.

  • Hasiči v Praze zatím vyjeli ke čtrnácti případům

  • Patnáct nahlášených událostí v Ústeckém kraji

  • Labe na Trutnovsku má druhý povodňový stupeň, Úpa a Orlice první

    Hladina Labe v obci Vestřev na Trutnovsku dnes ve 20:00 přesáhla hranici druhého stupně povodňové aktivity. Od rána po deštích a tání hladina stoupla ze 41 na 144 centimetrů. Průtok v řece se od rána znásobil ze sedmi metrů krychlových za vteřinu na 63 metrů krychlových. Těsně pod hranicí druhého povodňového stupně byla po 20:00 hladina Divoké Orlice v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. Hranici prvního povodňového stupně po 20:00 přesáhla hladina Úpy v Trutnově, informuje ČTK.

  • Hasiči v Libereckém kraji vyjeli k více než patnácti případům

    Vítr dosahuje na území Čech až síly orkánu.

  • Seznam tratí se zastaveným provozem

  • Vítr na Sněžce měl rychlost 187 km/h

    Vítr o rychlosti zhruba 187 kilometrů za hodinu zaznamenali meteorologové na Sněžce v 19:00. Silný byl večer vítr i na dalších vrcholech hor v Česku, třeba na Klínovci v Krušných horách měl dnes vítr v nárazech rychlost skoro 120 kilometrů za hodinu. Dnešní rychlost větru na Sněžce se přiblížila údajům z minulého týdne při bouři Sabine, kdy tam meteorologové zaznamenali vítr o rychlosti až 198 kilometrů za hodinu.

  • Na některých českých řekách může hladina stoupnout až na 2. stupeň

    Na horní Otavě na Šumavě a na tocích v části Libereckého kraje může dnes večer a v noci voda vystoupat na druhý ze tří povodňových stupňů, což je stav pohotovosti, varovali dnes meteorologové. Na dalších tocích odvodňujících horské oblasti může místy hladina dosáhnout prvního, tedy nejnižšího stupně povodňové aktivity. Vyplývá to z aktualizovaného varování, které dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

  • Na hlavní silnici na Chebsku padl strom, bourala kvůli němu dvě auta

    Na hlavní silnici první třídy z Hazlova do Aše na Chebsku spadl dnes odpoledne strom. Bourala kvůli němu dvě auta. Nikdo nebyl zraněn, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Jakub Kopřiva. Hasiči obnovili dopravu za desítky minut. V Karlovarském kraji vyjížděli od 15:00 k téměř 40 událostem, zejména padlým stromům.

    „Auta do stromu nenarazila. Jedno sjelo do příkopu a druhé mimo silnici,“ uvedl Kopřiva. Další kmen spadl na místní silnici v Chebu.

    Podle mluvčího hasičů Martina Kasala vyjížděli dnes hasiči v Karlovarském kraji už ke 36 událostem. Šlo především o popadané stromy. V Horním Slavkově na Sokolovsku spadl vzrostlý strom na řadové garáže, v Mariánských Lázních ulétly plechy ze střechy hotelu.

  • Hasičům se podařilo uhasit požár ve Slušticích

    Hasiči dnes večer vyjížděli k požáru trávy v těsné blízkosti autovrakoviště ve Slušticích u Prahy. Kvůli silnému větru vyhlásili druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. Rozšíření plamenů do areálu vrakoviště se podařilo zabránit, oheň se zastavil těsně u plotu, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda.

    O půl hodiny později již měli hasiči požár pod kontrolou. „Stále to na místě proléváme vodou,“ dodal mluvčí. Zásah podle něj potrvá ještě asi hodinu.

  • Všechna aktuální omezení na webu Českých drah

    Informace o aktuálním omezení provozu jsou přehledně na webu ČD nebo v aplikaci, informují na twitteru České dráhy.

  • Hasiči na severu Čech čerpají vodu a odstraňují popadané větve

    Hasiči v Ústeckém a Libereckém kraji v neděli večer v souvislosti s počasím zaznamenali několik výjezdů. V Libereckém kraji to bylo většinou kvůli vodě, čerpali ji z neodtékající kanalizace a u několika objektů. První povodňový stupeň platí na Lužické Nise v Liberci. ČTK to řekli operační důstojníci hasičů.

    Na Lužické Nise vystoupala voda nad hranici prvního povodňového stupně dnes odpoledne. Krátce před 19:00 podle informací Českého hydrometeorologického ústavu hladina dosahovala 89 centimetrů, druhý povodňový stupeň se vyhlašuje při 125 centimetrech. Kvůli dešti vyjížděli hasiči čerpat vodu k neodtékající kanalizaci a k několika objektům.

  • Silný vítr komplikuje hašení ve Slušticích

    Hasiči likvidují požár trávy poblíž vrakoviště ve Slušticích u Prahy. Kvůli silnému větru vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, protože oheň by se mohl snadno rozšířit, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy