Hlavní obsah

Do Kosova se vrátily ženy a děti radikálních islamistů, s nimi i čtyři bojovníci IS

110 kosovských občanů se vrátilo do vlasti ze Sýrie.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Rodiny džihádistů se v sobotu v noci vrátily do Kosova. Kromě dětí, kterých byla většina, a žen kosovských radikálů se vrátili i čtyři bojovníci. Kosovská vláda chce zpět do země vrátit všechny občany, kteří jsou stále v Sýrii.

Článek

Na letišti v kosovském hlavním městě Priština přistál v sobotu po půlnoci letoun se 110 občany Kosova, kteří se vrátili ze Sýrie. Jedná se o ženy a děti kosovských radikálů, kteří bojovali v Sýrii na straně takzvaného Islámského státu. Na tiskové konferenci to dopoledne oznámil kosovský ministr spravedlnosti Abelard Tahiri, podle něhož jsou mezi navrátilci i čtyři bojovníci.

„Dnes v časných ranních hodinách byla zorganizována důležitá a citlivá operace, při níž vláda Kosova s pomocí USA vrátila do země 110 svých občanů ze Sýrie,“ sdělil Tahiri novinářům. Neupřesnil, jakou úlohu sehrály v této operaci Spojené státy, agentura Reuters nicméně zaznamenala přítomnost letounu s americkou vlajkou na prištinském letišti.

Úřady upřesnily, že mezi navrátilci je vedle čtyř zajatých bojovníků 32 žen a 74 dětí, z nichž devět nedoprovázejí rodiče. Pokud jde o čtveřici džihádistů, všichni byli po příletu okamžitě zadrženi.

Do Sýrie se z Kosova po roce 2012 vydalo přes 300 mužů, žen a dětí. Zhruba 70 Kosovanů, kteří za IS bojovali, zemřelo.

Kosovská policie uvedla, že během ústupu IS bylo zajato 150 kosovských žen a dětí, z nichž 60 se narodilo ve válečných zónách. Dodala, že v Sýrii stále ještě zůstává 30 kosovských bojovníků, 49 žen a osm dětí.

„Neskončíme, dokud do země nevrátíme všechny občany Kosovské republiky. A každý, kdo spáchal nějaký zločin nebo byl členem některé teroristické skupiny, bude čelit spravedlnosti,“ prohlásil dnes ministr Tahiri. „Kosovo nemůže připustit, aby jeho občané představovali hrozbu pro Západ a pro naše spojence,“ zdůraznil zároveň.

Reklama

Související témata:

Doporučované