Hlavní obsah

Do divadla, na oběd i do posilovny. Británie dál rozvolňuje koronarestrikce

Foto: Profimedia.cz

Oběd uvnitř? Od pondělí si na něj Britové v Anglii, Walesu a většině Skotska mohou zajít.

Reklama

Velká Británie pokračuje v rozvolňování koronavirových opatření. V nové fázi cesty k normálnímu životu otvírá třeba vnitřní prostory podniků. Obavy ale ve Spojeném království vyvolává šíření covidových mutací.

Článek

Série pondělního rozvolňování je součástí několikaměsíčního plánu britské vlády v čele s premiérem Borisem Johnsonem, jejímž cílem je uvolnit veškerá koronavirová opatření. A to ideálně do 21. června, kdy by vláda chtěla podle veřejnoprávní BBC program ukončit a naplno se vrátit k dřívějšímu normálu – a do nočních klubů.

„Společně jsme dosáhli dalšího milníku v naší cestě z lockdownu, tento krok ale musíme udělat s velkou dávkou opatrnosti,“ prohlásil Johnson. „Každý musí sehrát svou roli tím, že se dvakrát týdně podrobí koronavirovému testu, nechá se naočkovat a zapamatuje si (základní pravidla) ‚ruce, obličej a čerstvý vzduch‘,“ podotkl premiér.

Rozvolňování, které v pondělí zavádí Anglie, Wales a většina Skotska, posouvá Velkou Británii zase o kus blíž běžnému fungování. Na oběd, čaj o páté i pintu vychlazeného piva si Britové nově mohou dojít skoro jako za časů před koronavirovou pandemií – nejen na zahrádku restaurací, hospod či kaváren, ale i do jejich vnitřních prostor.

Návrat ale svá pravidla. V Anglii platí, že uvnitř podniků, jež mají i nadále omezenou kapacitu, musí mít lidé při pohybu mimo vlastní stůl nasazené ochranné masky. Jeden stůl pak může sdílet buď šest lidí z různých domácností, nebo osoby ze dvou domácností bez ohledu na jejich počet. Očekává se, že budou podniky zaznamenávat kontakty zákazníků starších 16 let kvůli zjednodušení trasování případných nově nakažených.

Foto: Profimedia.cz

Sheffield, Velká Británie. Lidé čekají ve frontě na půlnoční otevření barů.

Venku mohou restauratéři usadit pohromadě až 30 lidí. Takový počet se mimochodem může sejít i kdekoliv jinde na vzduchu, čehož využili například skotští pěvci z Národního pěveckého sboru skotské mládeže. Společně si zazpívali poprvé za 14 měsíců.

Na svatbu po 30, na pohřeb neomezeně

Třicet lidí se od pondělí může zúčastnit i svateb či podpůrných skupin pro rodiče s dětmi (osoby mladší pěti let nepočítaje), v případě pohřbů počet účastníků limituje pouze místo konání. Obyvatelé pečovatelských domů mají nově právo ukázat na pět lidí, kteří je budou moci navštěvovat. A obecně se Britové mohou scházet uvnitř svých domovů buď po šesti, nebo neomezeně v rámci dvou domácností – a to i přes noc.

S nejnovějším rozvolňováním se také ve velkém rozšiřuje portfolio dostupných volnočasových aktivit. Milovníci kultury si mohou zajít do kina, divadla, na výstavu i na koncert, fanoušci sportu mohou zamířit na sportovní klání dle vlastního výběru.

Těm, kteří by raději sami sportovali, se otevírají třeba fitness centra a organizovaný sport celkově. Odpočinout si pak mohou v saunách či páře a o víkendu si lidé mohou zajet na venkov třeba do penzionu nebo hotelu.

Studentům se také v pondělí otevřely brány vysokých škol a univerzit. Žáci středních škol si pak při vyučování od pondělí už nemusí chránit ústa a nos.

O tom, zda se bude na konci června rozvolňovat už finálně, rozhodne britská vláda 14. června. „Apeluji na každého, aby byl, zatímco si bude užívat nově nabyté svobody, opatrný a zodpovědný,“ vyzval Brity premiér Johnson.

Prázdninová nejistota

S pondělním rozvolňováním vláda umožnila obyvatelům Británie vycestovat do zemí, které umístila na takzvaný zelený seznam. Tedy do států, jež podle britského kabinetu nepředstavují vážnou koronavirovou hrozbu, a proto se britští cestovatelé po návratu do Spojeného království ani nemusí uchýlit do karantény.

Jedná se v tuto chvíli o dvanáct států a území:

Portugalsko, Singapur, Nový Zéland, Austrálii, Izrael, Brunej, Island, Faerské ostrovy (autonomní území Dánska), Gibraltar, Falklandy, Jižní Georgii a Jižní Sandwichovy ostrovy a Svatou Helenu, Ascension a Tristan da Cunha (britská zámořská území).

zdroj: oficiální web britské vlády

Britové patří mezi významnou turistickou sílu i v rámci Evropy. Zejména třeba pro Španělsko, Francii, Itálii nebo Řecko, kde mají často i nemovitosti. Právě do těchto jihoevropských států ale Downing Street výlety nedoporučuje. Umístila je na oranžový, nejpočetnější seznam, na kterém je mimo jiné i Česká republika.

Foto: Profimedia.cz

Britové zamířili s rozvolněním opatření do Portugalska – země ze zeleného seznamu.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock podle britského listu The Times uvedl, že by lidé „rozhodně neměli“ do těchto zemí cestovat. Představují totiž riziko kvůli mutacím covidu-19. Nejnověji té s původem v Indii – Británie podle BBC sice zatím neeviduje vysoký počet jejích případů, mutace se ale rychle šíří a politikům dělá na čele vrásky. Vláda kvůli tomu urychlila i očkování druhých dávek vakcíny proti covidu-19.

Na oranžovém seznamu je v současnosti většina zemí Evropy. Lidé, kteří se z oranžových států vrátí zpět do Británie, budou muset podstoupit až desetidenní karanténu – její délka se odvíjí podle výsledků koronavirových testů.

Těm, kteří zamíří do států, jež britský kabinet vybarvil červeně, se cesta prodraží. I nadále budou muset strávit oněch deset karanténních dní ve vybraných ubytovacích zařízeních za 1750 liber (přibližně 52 tisíc korun). Jde například o Kolumbii, Indii, Demokratickou republiku Kongo, Jihoafrickou republiku, Turecko a dalších 38 států světa.

Reklama

Doporučované