Hlavní obsah

Na pivo jen s očkováním, zvažuje první země

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Do hospody bez peněz a očkovacího průkazu. Nesprávné znění českého přísloví, ale pro Británii možná brzká realita. Návrh tamního premiéra by totiž mohl umožnit hostinským zabránit vstupu neočkovaným zákazníkům.

Článek

Ještě minulý měsíc Boris Johnson podobnou myšlenku označil za nepravděpodobnou, nyní ale jeho náznaky míří opačným směrem. Podle britského listu The Times tamní premiér uvedl, že by mohlo být na hostinských, resp. nájemcích pubů, zda budou pro vstup do prostor svých hospod vyžadovat důkaz o tom, že návštěvníci nejsou nakažliví.

„Nemyslím si, že v této zemi budeme mít očkovací pasy nebo něco podobného, co vám umožní jít do hospody,“ cituje únorová slova premiéra Johnsona agentura Reuters. Premiér navíc jakýkoliv vládní systém zahrnující očkovací certifikáty vyloučil. Britští ministři však již dříve prohlásili, že pro mezinárodní cesty by určitá certifikace nutná být mohla.

„Papíry do hospody“ už ale vyvolaly silnou nevoli v řadách členů Konzervativní strany. Povinné očkovací certifikáty by podle nich totiž mohly vést k tomu, že se hospody stanou nepřístupné lidem z etnických menšin, u nichž se počet celkem obdržených vakcín pohybuje v nižších hodnotách. Mnoho jich tak trvá na tom, že k danému opatření nedojde a že lidé budou moci používat negativní test na koronavirus jakožto alternativu očkovacího průkazu. Podle zdroje webu BBC News jsou obě možnosti momentálně zvažovány.

„Nesmíme se chytit do této příšerné pasti,“ cituje Reuters Steva Bakera, konzervativního poslance, který vystupuje proti sérii lockdownů, jimiž Spojené království prochází. Baker očkovací pasy pro hospody označil za „nebezpečnou cestu ke dvouúrovňové Británii“ a vznesl otázku například na to, co v případě zavedení certifikátů bude s těhotnými ženami, kterým se v současné době očkování nedoporučuje.

Komunita pohostinství se podle britských médií také staví spíše proti povinnosti certifikátů, vládní představitelé však mají za to, že možná budou tím jediným způsobem, který umožní podnikům, jako jsou noční kluby, letos v létě otevřít. Řada míst tak bude muset čelit rozhodnutí, zda otevře jen pro část návštěvníků, kteří budou dodržovat opatření jako rozestupy, či zda se přikloní k očkovacím průkazům, aby „jela“ na plný výkon, píší The Times.

V rozhovoru pro BBC Radio 4 se již v dané záležitosti nechal slyšet například Jonathan Neame, ředitel řetězce hospod známých pod jménem Shepherd Neame. Ten uvedl, že společnost na osvědčeních o očkování trvat nebude.

„Celá podstata hospody spočívá v tom, že jde o různorodé a inkluzivní prostředí, kde jsou všichni, zejména rodiny, velmi vítáni,“ podělil se o své myšlenky Neame. „Je naprosto v pořádku vyloučit lidi, když dochází k některým situacím spojeným se špatným chováním nebo opilostí, což je již také zakotveno v zákonech. Ale pokud chcete vyloučit lidi za to, čím jsou, nebo za to, co neudělali, je to zcela odlišný problém, který se dotýká diskriminace, občanských svobod a v tomto případě i ochrany údajů.“

V Británii již alespoň první dávku vakcíny proti koronaviru obdrželo téměř 29 milionů lidí a více než 2,5 milionu z nich už očkování podstoupilo i podruhé. Země, která má více než 65 milionů obyvatel, se tak stala tou nejrychleji očkující v Evropě. Ke 20. březnu navíc Spojené království ohlásilo, že dokázalo naočkovat polovinu všech dospělých v zemi.

Reklama

Doporučované