Hlavní obsah

Do fotbalové ligy se může vrátit Berbrův přítel Paták, rozhodčí se špatnou pověstí. A nejen on

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Na listinu rozhodčích profesionálního fotbalu navrhuje česká komise jména, která Listkiewicz před časem z ligy škrtl.

Článek

Fotbalová liga ještě neskončila, ale v zákulisí už hoří boj spojený s tou příští. Týká se významné komise rozhodčích, ze které chce nyní klíčový fotbalový boss Roman Berbr vytlačit jejího dosavadního šéfa, polského experta Michala Listkiewicze.

Jako zjevnou provokaci mířenou proti Listkiewiczovi lze vnímat i nominaci, kterou komise rozhodčích při Řídící komisi pro Čechy, poplatná Berbrovi, zaslala jako své doporučení pro kádrové změny na listině profesionálního fotbalu, tedy pro I. a II. ligu. Tedy na úrovni, kterou má dosud na povel Listkiewicz.

Na první příčce této nominace se totiž objevilo jméno Michala Patáka, přezdívaného Řezník z Horní Břízy, kterého Listkiewicz bezprostředně po svém příchodu do českého fotbalu z ligy pro nedostatek důvěry odstranil.

Polský odborník, někdejší člen komise rozhodčích při FIFA či UEFA, minulý týden vyjádřil zájem pokračovat v práci s českými rozhodčími, přestože mu již vypršel původní dvouletý kontrakt.

Podle informací Seznamu byl ale následně pozván na zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR, na kterém mu mělo být místopředsedou asociace Romanem Berbrem i jeho věrnými sděleno, že oni už o jeho další služby nestojí.

Listkiewicze prosadil Pelta, který už ztratil moc

Možná proto, aby to pochopil ještě lépe, dostal nyní Listkiewicz doporučení, aby do ligy znovu zařadil Michala Patáka, rozhodčího s kontroverzní pověstí, který se opakovaně pletl ve prospěch Viktorie Plzeň či fotbalistů Příbrami. V roce 2011 zastavil Paták i pohádkové tažení fotbalistů Kroměříže pohárovou soutěží, když nařídil penaltu za evidentně nafilmovaný pád mladoboleslavského Chramosty.

Před dvěma lety po sérii rozhodcovských skandálů prosadil Miroslav Pelta, tehdejší předseda Fotbalové asociace ČR, který však posléze ztratil funkci i moc po takzvané dotační aféře, že komisi rozhodčích po Dagmar Damkové, manželce Romana Berbra, a po Miroslavu Tulingerovi, další osobě z Berbrova okruhu, převezme polský odborník Listkiewicz.

Jedním z prvních kroků nové komise, v níž vedle Listkiewicze hrají důležitou roli i Petr Mlsna, donedávna náměstek ministra vnitra, či Václav Krondl, bývalý úspěšný mezinárodní rozhodčí, bylo vyškrtnutí několika kontroverzních jmen z ligové listiny.

Mezi škrtnutými osobami, jež se netěšily důvěře nové komise, byl Michal Paták, stejně jako Tomáš Kocourek či Ondřej Lerch. Vypadli i někteří asistenti rozhodčího, mezi jinými Robert Hájek.

Paták, Vaňkát, Hájek... Všichni zpět?

Paták posléze působil jako sportovní ředitel příbramského klubu a paralelně pískal v ČFL (třetí nejvyšší soutěži) a českých divizích. Ondřej Lerch se po roce do ligy vrátil. A Robert Hájek se na Moravě, odkud pochází, dostal do komplikované situace, kdy ho do tamních soutěží odmítali zařadit. A tak začal také pískat v Čechách.

Nyní se na stole Listkiewiczovy komise objevil návrh pro doplnění ligové listiny pro příští sezonu, který přišel „zezdola“, tedy z komise obsazující ČFL a české divize.

Jako jednička se na něm skví Michal Paták, jako dvojka další Berbrův favorit jménem Zdeněk Vaňkát, třetí je sudí Váňa a jako „čtyřka“ české nominace se objevuje přesazený Moravan Robert Hájek.

Zdeněk Vaňkát svého času řídil Ústecký krajský fotbalový svaz. Proslavil se v roce 2013 jako rozhodčí divizního utkání Rokycany-Roudné. Zápas se odehrával v atmosféře krátce před volební valnou hromadou, na níž chtěla na pozici předsedkyně Fotbalové asociace ČR kandidovat Markéta Haindlová, šéfka hráčských odborů.

K tomu potřebovala takzvané nominace, nakonec jich však nezískala dostatečný počet, a tak nekandidovala. Kluby, které jí nominace poskytly, se ovšem bezprostředně poté dočkaly podivuhodného víkendu. Malše Roudné, Převýšov, Doubravka i Nové Strašecí prohrály, a to úhrnným skóre 1:15, přičemž jim bylo vyloučeno celkem 10 hráčů.

Před duelem Rokycany-Roudné byla na poslední chvíli změněna nominace rozhodčích, místo německých arbitrů dorazila trojice Vaňkát - Jedlička - Janoch. Roudnému Vaňkát vyloučil tři hráče, vzhledem ke zraněním na straně hostů pak ani utkání nebylo dohráno a bylo předčasně ukončeno za stavu 4:0 pro domácí.

Přestože Roudné požadovalo vyřazení Vaňkáta z listiny rozhodčích pro divize, dočkal se místo toho tento sudí postupu na ligovou listinu, objevil se jako asistent i v několika druholigových zápasech.

Posléze byl obviněn ze spolupráce s albánskými gangstery, kteří se podle obžaloby chtěli vloupat do vily jednoho pražského politika. Ale soud posléze všechny, včetně Zdeňka Vaňkáta, osvobodil a zbavil všech obvinění v plném rozsahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované