Hlavní obsah

Do kina nebo baru bych teď kvůli koronaviru nešel, říká Izraelec

Foto: Profimedia.cz

Proti koronaviru se chrání i lidé při oslavách veselého židovského svátku purim.

Reklama

Izrael se uzavírá světu. Židovský stát registruje 50 pacientů nakažených koronavirem a premiér Benjamin Netanjahu v pondělí oznámil radikální opatření. Do země bude vpuštěn jen ten, kdo se podrobí 14denní karanténě. Cizinci mohou vstoupit do země jen v případě, že mají karanténu předem zajištěnou.

Článek

„Je to těžké rozhodnutí, je ale nezbytné pro veřejné zdraví, které stojí před vším ostatním,“ citoval server Ynetnews premiéra Netanjahua, podle něhož bude uzávěrka hranic trvat 14 dní.

Rozhodnutí vlády předcházela ostrá debata, při níž někteří ministři byli proti tomu, aby se opatření vztahovalo i na Spojené státy, hlavního politického spojence. Ministr vnitra Arje Deri varoval, že pokud se bude nucená karanténa týkat i USA, přinese to dalších 240 tisíc lidí v ní umístěných.

„Koronavirus je nyní mezi Izraelci velké téma, mluví o něm více než o výsledku voleb,“ řekl Seznam Zprávám čtyřicátník Jišaj Telavivi, který žije v Tel Avivu a pracuje jako datový vědec ve start-upové firmě zabývající se umělou inteligencí.

Masky a roušky v ulicích zatím vidět moc nejsou. A i když lidé o nemoci hodně mluví, vnímají ji stále jako něco vzdáleného. „Žádná extrémní opatření se nepřijímají, je to ale jen otázka času,“ myslí si Telavivi, který sám přiznává, že má strach.

Foto: Profimedia.cz

Pracovníci soukromé firmy dezinfikují mešitu ve městě Hebron na okupovaném Západním břehu Jordánu.

„Měli jsme jít s dcerami do kina, ale rozhodli jsme se zůstat doma. Nešel bych teď nikam, kde je velké množství lidí,“ říká s tím, že školy sice dosud fungují, v restauracích je už ale znát úbytek zákazníků.

On sám přijal některá bezpečnostní opatření, aby se infekci vyhnul: „Když například chodím po schodech, snažím se nedotýkat zábradlí. Slyšel jsem přednášku jedné izraelské lékařky, jež řekla, že bychom se neměli dotýkat věcí, na které sahá hodně dalších lidí. Když třeba přivolávám výtah, použiji k tomu tužku nebo zakrytou část ruky. Ruce si myji častěji než obvykle.“

Prázdné Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu.Video: AP

Na druhou stranu ale přiznává, že při cestě do práce jezdí vlakem, kde je také množství lidí. Když vystupuji z vlaku, mohu si vybrat dvě cesty: buď rovnou vyjdu na ulici, nebo jdu přes obchodní centrum. Až do minulého týdne jsem chodíval přes centrum, nyní volím raději druhou cestu,” vysvětluje.

Na dobrou informovanost izraelské populace díky tamním úřadům upozornil v telefonickém rozhovoru i Robert Mikoláš, šéf Českého kulturního centra v Tel Avivu. „Izraelci situaci sledují, na webu ministerstva zdravotnictví jsou aktualizované informace. Uvádějí tam například i místa, kde se pohybovali lidé nakažení koronavirem. Lidé tak mají přesné informace.“

Omezení způsobená celosvětovou epidemií se pochopitelně dotkla i jím řízené instituce: „Byli jsme nuceni odložit vystoupení jazzové skupiny v Jeruzalémě a Tel Avivu, které posouváme na podzim, v omezené míře pak proběhne dubnová výstava o židovských památkách východních Čech v Českém domě v Jeruzalémě,“ říká diplomat.

Reklama

Související témata:

Doporučované