Hlavní obsah

Do krabičky s léky na tlak se dostaly úplně jiné pilulky. Policie popsala, jak se to mohlo stát

Státní zástupkyně rekonstruuje, jak je možné vyměnit dva zcela různé přípravky.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Seznam získal obžalobu muže, který podle policie zaměnil v Zentivě léky na tlak za léky na deprese. Muž trvá na své nevině, přímý důkaz proti němu není.

Článek

Pro významného výrobce léků, firmu Zentiva, se loni zhruba touto dobou rozhořela aféra, jež pro ni byla velice nepříjemná. Dva její polští odběratelé našli v krabicích místo léků na vysoký tlak přípravek na deprese.

Rok poté, na začátku října, půjde kvůli této kauze k soudu bývalý zaměstnanec společnosti Zentiva Lukáš Bohanus.

Vyšetřovatelé a žalobci došli po několikaměsíčním vyšetřování k závěru, že léky úmyslně zaměnil právě on.

Byl bych magor

Bohanus to zcela odmítá.

„Určitě jsem léky nezaměnil úmyslně ani omylem,“ řekl policii muž, který v Zentivě pracoval zhruba rok.

Na své nevině trvá natolik, že v létě odmítl podmíněný trest vydaný trestním příkazem v neveřejném jednání a hodlá svou nevinu obhajovat v otevřeném procesu.

„Po celou dobu se mi neobjevila reklamace, byl bych magor, kdybych chtěl shodit svoji práci," uvedl.

Nikdo ho neviděl

Obžaloba, kterou se podařilo Seznamu získat, nemá proti bývalému zaměstnanci přímý důkaz - například kamerový záznam, který by ho usvědčoval.

Státní zástupkyně Markéta Mizerová v dokumentu přináší díky svědectvím spolupracovníků a časové souslednosti obrázek toho, jak mohl Lukáš Bohanus záměnu provést.

Popisuje, že nešlo o náhodný čin, ale že obžalovaný si záměnu předem promyslel. Jeden den si podle ní vzal dvě krabičky léku na vysoký tlak Atram a druhý den - když ho nikdo neviděl - do nich přímo u výrobní linky vložil plato s přípravkem na deprese Neurol. Krabičky s léky pak dal do balení, které bylo odesláno do Polska.

Motiv a svědkové

Žalobkyně staví i na skutečnosti, že Lukáš Bohanus jako jediný pracoval na lince oba dny, kdy byly léky zaměněny.

Opírá se o svědectví, že se Lukáš Bohanus pohyboval v místech, kde bylo možné krabičky vyměnit. „Šetřením bylo spolehlivě zjištěno, že nemohlo dojít k selhání výrobní linky, technická závada byla spolehlivě vyloučena,“ píše se v obžalobě, v níž velkou roli hraje také motiv.

Lukáš Bohanus měl prý ve firmě velké spory a věc se stala krátce poté, co přišel o prémie.

„Nemám důvod kazit jméno firmy, ta za to nemůže, to není pomsta,” říká však obžalovaný.

Škody pro Zentivu

Zentiva poté, co loni v srpnu dostala reklamace od svých polských odběratelů, stáhla z trhů v Evropě a Asii přes 220 balení léků a spočítala škodu na zhruba dvacet milionů korun. Jen díky tomu, že se krabičky s léky nedostaly až k pacientům, nehrozí obžalovanému vyšší trest, ale „jen“ pět let vězení.

Poté, co o záměně léků loni referovala média, tak se více než 130 lidí obrátilo na Státní ústav pro kontrolu léčiv, s tím, že právě když si vzali zmíněné léky, tak jim nebylo dobře. Jenže se nakonec neprokázalo, že by vedlejší účinky byly způsobeny právě výměnou léků.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv prováděl laboratorní testy u dotčených přípravků, které mu byly zaslány ze strany pacientů. Ani u jednoho vzorku nebyla záměna prokázána,“ uvedla mluvčí lékového ústavu Lucie Přinesdomová.

Zentiva teď nechce případ kvůli vyšetřování komentovat.

Reklama

Doporučované