Hlavní obsah

Do evakuovaného domu v Dortmundu se lidé vrátí až za 2 roky. Úřady se bojí druhého Grenfell Toweru

Obyvatelé evakuovaného bytového komplexu se budou moci vrátit zpět až za dva rokyVideo: Reuters

 

Reklama

Zřejmě až za dva roky se budou moci lidé nastěhovat zpět do bytového domu v západoněmeckém Dortmundu, který nechaly úřady preventivně vyklidit kvůli zvýšenému nebezpečí požáru.

Článek

K evakuaci stovek lidí místní radnice na konci září přistoupila v reakci na tragický požár domu Grenfell Tower v Londýně, při kterém zahynulo asi 80 lidí. Podle majitele evakuovaného bytového domu se budou moci jeho obyvatelé vrátit do svých domovů nejdříve za dva roky, kdy by měla skončit nutná rekonstrukce. Zhruba čtyři stovky bytů v komplexu muselo na konci září narychlo opustit více než 750 lidí.

Během plánované rekonstrukce bude nutné odstranit nedostatky v požární ochraně, uvedla mluvčí majitele. Dortmundská radnice už prohlásila, že dva roky na modernizaci bytového komplexu považuje za „obhajitelné“.

Řada postižených lidí našla útočiště v městských bytech nebo přechodných ubytovnách, další bydlí u známých či příbuzných. Zpočátku se myslelo, že budou mimo své domovy nuceni zůstat jen několik měsíců. Majitel bytového komplexu město Dortmund kvůli náhlému vyklizení budovy zažaloval.

Nejen průmyslové město v oblasti Porúří se rozhodlo prověřit obytné komplexy po tragickém požáru londýnského věžáku. Čtyřiadvacetipodlažní dům ve čtvrti North Kensington pohltily plameny v noci na 14. června. Za rychlé šíření ohně mohl podle dosavadních zjištění nekvalitní izolační obklad, který propadl ve všech protipožárních testech. Při požáru zahynulo podle dosavadních odhadů osmdesát lidí a sedmdesát dalších utrpělo zranění.

Reklama

Doporučované