Hlavní obsah
Online

Evropská léková agentura zvažuje povolit „koktejl protilátek“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Evropská léková agentura (EMA) zahájila testování „koktejlu protilátek“ REGN-COV2, experimentálního léčiva, které v minulosti propagoval bývalý americký prezident Donald Trump. Tomu byl lék podán po nákaze covidem-19. Agentura zvažuje povolení léčiva v rámci států EU.

- Společnosti Pfizer a BioNTech se zavázaly dodat o 75 milionů dávek vakcíny navíc v druhém čtvrtletí tohoto roku. Podle Deutsche Welle to v pondělí prohlásil finanční šéf BioNTechu Sierk Poetting. Podle několik týdnů starého prohlášení firem mají v únoru v německém Marburgu spustit produkci v nové továrně, která má mít výrobní kapacitu 750 milionů dávek ročně. Původně odhadovaná roční kapacita Pfizeru se tak má z 1,3 miliardy dávek vyhoupnout na dvě miliardy.

- Společnost AstraZeneca dodá státům Evropské unie v prvním čtvrtletí o devět milionů více dávek vakcíny proti covidu-19, než plánovala. Uvedla to na Twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. V rozhovoru s německou televizí ZDF také uvedla, že do konce léta plánuje EU naočkovat 70 % dospělé populace.

  • Jihoafrická varianta viru se šíří na jihu Británie

    Úřady mají podle BBC v plánu otestovat celkem 9,5 tisíce obyvatel Wokingu, aby tak zamezily dalšímu šíření nové varianty covidu-19 původem z JAR. V oblasti jsou zatím potvrzené dva případy nákazy, u obou je původ nákazy zatím nejasný.

  • Jižní Afrika hlásí díky covidu-19 pokles pytláctví nosorožců

    Třetinový pokles v počtu ulovených nosorožců pytláky ohlásilo jihoafrické ministerstvo životního prostředí. Oproti 594 uloveným zvířatům v roce 2019 úřady zaznamenaly loni „pouze“ 394 ulovených kusů. Jde o pokles šestý rok v řadě, loňský rok šlo ale o pokles nejvýraznější, uvádí BBC. Důvodem je podle serveru lockdown, který zkomplikoval situaci překupníkům a pašerákům.

  • Lidé v Bombaji mohou po deseti měsících zase jezdit vlaky

    Indická finanční metropole Bombaj dnes pro veřejnost obnovila provoz městských vlaků, které patří k nejvytíženějším na světě. Většina vlakové dopravy v Bombaji se zastavila před deseti měsíci s cílem zabránit šíření koronaviru, informoval zpravodajský server BBC News.

    Před začátkem pandemie využívalo příměstské a další vlaky v Bombaji v průměru osm milionů lidí denně. Spoje přestaly jezdit v březnu, kdy indická vláda zavedla kvůli šíření koronaviru přísná opatření. Od června směly železniční spoje v Bombaji přepravovat vládní zaměstnance poskytující základní služby.

  • V New Yorku se mluví o rasové diskriminaci v očkování

    Deník The New York Times porovnal dostupná data o rase očkovaných osob první dávkou vakcíny se strukturou obyvatelstva New Yorku. Podle získaných dat je 48 procent očkovaných lidí bílé barvy pleti (32 procent populace New Yorku je stejné barvy pleti), 15 procent očkovaných jsou lidé hlásící se ke skupině Latinos (oproti 29 procentům populace New Yorku původem z Latinské Ameriky) a 11 procent očkovaných jsou lidé tmavé barvy pleti (oproti 24 procentům populace).

  • Evropská agentura spustila web pro sledování vývoje očkování

    Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) dnes zveřejnilo stránku, na které sleduje vývoj očkování v jednotlivých evropských zemích. Data zatím nejsou úplná. Podle těch, která jsou k dispozici, je na tom ale s očkováním nejlépe Irsko, kde první dávku dostalo 11,5 procenta obyvatel. V Česku podle přehledu dostalo vakcínu 2,2 procenta obyvatel, na Slovensku 0,5 procenta.

    Členy agentury ECDC, která sídlí ve Švédsku, je třicet zemí. Kromě členských států Evropské unie jsou to také Island, Norsko a Lichtenštejnsko. Žádná data zatím nejsou k dispozici například z Francie, Rakouska či Rumunska.

  • Palestina obdržela první dva tisíce dávek vakcíny od Izraele

    Palestinská samospráva dnes obdržela od Izraele první dva tisíce z 5 000 slíbených dávek očkovací látky proti covidu-19, oznámil Jeruzalém. Vakcínu společnosti Moderna Izraelci převezli na okupovaný Západní břeh Jordánu, kde ho využijí palestinští zdravotníci, uvedl v prohlášení izraelský úřad COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích. Dodávku bez bližších podrobností potvrdily i palestinské úřady, píše agentura Reuters.

  • Ve Francii přibylo 4347 případů nákazy, vleky zůstanou stát

    Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 4347 případů nákazy koronavirem. Přírůstek infikovaných je zhruba stejný jako před týdnem, vyplývá z webu francouzské vlády. Pondělní data bývají nižší kvůli nižšímu počtu testovaných v neděli. S covidem-19 zemřelo za den 455 lidí.

    Od počátku epidemie se ve Francii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 3,2 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo 76 512 nakažených. Počet lidí s covidem-19, o které musí zdravotníci pečovat na jednotkách intenzivní péče, vzrostl na 3228. Hranici 3200 na JIP podle agentury Reuters překročili dnes ve Francii poprvé od 6. prosince.

  • Pandemie vrhla turistiku v Portugalsku o desítky let nazpět

    Koronavirová pandemie vrhla turistiku v Portugalsku o desítky let nazpět. Počet přenocování se loni snížil o 63 procent na 26 milionů, uvedl dnes statistický úřad INE. Nižší číslo zaznamenala země na jihozápadním cípu Evropy naposledy v roce 1993.

    Loni přijelo do Portugalska 10,5 milionu turistů, to je meziročně o 61,2 procenta méně. Počet nocí, které v ubytovacích zařízeních zahraniční hosté strávili, se snížil o 74,9 procenta na 12,3 milionu. Počet přenocování místních klesl více než o třetinu.

  • Do léta bude mít Německo dostatek vakcíny, slíbila Merkelová

    Německo bude mít do konce léta dostatek vakcíny, aby se proti nemoci covid-19 mohl nechat očkovat každý, kdo bude mít zájem. Dnes to po jednání s premiéry německých spolkových zemí, zástupci Evropské komise a výrobci vakcín přislíbila kancléřka Angela Merkelová.

    Německo podle kancléřky počítá s různými scénáři dodávek očkovací látky. Doposud Evropská unie podmínečně schválila preparáty společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Ve druhém či třetím čtvrtletí by mohly mít schválení i látky firem Johnson & Johnson a CureVac. „V maximálním i minimálním scénáři dodávek budeme moci každému obyvateli nabídnout vakcínu ve třetím čtvrtletí, do konce léta,“ řekla Merkelová.

  • Rada EU aktualizovala cestovní mapu, zavádí „tmavě červenou“

    Rada EU nově zavedla tmavě červený stupeň rizika, v něm budou země, které evidují více než 500 případů nákazy na 100 000 obyvatel a kde cirkuluje některá z nových variant covidu-19, uvádí na svém webu. Při cestě z této oblasti doporučuje Rada EU cílovým státům zavést povinnost negativního testu před vstupem do země a podstoupení karantény.

  • Rakousko od příštího týdne otevře obchody, muzea i školy

    Rakousko od příštího týdne uvolní některá opatření přijatá kvůli šíření koronaviru. Na tiskové konferenci to dnes oznámil kancléř Sebastian Kurz. Otevřou se všechny obchody, kadeřnictví či muzea. Platit v nich ale budou přísná hygienická opatření. Zčásti se otevřou i školy, žáci se budou muset ale pravidelně testovat. Kvůli novým mutacím koronaviru se podle Kurze „výrazně zpřísní“ režim na hranicích.

    „Plošná uzávěra v Rakousku zafungovala,“ uvedl Kurz. Podle něj je proto možné začít „opatrně“ uvolňovat. Za problém kancléř označil nové mutace koronaviru, které úspěch lockdownu „užírají“. Příští pondělí se budou moci otevřít všechny obchody, muzea, galerie, zoologické zahrady či kadeřnictví. Podmínkou pro vstup do obchodů bude respirátor FFP2 a třeba u kadeřnictví či kosmetických salonů také negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin.

  • Epidemie v Portugalsku sílí, téměř polovina obětí zemřela v lednu

    Epidemická situace v desetimilionovém Portugalsku se nadále zhoršuje, nemocnice jsou přetížené, pacienti na příjmu čekají i dlouhé hodiny. Za leden podlehlo komplikacím spojeným s nemocí covid-19 celkem 5576 pacientů, což představuje 44,7 procenta všech úmrtí od začátku pandemie v zemi, uvádí agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Portugalsku již nabídlo pomoc s péčí o pacienty Rakousko, Německo a Španělsko.

    V Portugalsku celkem zemřelo 12 482 osob s pozitivním testem na koronavirus, uvádí statistika americké University Johnse Hopkinse (JHU). Podle portugalských úřadů stojí za současným zhoršením nakažlivější britská mutace koronaviru a také uvolnění restrikcí po dobu vánočních svátků. Od března eviduje Portugalsko přes 720 000 případů nákazy, 43 procent z nich ovšem připadá na poslední měsíc. Jarní vlna epidemie se Portugalsku téměř vyhnula, současná vlna ho však silně zasáhla. Podle AFP je Portugalsko aktuálně nejhůře zasaženou zemí na světě.

  • V Polsku potvrdili první případ nemoci covid-19 u norka

    V Polsku byl o víkendu oficiálně potvrzen první případ výskytu nemoci covid-19 u norka. Informovalo o tom dnes ministerstvo zemědělství. Zpráva podle agentury Reuters vyvolala mezi chovateli na více než 350 kožešinových farmách v zemi obavy, že bude nařízeno vybíjení zvířat. O možné nákaze u osmi norků na jiné polské farmě ale hovořili gdaňští vědci už koncem listopadu.

    Úřady několika zemí už k likvidaci norků přistoupily ve snaze odvrátit šíření nových mutací koronaviru SARS-CoV-2, který chorobu covid-19 způsobuje, a zabránit jejich přenosu na lidi. Polské ministerstvo zemědělství sdělilo, že nakažený norek se vyskytl v městečku Kartuzy na severu Polska.

  • Německo letos počítá s 325,5 milionu dávek očkování proti covidu

    Německo bude mít do konce letošního roku k dispozici 323,5 milionu dávek očkování proti nemoci covid-19, což je pro zemi s 83 miliony obyvatel více než dostatek i na přeočkování. Počítá s tím německé ministerstvo zdravotnictví, které propočty poskytlo vybraným médiím. V Německu dnes o očkování jedná spolková vláda kancléřky Angely Merkelové s premiéry spolkových zemí, představiteli farmaceutických firem a zástupci Evropské komise.

    Zatímco německá vláda opakovaně ujišťuje, že očkovací látky bude v průběhu roku více než dostatek, média opakovaně poukazují na problémy s výrobní kapacitou. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung je tak otázkou, zda skutečně bude mít Německo na konci roku velké přebytky vakcíny. O tom, jak s těmito případnými dávkami navíc Berlín naloží, se zatím nedebatuje.

  • Počet obětí se v Británii zvýšil o dalších 406

    Spojené království za posledních 24 hodin zaznamenalo 18 607 nových případů nákazy covidem-19, za stejnou dobu v zemi zemřelo 406 lidí nakažených tímto onemocněním. Země ale nadále pokračuje v úspěšné vakcinaci své populace. Počet očkovaných překročil devět a půl milionu, minulý týden pak padl rekord, kdy Velká Británie naočkovala za den 1,1 milionu lidí.

  • Evropská léková agentura testuje „Trumpův lék“

    Evropská léková agentura zahájila testování „koktejlu protilátek“ REGN-COV2, experimentálního léčiva, které v minulosti propagoval bývalý americký prezident Donald Trump. Tomu byl lék podán po nákaze covidem-19.

  • Do JAR dnes dorazí první vakcíny proti covidu-19

    Jihoafrická republika dnes dostane první milion dávek vakcíny proti covidu-19 od indické společnosti Serum Institute of India, napsala agentura AP. JAR je africkým státem s nejvyšším počtem potvrzených případů koronaviru, v zemi byla také poprvé zachycena nakažlivější mutace viru.

    První očkování by měla začít v polovině února poté, co přípravek otestuje místní lékový regulátor. V únoru by země měla dostat další půlmilion dávek od téže společnosti. Indická firma vyrábí přípravek vyvinutý Oxfordskou univerzitou a společností AstraZeneca.

    Jihoafrická vláda chce do konce roku naočkovat zhruba 40 milionů lidí, což jsou dvě třetiny obyvatelstva země. JAR vakcíny dostane také z programu Světové zdravotnické organizace COVAX či z dodávek dohodnutých Africkou unií.

  • Areál císařského zámku Schönbrunn poslouží jako testovací centrum

    Areál císařského zámku Schönbrunn ve Vídni poslouží jako covidové testovací centrum. Stanice pro odběr vzorků pro pěší vznikne v oranžerii, testování z automobilu pak bude možné na autobusovém parkovišti před hlavní branou zámeckého areálu. Antigenní rychlotesty na obou místech bude možné absolvovat od příštího čtvrtka, informovala dnes agentura APA.

    Obě testovací místa budou otevřena denně od 6:00 do 21:00 a lidé se budou moci na stěry přihlásit od úterního poledne. Pokud antigenní test ukáže pozitivní výsledek, budou mít lidé možnost bezprostředně poté podstoupit PCR test.

  • Francie omezila lety mimo EU, lidé musejí vysvětlovat důvod cesty

    Lidé, kteří se chystají letecky vycestovat mimo Evropskou unii, musejí ode dneška ve Francii prokázat, že mají k cestě vážný důvod. Informuje o tom agentura AFP. Protikoronavirová omezení, která se vztahují na vstup do Francie ze zemí mimo EU, ale i na výjezdy z Francie do těchto zemí, oznámil v pátek premiér Jean Castex.

    Posouzení, zda mají pasažéři letadel směřujících do zemí mimo EU pro cestu dostatečně pádný důvod, má na letištích na starosti pohraniční policie. I když kontrola dokladů při vstupu do tranzitní zóny by v běžném případě zabrala jen desítky sekund, nyní může vyhodnocení každého případu trvat pět až deset minut. Automatizovaná kontrolní stanoviště jsou mimo provoz.

  • Bayer chce vyrábět vakcínu od firmy CureVac

    Německý farmaceutický gigant Bayer prohloubil spolupráci s biotechnologickou firmou CureVac. Podniky dnes oznámily, že Bayer se bude podílet na výrobě proticovidové vakcíny, kterou CureVac vyvinul, uvedla agentura DPA. Bayer je známý například výrobou aspirinu, očkovací látky dosud v portfoliu neměl. V budoucnu ale chce podnik převzít výrobu vakcíny, jejíž vývoj dokončuje CureVac.

    Obě firmy už na začátku ledna oznámily, že uzavřely smlouvu o spolupráci při dokončování vakcíny. Bayer má mimo jiné pomoci vytvořit podmínky pro schválení očkovací látky a zajistit dodavatelské řetězce. O převzetí výroby však lednové prohlášení ještě nehovořilo.

Reklama

Hlavní zprávy