Hlavní obsah

Do hospody jen s očkováním? Budoucí vláda se na tom s Vojtěchem neshodla

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Očkování proti covidu-19.

Reklama

aktualizováno •

Páteční schůzka nepřinesla jednoznačné rozhodnutí, jaké opatření proti covidu-19 by mohla ještě vláda premiéra Andreje Babiše příští týden přijmout.

Článek

Zástupci ministerstva zdravotnictví v čele se šéfem resortu Adamem Vojtěchem se zatím jednoznačně neshodli s politiky budoucí vládní koalice Spolu a PirSTAN na tom, jaká opatření proti covidu-19 zavést proti sílící vlně nákazy.

Rada vlády pro zdravotní rizika, která je stálým poradním orgánem vlády, ve čtvrtek navrhla, aby se Česko inspirovalo postupem Rakouska. Tedy že by se jako potvrzení bezinfekčnosti uznávalo pouze očkování nebo prodělaná nemoc covid-19. To znamená, že by se na kulturních či sportovních akcích nebo v restauracích neuznával výsledek testů na covid.

Dokonce premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o tom, že by ministerstvo zdravotnictví toto opatření zavedlo od 29. listopadu. Zda tomu ale tak bude, není po jednání Vojtěcha s budoucí vládou jasné.

Jak potvrdilo Seznam Zprávám několik účastníků této schůzky, není na zavedení „rakouského“ modelu shoda. Je tak možné, že se dál bude uznávat při návštěvě hospody nebo sportovní akce i test na koronavirus.

„Debata směřuje k zachování OTN (uznávání očkování, testů či prodělání nemoci covid-19),“ popsal jeden z účastníků tohoto jednání.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za hnutí ANO) se k tomu na tiskové konferenci nechtěl vyjadřovat, protože ještě čeká na písemné stanovisko budoucí vládní koalice. „Podle nás ale není na co čekat,“ prohlásil Vojtěch.

Na schůzce se však řešilo také to, že by se neuznávaly antigenní testy, ale pouze PCR testy. Ty by navíc měly mít platnost po dobu tří dnů. Tuto změnu navrhují zástupci budoucí koalice. Zda však k tomu dojde, není zatím jasné.

Dalším návrhem, na kterém panuje také shoda, bylo, aby došlo k masivnímu podávání monoklonálních látek. Tyto léky, které je možné podat nakaženému v prvních dnech nemoci, až ze sedmdesáti procent zabrání vážnému průběhu vyžadujícímu hospitalizaci.

Zástupci připravované vládní koalice mají o návrzích ještě diskutovat během pátečního dne. Závěry poté odešle tým kolem možného budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) současnému šéfovi resortu Adamu Vojtěchovi. Další schůzka by se pak měla konat příští týden.

Vojtěch uvedl, že se naopak shodli, že je nutné co nejrychleji naočkovat zejména starší lidí třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. Shoda je také na tom, aby byla důkladně kontrolována současná opatření.

Jedním z těch, kdo chtěl zavést „rakouský“ model na čtvrtečním jednání Rada vlády pro zdravotní rizika, byl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Ten zároveň vede osmadvacetičlennou odbornou skupinu pro řešení epidemie covidu-19, kterou vytvořila koalice Spolu. Jenže právě její politici v pátek tuto změnu zatím neschválili.

Reklama

Doporučované