Hlavní obsah

Do Chorvatska jet můžeme, říká Prymula. Situace je podobná jako v Česku

Foto: Jaroslav Gavenda

Riziko nákazy v Chorvatsku nejspíš není vyšší než v České republice. Situace je podle epidemiologa srovnatelná.

Reklama

Podle Romana Prymuly se nemusíme obávat jezdit do Chorvatska. Situace je tam podobná jako v Česku. Češi by se ale měli zdržovat v menších penzionech a vyhýbat se davům.

Článek

Chorvatsko je jednou z oblíbených dovolenkových destinací, kam se v létě vydávají i Češi. Během posledního týdne ale začal v Chorvatsku narůstat počet nakažených nemocí covid-19. Z tohoto důvodu Slovinsko vyřadilo Chorvatsko ze seznamu bezpečných zemí, kam je možné bezpečně cestovat, stejně tak i Českou republiku a Francii.

Podle epidemiologa Romana Prymuly je situace v Chorvatsku srovnatelná se situací v České republice. „To znamená, že riziko nejspíš není vyšší než tady, a když to člověk přepočte na populaci, tak to znamená, že nejvyšší přírůstek, co tam teď byl, je zhruba jako by u nás bylo nově nakaženo 200 lidí,“ říká Prymula.

Zatímco od půlky května do půlky června se denní počty nakažených v Chorvatsku držely na nule či jednotkových hodnotách, v posledním týdnu se jedná o desítky. Ve čtvrtek se počet nakažených vyšplhal na 81 lidí, přesně před týdnem pak v Chorvatsku přibylo 95 nakažených.

„Myslím si, že zatím to neznamená, že by tam lidé nemohli jet,“ říká Prymula. Češi, kteří se tak do Chorvatska chystají, se zatím podle Prymuly epidemiologické situace nemusí obávat. „Lidé by se ale měli snažit být v menších penzionech, cestovat autem a vyhnout se většímu počtu lidí na jednom místě,“ upozorňuje.

Vyřazením Chorvatska ze zeleného seznamu Slovinska zkomplikuje Čechům především dopravu do Chorvatska. Autem se totiž do Chorvatska jezdí právě přes Slovinsko. Ty, kteří chtějí přes Slovinsko jen projet, čeká na hranicích kontrola s požadavkem předložení dokumentů prokazujících cíl cesty. V zemi nebudou smět přenocovat a na tranzit budou mít maximálně 12 hodin.

„Já z jejich úhlu pohledu to chápu, protože každá země se snaží samozřejmě omezit zavlečení onemocnění na své území. A i ve Slovinsku můžeme pozorovat nějaký drobný nárůst v posledních dnech, byť to je optikou země, která má mnohem méně případů, a tyto nárůsty jsou okolo dvaceti za den, což není nijak dramatické,“ vysvětluje Prymula, proč Slovinsko přistoupilo k takovému kroku.

„České republice se to moc nelíbí s tím, že je tu argument, že se jedná spíše o lokální záležitost. Uvidíme, zda budeme schopni přesvědčit Slovince a budou akceptovat názor, že se jedná jen o lokální záležitost,“ komentuje situaci Prymula.

Samotný nárůst případů v Chorvatsku Prymula připisuje několika jevům. „Jedná se především o rozvolňování těch masivních opatření po celé Evropě a start turistické sezóny. Ty faktory se určitě projeví v tom, že tu nějaký nárůst bude.“

O druhou Itálii se ale podle Prymuly jednat nebude.

„To si určitě nemyslím, ta situace není taková. Panika není nutná. Je tam nárůst, ale zatím menší než v první vlně. Samozřejmě Chorvati by to měli monitorovat, ale zatím se nejedná o nic alarmujícího,“ říká Prymula.

Reklama

Doporučované