Hlavní obsah

Do Česka za prací. Tuzemské firmy lákají mladé ze „západních" zemí Unie

Mladí lidé z Evropské unie začínají jezdit za prací do Česka. Tak jako Valentina.

 

Reklama

Krize s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců přivádí do České republiky za prací stále víc mladých z EU.

Článek

Valentina pochází ze severoitalského Turína. Během jednoho týdne si dokázala v České republice sjednat práci a odjela do Prahy.

„Hodně mých spolužáků se už do České republiky odstěhovalo. Říkali mi, že je tady plno skvělých pracovních příležitostí,“ vysvětluje Valentina, jak se dozvěděla o možnosti pracovat v Česku.

Nejčastěji do Česka přijiždějí za prací podle Petra Kubačky, ředitele personální společnosti Monster, mladí lidé ve věku mezi dvaceti až třiceti lety. Chtějí získat pracovní zkušenosti, protože ve své domovské zemi mají problém získat po škole první práci, když nemají žádnou praxi.

„Dneska je obrovský hlad po lidech s němčinou, holandštinou, francouzštinou či italštinou, kvůli tomu, že centra sdílených služeb, kterých je v České republice kolem dvou set, zaměstnávají tyto lidi,“ říká Petr Kubačka.

Podle něj pro taková centra pracuje zhruba 65 tisíc lidí a v následujících čtyřech letech by se jejich počet měl zvýšit na 100 tisíc. Proto bude mladých lidí z Unie do Česka přijíždět pracovat stále víc.

Nejnovější data dokládají, že nezaměstnanost v Česku dále klesá, v únoru klesla na 5,1 procenta. Firmy proto stále více bojují s tím, kde sehnat kvalifikované nové pracovníky.

Podle ministryně práce Michaely Marksové je proto pracovní síla ze zahraničí jedním z řešení. Chce zejména pomáhat těm lidem, kteří mají zájem pracovat, ale z různých důvodů doposud nemohli.

Podle ministryně práce by ale měla růst i mzda. Sama chce ještě zvýšit minimální mzdu. Podívejte se, co řekla:

Stále příliš nízká minimální mzda. Ministryně práce ji chce do konce volebního období ještě zvýšit.

Reklama

Doporučované