Hlavní obsah

Do e-mailů Senátu se někdo pokusil vlámat. Bezpečnost by mohl prověřit audit

Do e-mailů Senátu se pokusil někdo dostat.

Reklama

Do e-mailových schránek jednoho ze senátorů a několika dalších pracovníků Senátu se někdo pokusil dostat. Podle informací Seznam Zpráv před jejich prolomením varoval Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Mluvčí Senátu Eva Davidová dodala, že rizikové účty patřily převážně bývalým zaměstnancům kanceláře Senátu.

Článek

„Dnes jsem o tom dostal zprávu od kancléře,” napsal senátor Marek Hilšer v SMS s tím, že jeho schránku nikdo neprolomil. Stejně mluví i Hilšerův kolega Zdeněk Hraba. „Informaci jsem dostal. Preventivně jsem si už před pár týdny změnil heslo.”

Předseda zahraničního a bezpečnostního výboru Pavel Fischer žádá prověrku. „Vedení Senátu jsem už po svých zjištěních doporučil provést audit kybernetické bezpečnosti. A to i proto, že se v parlamentu rozhoduje o tématech naší svrchovanosti,” napsal Fischer Seznam Zprávám.

Podle mluvčího NÚKIB Radka Holého je pokus o prolomení e-mailů už staršího data. „Zatím to není nic dramatického, ale naši lidé stále prověřují volně dostupné databáze, které byly agregovány do větších seznamů. Podstatná část z nich je ale už zastaralá či nesmyslná. Nicméně minulý týden jsme všem správcům dotčených institucí dali doporučení, aby zmíněné e-maily zkontrolovali a případně změnili heslo,” řekl Holý Seznam Zprávám.

„Kancelář Senátu obdržela v minulém týdnu od NÚKIB varování směřující k zabezpečení několika e-mailových účtů využívajících doménu Senat.cz. Značná část adres patřila bývalým zaměstnancům Kanceláře Senátu, jejichž účty již nejsou aktivní. Všichni stávající uživatelé účtů byli kontaktování a zvýšili zabezpečení svých účtů,“ shrnula mluvčí Senátu Eva Davidová.

Reklama

Související témata:

Doporučované