Hlavní obsah

Do Česka vtrhnou bouřky, meteorologové varují před rozvodněním řek

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli silným bouřkám hrozí v neděli rozvodnění menších toků v jižních Čechách, v pondělí se pak nebezpečí přesune na Moravu.

Článek

Silné bouřky a následný déšť by mohly rozvodnit menší toky na jihu Čech. Od pondělí budou vlivem vydatného deště v Moravskoslezském a Olomouckém kraji stoupat hladiny menších řek v Jeseníkách a Beskydech a dosáhnout mohou až na druhý povodňový stupeň.

V souvislosti s přicházející studenou frontou meteorologové očekávají od dnešního odpoledne v Čechách a na západě Moravy ojediněle silné bouřky s přívalovými srážkami.

Podle meteorologů bude pršet v Česku do úterního odpoledne a srážky budou s výjimkou severozápadní poloviny Čech místy vydatné. Na severovýchodě republiky mohou mít celkový úhrn až 90 milimetrů.

Z důvodu silných bouřek podle meteorologů proto v neděli odpoledne, večer a v noci na pondělí výrazně stoupnou hladiny zejména menších toků v oblasti Českého lesa, Šumavy, Novohradských hor, v podhůří těchto hor a na tocích odvodňujících jih Českomoravské vrchoviny. U menších toků v Jeseníkách a Beskydech očekávají dosažení prvního, případně druhého povodňového stupně od pondělí.

Díky štědrému přísunu deště však Český hydrometeorologický ústav mohl zrušit od noci na pondělí pro severozápadní polovinu Čech upozornění na nebezpečí vzniku požárů.

Reklama

Doporučované