Hlavní obsah

Do kauzy Babišova střetu zájmů se vložila evropská ombudsmanka

Foto: hnutí ANO

Vyšetřování Emily O’Reillyové začal podnět senátora Lukáše Wagenknechta.

Reklama

Kauzu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše začala řešit evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová. Veřejná ochránkyně práv zahájila vyšetřování bruselských úřadů a jejich možného zatajování informací v Babišově kauze. Do případu se vložila na základě podnětu senátora Lukáše Wagenknechta.

Článek

Podle informací Neovlivni.cz evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová před několika dny zahájila vyšetřování nesprávného úředního postupu Bruselu. Cílem řízení je vydání jasného stanoviska, zda a proč Evropská komise odmítá veřejnosti poskytnout informace v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Ombudsmanka chce prověřit komunikaci eurokomisaře Oettingera a českého premiéra. Dále také zadání auditu na čerpání dotací ze strany holdingu Agrofert. Jde o poměrně zásadní dokumenty, jejichž znění Evropská komise tají, ač, jak podotýká Neovlivni.cz, Evropský parlament už dříve Komisi požádal, „aby zveřejnila všechny dokumenty, jimiž disponuje a které se týkají možného střetu zájmů předsedy vlády České republiky a ministra zemědělství, a vysvětlila, jaké kroky hodlá podniknout k nápravě situace”.

Evropská komise už několikrát odložila termín konečného verdiktu, který měl určit, zda se Andrej Babiš nachází ve střetu zájmů. Pokud komise dojde k pozitivnímu závěru, byznys českého premiéra bude ohrožen. Agrofert přestane dostávat dotace.

To, že se Babiš nachází ve střetu zájmů, prokazatelně potvrdili už minulý rok unijní právníci. Závěrečné rozhodnutí Evropské komise ale stále nepadlo, i přesto, že rozhodnutí slibovala už v březnu a dubnu.

K vyšetřování evropské ombudsmanky O’Reillyové dal podnět český senátor Lukáš Wagenknecht, podle nějž Brusel utajuje důležité informace.

„Generální ředitel DG Regio Marc Lemaître a eurokomisař Oettinger se dlouhodobě brání transparentnosti. Na mé konkrétní dotazy pan generální ředitel při jeho návštěvě na půdě Senátu neodpověděl. K zveřejnění všech informací ohledně šetření střetu zájmů pana Babiše přitom vyzval úředníky a politiky z Bruselu Evropský parlament. Povinnost poskytovat jim informace plyne jednak z evropského nařízení o přístupu k informacím a jednak ze zmíněné výzvy Evropského parlamentu,” uvedl Wagenknecht pro web Neovlivni.cz.

Finální rozhodnutí v Babišově kauze přijde v době, kdy řada bruselských politiků řeší svou budoucí kariéru v EU. Jak uvádí Neovlivni.cz s odkazem na bruselské zdroje, jedním z hlavních kandidátů pro funkci komisaře za Lucembursko v nové Evropské komisi je například právě generální ředitel DG Regio Marc Lemaître.

O jejím složení se bude jednat po evropských volbách. Současný předseda Jean-Claude Juncker znovu o post usilovat nebude. Lucembursko tak hledá pro svého kandidáta podporu, a to zejména u premiérů členů EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované