Hlavní obsah

Do Jihlavy se po roční pauze vrátila Muzejní noc, láká i na zoologické expozice

Foto: Getty Images

Jihlava.

Reklama

Do Jihlavy se po roční pauze a jarním odkladu vrátila Muzejní noc. Zapojila se i Oblastní galerie Vysočiny nebo Muzeum Vysočiny Jihlava. Do galerie mohli lidí na komentované prohlídky výstav nebo výtvarné dílny.

Článek

"Muzeum si připravilo také program ze zoologické expozice a navázalo ho na letní dětské tábory.

„Na přírodovědném příměstském táboře jsme dávali dohromady dva modely mamutů,“ řekl Pavel Bezděčka, kurátor zoologických sbírek. Připravenou konstrukci děti polepovaly látkou, vzniklé modely jsou 60 a 100 centimetrů vysoké. „Já jsem na ně nakonec lepil srst, což byla taková nejnáročnější práce. Nicméně vznikly dva docela hezké malé modely,“ řekl Bezděčka. Staly se součástí expozice muzea. „Lidé se pořád snaží mamuty oživit, genetikům to nejde. A když to dělají muzejníci nebo umělci, tak dělají obří mamuty, dokonce v Dolní Moravici stojí třináctimetrový mamut. Ale takhle to nejde, musejí se dělat malí mamuti, miminka, aby to žilo,“ řekl k novým exponátům s nadsázkou Bezděčka.

Zoologická sbírka jihlavského muzea má podle něho přes 120.000 exemplářů včetně ptáků a savců. Do sbírky patří i vlk sražený před několika lety autem na dálnici D1. „Je to sice smutné, byl to sražený mladý vlk, ale je to top exponát našeho muzea,“ řekl Bezděčka.

Jednu z dílen v Oblastní galerii Vysočina v budově na Masarykově náměstí vedla i vystavující umělkyně Tereza Říčanová. V galerii je její výstava kreseb a ilustrací nazvaná Černá zvířata k vidění od 26. srpna. Dílnu pod jejím vedením dnes absolvovalo asi deset dětí, dalších 30 přišlo do dílen, které pro ně galerie připravila v budově v Komenského ulici. Velký zájem byl také o portrétování, které návštěvníkům galerie nabídly studentky jihlavské střední uměleckoprůmyslové školy. Fronta zájemců o portrét od nich nepolevovala ani před 19:00.

V roce 2020 se Muzejní noc v Jihlavě nekonala kvůli pandemii. Předtím dokázala do galerie obvykle přilákat na stovku zájemců, řekla mluvčí Oblastní galerie Vysočiny Jana Jarošová. „Normálně máme muzejní noc na přelomu května a června, ale vzhledem k tomu, že letos byla situace, jaká byla, dohodli jsme se s muzeem na září. Chvilku jsme váhali, jestli to nechat až po prázdninách, ale naštěstí to vyšlo, všechno je otevřené, relativně uvolněné,“ dodala.

K festivalu Muzejních nocí se každoročně připojují s netradičním programem muzea a galerie po celé zemi. Letošní ročník je sedmnáctý. Asociace muzeí a galerií ČR ho většinou vyhlašuje už v květnu, obvykle se Muzejní noci konají během jednoho měsíce. Letos se jeho národní zahájení zejména kvůli pandemii koronaviru posunulo na polovinu června a akce jsou naplánované až do 19. září.

Reklama

Související témata:

Doporučované