Hlavní obsah

Do dražby jdou kousky dortů z královských svateb. Je mezi nimi i ten, co jedla princezna Diana před 37 lety

Aukční síň vydraží pět kousků dortů z královských svateb.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Celkem se bude dražit pět dílků dortů, které zdobily královské svatby v Británii v minulosti. Jedním z nich je i kousek ze svatby princezny Diany z roku 1981 nebo prince Williama a Kate z roku 2011.

Článek

Už za dva týdny vypukne očekávaná královská událost, kdy si princ Harry vezme americkou herečku Meghan Markleovou, a začíná tak pravé předsvatební šílenství. Jeho součástí je také dražba až desítky let starých kousků dortů z předešlých královských svateb, ke které dojde příští měsíc v aukčním domě Julien's Auctions v Las Vegas.

Celkem půjde do dražby pět dílků z různých dortů. Podle informací agentury Reuters se předpokládá, že se jejich cena vyšplhá na stovky, možná i tisíce dolarů.

Prvním z dražených kousků je také dort ze svatby princezny Diany, který je prezentován v bílé krabičce s iniciály snoubenců, místem konání svatby a také datem. Zesnulá matka prince Harryho a princ Charles se vzali v Buckinghamském paláci 29. července 1981. Hodnota dortu se podle aukční síně odhaduje mezi 800 až 1200 dolarů.

Druhým je ovocný dort ze svatby prince Williama a Kate Middletonové uchovaný v bílé plechové krabičce. Aukční síň jeden z kousků z této svatby prodala v roce 2014 za sedm a půl tisíce dolarů.

Další tři kousky se podávaly v roce 2005 na hostině Charlese, prince z Walesu, a Camilly, vévodkyně z Cornvalu, dále pak v roce 1986 na svatbě vévody a vévodkyně z Yorku a posledním kouskem je svatební dort princezny Anny a Marka Philipse z roku 1973.

Desítky let staré kousky ale k jídlu nejsou, nicméně slouží jako cenné kousky pro sběratele a je nutné je uchovávat v chladu.  Už 19. května sbírku dortů obohatí další exemplář, princ Harry a jeho snoubenka plánují dort s citronovo-bezovou příchutí a máslovým krémem.

Reklama

Doporučované