Hlavní obsah

Do českých kin míří královna punkové módy a do barů možná alkohol bez vedlejších účinků

Den očima Kláry Galové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Události ze dne 28. března 2019 vybírala redaktorka Klára Galová.

Článek

Do českých kin přichází dokument o královně punkové módy, dnes 77leté britské módní návrhářce Vivienne Westwoodové. Ta za svůj život stihla vytvořit ikonický styl kapely Sex Pistols, udělat z punkové estetiky mainstream, ale také pracovat pro Margaret Thatcherovou, dostat svou tvorbu na světová mola a získat Řád britského impéria.

Flirtování k večírkům patří, obtěžování ne. To je poselství nové kampaně neziskové organizace Konsent. Spolek chce školit zaměstnance českých barů a klubů, aby uměli citlivě zasáhnout v případě obtěžování. Nyní na projekt vybírá peníze. Podobná praxe už funguje například v některých podnicích v Berlíně, Londýně nebo Tel Avivu.

Do pěti let se můžou lidé dočkat alkoholu, po kterém druhý den nebudou mít kocovinu. Opojný elixír bez vedlejších účinků vyvíjí britský vědec z Královské univerzity v Londýně David Nutt.

Nalezená kopie Botticelliho nakonec nepochází od neznámého autora, ale je vzácným dílem. Zjistili to odborníci z britské vládní organizace English Heritage. Dílo mělo být bezcennou kopií Botticelliho Madony s granátovým jablkem z roku 1487. O kopii sice jde, ale podle testů obraz ve skutečnosti vznikl v 15. století ve florentské dílně renesančního mistra.

Národní muzeum ve tvaru pouštní růže? V Kataru je to možné. Budovu navrženou světoznámým francouzským architektem Jeanem Nouvelem otevřeli v Dauhá tento týden. Muzeum se rozkládá na 40 tisících metrech čtverečních a vyšlo na více než 10 miliard korun. Střecha budovy sestává z mnoha prvků, které připomínají listy. Nouvel navrhl mimo jiné také komplex Zlatý Anděl na pražském Smíchově.

Reklama

Související témata:

Doporučované