Hlavní obsah

Záznam: Do českých továren přichází největší změna za mnoho desetiletí

Záznam konference: Jak umělá inteligence změní podobu českého průmyslu a výroby?

 

Reklama

Pusťte si záznam z konference o změnách v českém průmyslu. Významní hráči na trhu diskutovali společně se zástupci státní správy o tom, jak může umělá inteligence změnit výrobu.

Článek

V pražském Florentinu se sešli klíčoví hráči na trhu a významní zaměstnavatelé, jako je například Vodafone, Microsoft, ČEZ ESCO, České dráhy či Alza.cz, se zástupci státní správy, předními odborníky z univerzit, prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým a eurokomisařkou Věrou Jourovou. Společně hledali nejlepší řešení při zavádění umělé inteligence ve výrobě pro podnikatelský sektor v ČR a EU.

V úvodu konference promluvil ředitel Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Ten zrekapituloval úspěchy s roboty. Zmínil například to, že v Ostravě robot „nahradil učitelky” - předával prvňáčkům vysvědčení. Zároveň uvedl, že by rád probral, jak bude umělá inteligence regulovaná. A to například i Evropskou unií.

Slova se následně ujala i eurokomisařka Věra Jourová. Ráda by se na konferenci dozvěděla, co na umělou inteligenci říkají Češi. Dále popsala své zážitky z Japonska, kde je umělá inteligence rozvinutá. „My se v Unii díváme na to, jak podpořit, co by mohlo být dobré pro lidi,” popsala Jourová.

Jako další promluvil Daniel Braun. Ten připomněl, že o umělé inteligenci se živě diskutuje i v Evropské unii. Závěrem otevřel diskuzi na téma směřování umělé inteligence a vhodnosti regulace.

Slova se ujal první diskutér. Tlumočil většinový názor, že je možné vyvinout všeobecnou soukromou inteligenci. „Jsme rádi, že tato diskuze přichází, ale podle nás přichází pozdě,” řekl mimo jiné. Podle něj v oblasti umělé inteligence Česká republika v Evropské unii zaostává.

Druhý diskutující se věnoval rizikům a hrozbám umělé inteligence. „Sektorová umělá inteligence je něco jako ropa 21. století,” poznamenal. Zároveň s prvním diskutujícím souhlasí, že Česká republika je v oblasti umělé inteligence pozadu. Podle něj ale hlavně kvůli omezeným financím. Cestou by podle něj byla větší investice do výzkumu či alespoň startupů nebo vzdělávání.

Deset minut před přestávkou se slova ujal opět Vladimír Dlouhý. Doplnil, že je Česko pozadu s digitální infrastrukturou. A to i za Čínou či Indií. S jeho názory souhlasil i další diskutující. Oba muži se zároveň shodli, že by mělo jít o úkoly pro vládu.

S dalším diskutujícím se debata stočila k umělé inteligenci v dopravě. Následován byl dalším diskutujícím, který vidí problém v nedostatečném sběru dat. A vrátil se i ke zmiňovaným startupům.

„Nepouštějte na linku samostatné roboty, dokud je nebudete mít zabezpečené,” podotkl další diskutující.

Podle Jourové vzniklo minové pole mezi ochranou soukromí a ochranou bezpečnosti. Otázkou je, jakým způsobem policii a prokurátory pustit k elektronickým důkazům, včetně důkazů o připravovaných teroristických činech.

Diskuze se stočila k lidské inteligenci. Podle diskutujících je důležité udržovat kontakt mezi ní a probíranou umělou inteligencí. Zároveň ale diskutující zmínil, že je rozdíl v umělé inteligenci, která sama řídí auta, a v té, která pomáhá například v medicíně. A je potřeba k nim i rozdílně přistupovat.

Debatu zakončila Jourová prosbou o připomínky, jež by měla Evropská komise zaznamenat. Potěšení nad přínosnou diskuzí vyjádřil i Dlouhý.

Reklama

Doporučované