Hlavní obsah

Poslední šance pro neočkované. Vláda zvažuje, že je výrazně omezí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nemocných s covidem přibývá, vláda hledá cestu, jak lidi přimět k očkování.

Reklama

aktualizováno •

V Česku přibylo ve středu více než 13 tisíc nových případů covidu. Odborníci a vláda zareagují tvrdými opatřeními.

Článek

Rada vlády pro zdravotní rizika zareagovala na skutečnost, že podzimní vlna koronaviru překonává v posledních dnech i nejrizikovější scénáře.

Na ranním zasedání dospěla k tomu, že by vláda měla na přelomu listopadu a prosince výrazně přitvrdit ochranná opatření. Informaci potvrdily Seznam Zprávám dva zdroje obeznámené s jednáním.

Rada vlády pro zdravotní rizika je stálým poradním orgánem vlády. Vznikla kvůli epidemii covidu-19.

V návrzích se inspirovala postupem Rakouska, takže by se jako potvrzení bezinfekčnosti uznávalo pouze očkování nebo prodělaná nemoc covid-19. To znamená, že by se na kulturních či sportovních akcích či v restauracích neuznával výsledek testů na covid.

Podle zjištění Seznam Zpráv se ještě může upřesnit, pro jaké případy už nebudou testy platit. Z debaty však vyplynulo, že kromě ubytování bude systém očkování/nemoc zaveden nejspíše všude. Toto opatření by mělo platit od 29. listopadu.

Informace potvrdil následně v rozhovoru pro server Blesk.cz premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda podle premiéra rozhodne v pátek o plošném testování ve školách. Uskutečnit by se mělo 22. a 29. listopadu. Zda umožnit návštěvu hromadných akcí jen pro očkované a lidi, kteří prodělali covid, nebo i pro lidi s PCR testy, se bude ještě řešit.

Povinné očkování ne

V Rakousku se pro toto opatření vžil název „lockdown volného času“. Nařízení však v sousední zemi výrazně zvýšilo zájem o očkování.

Rada však na druhou stranu odmítla povinné očkování, byť se podle zdrojů Seznam Zpráv o tom „velmi silně“ diskutovalo. Proti tomu, aby bylo očkování povinné například pro nějaké skupiny, byl zásadně zejména premiér Babiš.

Právě i premiér Babiš po ranním zasedání vlády řekl, že opatření budou významná a že budou mířit k tomu, aby se lidé očkovali.

„Stále opakujeme, že lidé se mají očkovat. Spustili jsme kampaň, záběry to jsou otřesné, ale očkování je jediný způsob, jak omezit covid,“ uvedl Babiš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dostal v této souvislosti za úkol probrat návrhy i se zástupci budoucí vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

„Chtěli bychom, aby jednoznačně nový ministr a jeho tým potvrdili správnost těch navrhovaných rozhodnutí, my jsme v demisi, ale nezříkáme se odpovědnosti,“ vysvětloval Babiš pro Blesk.cz plánované kroky.

Tým kolem poslance Vlastimila Válka (TOP 09), který by se měl stát ministrem zdravotnictví, by se měl setkat s Vojtěchem nejspíše v pátek ráno.

Reklama

Doporučované