Hlavní obsah

Do Česka zamíří sto robotů pro seniory, čeká se na dopravu z Číny

Robot Robin jako společník, který má ulevit přetíženým pečovatelům a rozptýlit seniory.

Reklama

Společnost High Tech Park hodlá do Česka přivézt stovku robotů – pečovatelů, kteří vypomůžou s péčí a rozptýlením seniorů v pečovatelských domech i konkrétních domácnostech. Za pět milionů korun je nakoupila u čínského výrobce a teď řeší, jak je dostat do Česka.

Článek

Momentálně je doprava z Číny do Evropy velmi složitá a přednost mají transporty lékařské techniky a dalšího medicínského vybavení.

„Trh se navíc v posledních dnech dost mění a dopravci zvedli ceny do Evropy i na dvojnásobek. Počítáme ale s tím, že v dubnu domluvíme detaily převozu a v květnu tu roboti budou,“ říká Petr Panýrek, předseda představenstva High Tech Park.

Roboti-pečovatelé pak poputují do konkrétních domácností i domovů pro seniory. Jedním z prvních bude Gerontologické centrum v Praze 8, potvrdila jeho ředitelka a jedna z největších expertek na geriatrickou péči v Česku Iva Holmerová.

„Robot Robin nenahradí ani člověka, ani zvíře. Počítáme ale s tím, že by v každém patře pro 12 až 14 lidí zprostředkoval kontakt s rodinou, zapnul televizní program, přinesl rozptýlení v jinak dlouhém odpoledni,“ popsala Holmerová. Plánuje také, že soužití Robina a seniorů se stane součástí větší odborné studie. „Na lásku a moderní technologie není nikdy pozdě,“ říká s úsměvem odbornice na dlouhověkost.

Robot Robin

Robot pečovatel, určený zejména pro seniory.

Pohybuje se po bytě, dobíjí se v dokovací stanici.

Funguje i jako společník: zprostředkuje komunikaci s rodinou, lékařem i pečovatelskou službou.

Komunikuje: mluví i zpívá, dokáže pustit rádio, TV.

Zdroj: High Tech Park a. s.

Kromě domovů pro seniory rozdělí společnost High Tech Park větší část zásilky robotů do domácností. Podle Petra Panýrka jsou starší lidé momentálně velmi vystresovaní a bojí se. Ukazují to i telemedicínská měření, například kardiologická, tedy tlak, tep nebo EKG. „Je znepokojující, že izolace od rodiny i okolí má přímý dopad i na jejich fyzické zdraví, a to dlouhodobě,“ popsal Panýrek. Roboty, na jejichž vývoji spolupracují s ČVUT, budou půjčovat do domácností bezplatně.

High Tech Park také připravuje speciální stránku telmedemost.cz. Na ní chce zprostředkovat kontakt s umělci, lékaři nebo sportovci, kteří by byli ochotní si se staršími lidmi krátce popovídat, třeba přes Skype.

Reklama

Doporučované