Hlavní obsah

Do konce roku Pardubice opraví most Zeleňák přes Chrudimku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Most byl součástí vojenské úzkorozchodné dráhy zvané Špitálka, která v minulosti obsluhovala vojenské cvičiště na levém břehu řeky Chrudimky a oblast v Pardubičkách na pravém břehu řeky.

Článek

Do konce roku Pardubice opraví jeden z mostů na území bývalého vojenského cvičiště Červeňák. Takzvaný Kohnův most, nebo také Zeleňák, překlenuje řeku Chrudimku. Bude nutné vyměnit dřevěnou mostovku a ošetřit ocelovou konstrukci.

Původní Kohnův most byl součástí vojenské úzkorozchodné dráhy zvané Špitálka. Tato trať ve 20. a 30. letech minulého století obsluhovala vojenské cvičiště na levém břehu řeky Chrudimky a oblast v Pardubičkách na pravém břehu řeky a dokázala po svahu vystoupat až ke hřbitovu a do prostoru dnešní nemocnice. V roce 1946 byl postaven most současný, silniční. Přímo vedle něj níže po proudu se nacházejí základy pro mostní cvičiště vybudované v období kolem roku 1950. Pojmenování mostu vzniklo z názvu takzvané Kohnovy mostní soustavy používané Československou armádou v období první republiky. Zeleňák se mu říká podle dnes již málo dochovaného nátěru zelené barvy.

Most je pro veřejnost nyní uzavřen. Po opravách bude zpřístupněn bude pro pěší a cyklisty. Práce by měly stát přibližně 7,3 milionu korun včetně DPH, uvedla Iveta Koubková z kanceláře primátora.

Obdobnou historii a genezi názvu má i most Červeňák stojící asi 300 metrů výše proti proudu Chrudimky, který se však zatím opravy nedočká. Stála by několik desítek milionů korun.

Cvičiště město bezúplatně získalo od Ministerstva obrany a postupně pracuje na celkové obnově území. Od června členové Českého svazu ochránců přírody započali s kosením luk s cílem zvýšit druhovou pestrost. V některých částech se navíc plánuje pojezd pásovou technikou, který se již osvědčil v podobných lokalitách bývalých vojenských prostorů. O dalších změnách v areálu rozhodne územní studie, na které město spolupracuje s Iniciativou Přírodní park Červeňák a která by měla jasně stanovit, jaké bude využití tohoto území či jaké úpravy tam budou provedeny.

Reklama

Doporučované