Hlavní obsah

Do dvou měsíců bude Česko vyrábět sto tisíc nanorespirátorů

Foto: Seznam Zprávy

Kvůli velkému zájmu se v Roudnici staví nová linka na nanorespirátory.

Reklama

Poptávka po respirátorech a rouškách se skokově zvedla, zatímco tradičně jsou tyto produkty u českých nanotechnologických firem na okraji zájmu, teď nestíhají vyrábět.

Článek

Předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs, který se svou společností vyrábí prostěradla a povlečení z nanovláken, tvrdí, že české firmy neumí pokrýt poptávku po respirátorech a rouškách. Alespoň prozatím, protože roudnická společnost Pardam buduje automatickou linku, která bude umět vyrobit více než sto tisíc respirátorů měsíčně.

Rozhovor s Jiřím Kůsem, předsedou české asociace nanotechnologických firem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Dokázal byste vyčíslit, kolik nevyřízených objednávek na respirátory teď v Česku stojí ve frontě?

První vlna paniky z koronaviru se odehrála koncem ledna a ty respirátory se prodávaly na dvou onlinových e-shopech. Tam došlo poslední dny v lednu k ataku, doslova k ataku, těch e-shopů, po dvou dnech musely být zastaveny prodeje a zůstalo tam několik tisíc nevyřízených objednávek na respirátory plus nějaké tisíce nebo desetitisíce objednávek roušek a antivirových šál.

A s tím, jak tedy virus a jeho šíření eskaluje a blíží se prakticky k českým hranicím, máme několik lidí v karanténě, tak čekáte další nápor zájmu?

Tak on už začal. My od toho ledna pozorujeme rostoucí zájem a k tomu dalšímu skokovému nárůstu došlo někdy v pondělí večer. Zřejmě asi v souvislosti s tím, co se odehrálo nebo začalo odehrávat v Itálii, virus se objevil v Evropě a možná i s těmi prohlášeními politiků a odborníků z oblasti hygieny na to, že si lidé musí dávat skutečně zvýšený pozor a že se přijala nějaká pravidla. V návaznosti na to došlo k druhé skokové vlně, kvůli strachu a panice z té epidemie.

Kdo hlavně si to zboží pořizuje? Jsou to Češi, kteří třeba často jezdí do ciziny, je to zdravotnický personál, nebo společnosti pro své zaměstnance?

Je to mix všech těchto typů zákazníků. Ještě před tou panikou z koronaviru to byl produkt pro lidi s nějakou poruchou imunity nebo onkologické pacienty. Zkrátka pro osoby, které se potřebují více chránit před bakteriemi a viry. Zákazníci, kteří se objevili na konci ledna, tak tam to byla nejdříve taková směs spíše obyčejných lidí se strachem z toho, co bude, a v současnosti, zvláště tento týden, se na nás začínají obracet nemocnice, zdravotnická zařízení a různé korporace. A ozývají se i státní správa a krajské úřady.

Jak velká část té výroby směřuje do zahraničí?

U respirátorů je výroba velmi malá. Jsou to řádově jednotky tisíců kusů měsíčně, protože vlastně to byl nový produkt a vůbec se nepočítalo s tou v uvozovkách aplikací, takže se nevyváží vůbec nic. Lidé nám píší, že to všechno vyvezeme a na Českou republiku nemyslíme, ale to je omyl.

Takže jednotky tisíc?

Jednotky tisíc. Když došlo k panice a tomu nárůstu, tak u roudnického výrobce Pardam došlo ke strategickému rozhodnutí začít budovat automatizovanou linku. Ta by měla ty jednotky tisíc měsíčně proměnit na sto až 150 tisíc kusů měsíčně.

Kdy ta linka bude?

Teď se kreslí vysekávací formy, tam máte nanomembránu, musíte vyseknout ten tvar a pak to za tepla lisujete. Nyní jsou někde uprostřed nebo v první třetině cesty. Mají už nasmlouvané i lisovací kapacity, takže možná do měsíce, dvou měsíců, těžko říct, by mohla běžet skutečně už automatická výrobní linka a chrlit velké množství respirátorů. To by mohlo uspokojit tu potřebu tady v Česku a začít i exportovat, protože ten zájem je i ze zahraničí.

Na vašem webu se objevila informace o prvních padělcích českých roušek, pak jste ji ale stáhli, takže se tedy nepotvrdila?

To jsem vlastně zavinil já. Přišel mail, že se nějaká paní zeptala, jestli je to padělek nebo není, že nakoupila respirátor, který u nás na e-shopu normálně stojí 200 korun, za 500 korun a ta cena dále roste. A byla tam jedna fotografie, která byla dost nešťastně natočená, tak nás to zmátlo. Ale opravdu se objevili překupníci, kteří třeba tvrdí, že to mají pro příbuzné v Asii, a pak to přeprodávají a několikanásobně předražují.

S těmi překupníky je to ojedinělý případ, nebo se to děje běžně?

V tom jsou rychlé peníze, takže spousta spekulantů cítí příležitost rychle něco vydělat a bohužel se to odehrává. My jsme se s ředitelem Pardamu bavili, jak tomu zamezit, jestli nějak omezit počet toho prodeje respirátorů, ale myslím si, že tomu těžko zabráníme.

Tuzemské firmy vyrábějí z těch nanovláken třeba také nejrůznější lůžkoviny a někteří Češi je prý údajně kupují a potom si z nich vystřihávají různé kousky látky, čtverečky, aby si roušku ušili, to můžete potvrdit?

To můžu potvrdit, ty lůžkoviny dělá moje firma a díky tomu jsem se dostal k nanotechnologii. Několik lidí mi skutečně před několika dny posílalo dotazy, jestli je z toho možné ušít roušku. Tak jsme jim odpovídali, že ten koncept je stejný, teoreticky vlastně ta membrána zachytí kapénky s viry a bakteriemi, ale ten výrobek pro to není určený, není pro to testovaný. Navíc se u toho povlaku používá polyuretanové lepidlo, zatímco třeba Pardam žádné lepidlo nepoužívá a laminuje teplem, takže má mnohem lepší prodyšnost, než když se použije ten povlak. Nicméně jsem viděl, že ti lidé, co se ptali, skutečně kupovali prostěradlo a plachtu.

Jsme opravdu národ kutilů?

Já jsem si říkal, že jsme úžasně tvořiví a přemýšliví lidé, že dokážeme prostě v těžkých situacích vymyslet taková řešení. Děje se to.

Reklama

Doporučované