Hlavní obsah

Hledali jsme nejlepší cestu na Jadran. Odpověď přišla po 21 hodinách

Reportéři Seznam Zpráv dorazili do Chorvatska.

 

Reklama

Začíná letní sezóna a do Splitu dorazil ve středu ráno z Prahy první přímý vlak. Bylo v něm cestování lepší než v autě?

Článek

Na nádraží ve Splitu se ve středu v brzkém dopoledni setkali dva reportéři Seznamu, kteří se den před tím vydali na testovací cestu.

Do Chorvatska, které se pro Čechy tento rok nejspíš opět stane nejčastějším místem pro zahraniční dovolenou, vyrazil Jaroslav Gavenda vlakem a Petr Švihel za volantem služebního vozu.

Nyní už víme, že cesta autem je o mnoho hodin rychlejší a pro rodinu také lacinější. Zatímco vůz dorazil do Splitu už po půlnoci, vlak přijel po několika zpožděních až kolem deváté dopoledne.

Ve vlaku však náš reportér mluvil s rodinou cestující s malými dětmi, která zvolila cestu s jízdenkami za 19 tisíc proto, aby na dráze v lůžkovém voze našla větší komfort než při cestování po silnici.

Rozdíl v pohodlí nakonec v úvodním videu probírali i naši reportéři, když se ve Splitu potkali. 

Rozhovor s rodinou nabízíme zde: 

Rozhovor z lůžkového vlaku do ChorvatskaVideo: Jaroslav Gavenda

Jak cestování hodnotili oba reporéři ještě ve chvílích, kdy byli na cestě, zjistíte v záznamech a tweetech v pokračování tohoto textu.

Než se k němu dostanete, připomeňte si ve videu, s čím reportéři v úterý ráno do Splitu vyrazili.

Reportéři Seznam Zpráv vyrážejí do Chorvatska.

Cesta do Splitu v záznamech reportérů:

10:00 - V cíli

8:31 A další tweet...

8:30 Vlak stojí v poli

Oba reportéři, kteří od úterý testují dvě varianty cesty k moři, si na setkání ve Splitu budou muset počkat. Petr Švihel, který přijel autem do jadranského letoviska už kolem půlnoci, hlásí, že vlak s kolegou Gavendou se zastavil a stojí v poli před Splitem.

8:00 Jdeme do finále :-)

7:45 Do Splitu už zbývá pár minut cesty

6:54 Vlak má zpoždění 

Vlak, ve kterém Jaroslav Gavenda míří do Splitu, nabírá zpoždění. Reportér hlásí, že do cíle přijede nejméně o půl hodiny později, než bylo původně v plánu.

6:30 Zhruba dvě hodiny zbývají Jaroslavu Gavendovi do konečné zastávky ve Splitu. Noc ve vlaku zvládl bez problémů, i se trochu vyspal. 

00:29 Petr Švihel, který použil jako dopravní prostředek auto, dorazil po půlnoci do Splitu. V cíli je z redaktorů tedy jako první. 

Úterní "etapa"

23:30 Vlak spí, Jaroslav Gavenda se naposledy hlásí

A trochu ruší noční klid.

22:45 Oba reportéři už jsou v Chorvatsku

Do Chorvatska vjel už i Jaroslav Gavenda, hraniční kontrola dopadla dobře.

Petr Švihel už dávno kilometry z chorvatských silnic ukrajuje.

21:30 Pas, nikoliv občanský průkaz! 

Za třicet minut bude vlak, ve kterém cestuje reportér Jaroslav Gavenda, na chorvatských hranicích. Všechna kupé obchází průvodčí, aby cestující upozornil na blížící se hraniční kontrolu. Připravit si mají pas, nikoliv občanské průkazy (náš reportér pas má, takže neočekává problémy).

Cestující si v hojné míře chodí pro pivo a další alkohol.

21:00 Nad Maďarskem zapadá slunce

20:45 Posádka na čtyřech kolech dorazila do Chorvatska

Reportér Petr Švihel se hlásí z Chorvatska. Auto v barvách Seznamu sem dorazilo o něco později - kvůli značení si posádka zajela ve Slovinsku o sto kilometrů.

Přátelská rada: Na toaletu si dojděte ještě před vjezdem do Chorvatska.

20:28 Cestující ve vlaku začínají odkládat svršky

20:04 Slovinsko je krásná země

Tak proč si ho neužít? Naše posádka se za Mariborem lehce ztratila.

19:57 Vagóny maďarského vlaku už leccos pamatují, sociální zařízení je ale čisté

Jak to vypadá ve vlaku, kam reportér Jaroslav Gavenda přesedl a ve kterém stráví noc? Podívejte se v jeho videu.

19:30 Ve vlaku není klimatizace

Horkem zmožený Jaroslav Gavenda se hlásí ze stanice Székesfehérvár.

19:00 Graz za zády, hurá do Mariboru

Reportér Petr Švihel míří do slovinského Mariboru.

18:25 Přesedat a zásoby s sebou

Reportér Jaroslav Gavenda přesedl do vlaku maďarských drah. Stráví v něm noc.

16:45 Mezizastávka v Budapešti

16:22 - Rozhovor z vlaku. Když máte režijku, to se to jede...

Reportér Jaroslav Gavenda ve vlaku cestou do Splitu narazil na spolucestujícího, který vlakem po Evropě najezdil možná víc kilometrů než vy v autě. Pán pracuje na dráze, takže využívá levnějších kilometrů. Poslechněte si sami:

Rozhovor s drážním zaměstnancem na cestě do Splitu.

15:58 Hurá na Graz

Naše posádka mířící do Chorvatska vozem už touto dobou bude na rakouské dálnici A2, která vede vozy ke štýrskému Grazu. Jak vidět, Vídeň objela po okruhu širokým obloukem.

Cesta do Chorvatska - trasa kolem Vídně.

15:55 Budeme pomalu přesedat

Reportér Jaroslav Gavenda, který testuje, jaké to je cestovat k moři vlakem, už se blíží ke konci první části své cesty. V Budapešti bude dvě hodiny čekat na spoj, v němž má rezervováno do Splitu lehátkové kupé. Proč ta komplikace? Původně chtěl lehátko už z Prahy, ale ukázalo se, že zájem výrazně převažuje nabídku Českých drah.

14:10 - Proč nejedeme přes Linec?

Čtenář Pavel Hanzlík poslal do redakce dotaz, proč automobilem nejedeme z Prahy přes České Budějovice, Linec, Graz, Maribor a Záhřeb, kterou považuje za komfortní. Ano, i experti z ÚAMK varovali, že pro turisty z většiny Čech „naši" trasu po D1 a přes rozkopanou Vídeň nedoporučují. My jsme ji zvolili záměrně, abychom vlak porovnali právě s komplikovanější variantou cestování.

14:02 - Česko už opustili oba reportéři

Jak vidíte ve videu nahoře v tomto online článku, srovnávací cesta do Splitu pokračuje. Petr Švihel (auto) opustil Českou republiku za Mikulovem, Jaroslav Gavenda za Břeclaví směrem na Bratislavu (vlak).

13:40 - Jízdenka za 19 tisíc. Ale lepší než tropy na D1, říká pasažér z vlaku

Podívejte se na rozhovor, který pořídil reportér ve vlaku do Splitu.

Rozhovor z lůžkového vlaku do Chorvatska.Video: Jaroslav Gavenda

13:30 - Vlak je na Slovensku

Vlak, kterým do Budapešti a poté do Splitu cestuje reportér Jaroslav Gavenda, přejel hranici na Slovensko. Fotografie železniční stanice Kúty přiložena jako důkaz.

12:45 - Svíčková 140, pití za 34

V expresu uhánějícím po kolejích na Budapešť jsme vyzkoušeli služby jídelního vozu. Je to na cestě do Splitu možná jedna z posledních možností. Náš pasažér se totiž obává, že v Budapešti bude při přeskupování celé soupravy restaurace vyřazena. Budeme vás o tom informovat, zatím vězte, že cena za svíčkovou činí 140 korun. Tržba opět řádně zdaněna v systému.

12:30 - Rychlost omezena na 90

Posádka redakčního vozu opustila za Brnem dálnici D1, kde cesta navzdory uzavírkám ubíhala. Teď je na cestě k hraničnímu přechodu v Mikulově. Předpisy umožňují maximální rychlost 90 km/h.

12:15 - Jsme v Brně. Autem i ve vlaku

Vlak s Jaroslavem Gavendou projíždí Brnem-Židenicemi, auto s Petrem Švihelem se z Brna přihlásilo přes aplikaci v Mapy.cz Batůžek. Takže zatím rychlostně plus minus remíza.

Cesta do Chorvatska autem - jsme v Brně.

12:10 - Rozhovor z vlaku

Reportér Seznamu pořídil rozhovor s mužem, který veze vlakem do Splitu celou rodinu. Zaplatil zhruba 19 tisíc, ale říká, že s dětmi je to mnohem lepší varianta než auto či autobus. Pusťte si rozhovor ve videu nahoře.

Zde video ze startu srovnávací jízdy do Chorvatska, vlak versus auto:

Reportéři Seznam Zpráv vyrážejí do Chorvatska.

11:00 - První zúžení

Posádka redakčního automobilu poznává nástrahy cestování po asfaltu. Možná je rychlejší, ale nervy pracují.

10:50 - Všechno v pořádku, EET běží i na dráze

Vlak s reportérem Gavendou už je u Pardubic, zážitky zatím jenom pozitivní. Náš pasažér poprvé utrácel, tržba řádně zaznamenána do evidence. Na cestě do země, která se stala Babišovi vzorem, si těžko můžete přát příhodnější zážitek.

10:50 - V autě horko útočí

Zatímco si Jaroslav Gavenda ve vlaku pochvaluje klimatizovaný vůz, v autě začíná tropický den. I tady musí zapracovat klimatizace.

10:04 - Zkouška spojení

Po prvních 563 metrech cesty z Prahy do Splitu se z kokpitu služebního automobilu ozval kameraman Michal Rydval, který s reportérem Petrem Švihelem testuje cestu k moři po silnici. Zatím jen zkouška spojení, nic víc.

Cesta do Chorvatska - trasa.

10:00 - Klimatizace, wifi, pohoda

Reportér Jaroslav Gavenda už sedí na palubě vlaku do Budapešti. Všechno potřebné pro připojení má prý po ruce, klimatizace ve voze překonává nastupující tropické horko. Více v jeho krátkém obrazovém hlášení.

9:00 - Jsme na nádraží

Reportér Jaroslav Gavenda je na Hlavním nádraží v Praze s předstihem. žádná cestovní horečka, ale příprava na živý vstup před startem cesty (vidíte ho v úvodním videu tohoto textu).

Reklama

Související témata:

Doporučované