Hlavní obsah

Do Karibiku dorazil písek ze Sahary, je ho nejvíce za půl století

Satelitní snímky ukazují postup písečného mraku přes oceán.Video: AP

 

Reklama

Prudce zhoršenou kvalitu ovzduší už hlásí ostrovy v Karibiku.

Článek

Ke břehům karibských ostrovů už dorazil písečný mrak ze Sahary. Podle amerických médií jde o největší množství a koncentraci saharského prachu a písku za půl století.

Mrak podle odborníků míří k břehům Spojených států v takovém množství a koncentraci, jaké tu nebyly po několik generací. Mrak saharského písku dokonce překřtili na „oblak Godzilla“. Kvalita ovzduší ve většině regionů, kam už oblak dorazil, dosáhla rekordní, „nebezpečné“ úrovně a odborníci vyzvali místní obyvatele, aby nevycházeli a chránili si dýchací cesty.

Obavy tento přírodní jev vzbudil kvůli stále probíhající pandemii koronaviru, podle lékařů by takové množství prachu a písku mohlo přitížit pacientům s respiračními obtížemi. „Jedná se o nejvýznamnější událost podobného rázu za posledních padesát let,“ cituje The Guardian Pabla Méndeze Lázara, odborníka na ochranu životního prostřední z univerzity v Portoriku. Lázaro spolupracuje s experty NASA na vývoji strážného systému, který upozorňuje právě na příchod vlny saharského písku a prachu. Koncentrace je podle něj v posledních dnech tak vysoká, že může být riziková i pro zdravé jedince.

Ostrovy od Antiguy po Trinidad a Tobago hlásily velmi omezenou viditelnost a až extrémní podmínky, písek se ale přesouvá směrem ke Spojeným státům. Hitem sociálních sítí se staly snímky, které působí, jako by autoři použili žlutý filtr, obyvatelé karibských ostrovů také podle deníku The Guardian používají hned dvojnásobnou ochranu dýchacích cest, tedy zároveň proti koronaviru i prachu.

Nejhorší situace v USA má podle meteorologů nastat ke konci týdne, kdy oblak zamíří k jihovýchodnímu pobřeží Spojených států. To může zkomplikovat leteckou dopravu, například mezinárodní letiště San Juan v Portoriku v pondělí hlásilo viditelnost pouze na 8 kilometrů. Problémy už hlásí například piloti mířící do mexického Cancúnu.

Vrstva extrémně suchého a prašného vzduchu, která se tvoří nad Saharou, je v letectví známá jako takzvaná „Saharan Air Layer“. Tvoří se na severní polokouli od konce jara do začátku podzimu, podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru se oblak prachu pohybuje každé tři až pět dní, „vrcholem sezóny“ je pak období mezi koncem června a polovinou srpna. Vrstva může podle úřadu dosahovat tloušťky až tří kilometrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované