Hlavní obsah

Do Krušných hor se vrátí těžební stroje. Leží tu poklad budoucnosti

Záměry RSJ pro těžbu lithia v Krušných horách.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Nejblíže k těžbě lithia v Česku má nyní firma Karla Janečka. Nemůže však dobývat nerost z hloubky, ale jen probrat už vytěžené odkaliště.

Článek

Pokud vše půjde rychle, začnou už za tři roky v osadě Cínovec v Krušných horách opět pracovat těžební stroje. Přibližně třicet let poté, co v tradiční hornické lokalitě skončila těžba cínu.

Firma Cínovecká deponie vlastněná fondem RSJ Karla Janečka má už veškerá povolení, aby právě odpad navršený z předchozí těžby znovu vytěžila. Cínovecké odkaliště totiž obsahuje komoditu, kterou svět nyní považuje za poklad budoucnosti.

Pro lithium, které tu leží, v minulosti nebylo tolik využití a horníci ho tak při těžbě cínu vyhazovali. V posledních letech však cena lithia roste. A například s rozvojem elektromobilů nebo skladováním elektřiny z obnovitelných zdrojů lze očekávat, že půjde ještě nahoru.

 „Doufáme, že do několika málo let se rozběhne těžba jako taková,“ přiblížil přípravy mluvčí Cínovecké deponie Martin Frýdl s dovětkem, že těžit by se mohlo začít v už zmíněném v horizontu tří let.

Nyní společnost všechno připravuje na zahájení těžby. „Probíhají inženýringové a projekční práce,“ uvedl Martin Frýdl.

Jak to nyní v Cínovci vypadá, jak má vypadat areál na povrchovou těžbu a další detaily o záměru českého investora v pohraniční osadě najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované