Hlavní obsah

Do lavic se vrátí zřejmě jen každý druhý žák. Školy je stále počítají

Foto: Petr Eret / MAFRA / Profimedia

Základní školy se připravují na návrat žáků prvního stupně.

Reklama

V pondělí 25. května se otevřou školy pro první stupeň. Už do pondělí ale musí dát rodiče ředitelům vědět, jestli své dítě do školy pošlou. Podle informací Seznam Zpráv se na první stupeň vrátí patrně jen polovina žáků.

Článek

Až se za týden vrátí do Základní školy Na Šutce v pražské Troji zase halas dětí a ruch vyučování, chce se tamní ředitel Zbyněk Drozda co nejvíce přiblížit normálu.

„My jsme chtěli, což asi není i kvůli možnostem ostatních škol filozofie úplně běžná, aby se malé děti vrátily k třídním učitelkám. Jestli totiž něco postrádají, tak je to kolektiv a jejich paní učitelka, po které se jim stýská,“ říká Drozda.

Bez třídní učitelky to bude muset zvládnout jen pár žáků v jedné čtvrté a dvou pátých třídách, kteří se už nevejdou do školní skupiny. Ta může mít podle manuálu Ministerstva školství maximálně 15 žáků.

O prezenční výuku je v ZŠ Na Šutce větší zájem než v jiných školách. Do lavic se hodlá 25. května vrátit 180 z 240 žáků.

„Z hlediska personálního zabezpečení jsme na hraně možného. Nemáme moc velký prostor pro manévrování, kdyby něco selhalo,“ dodává Drozda. Problém by tak nastal, kdyby třeba některá z učitelek onemocněla a musel ji případně někdo zaskočit.

Buď třídní, nebo zůstaneme doma

Úplně odlišnou situaci řeší v ZŠ Velký Šenov na Rumbursku. K návratu do školy se přihlásilo jen asi 10 žáků ze 120.

„Když rodiče zjistili, že děti nebude vyučovat jejich paní učitelka a nebudou ve svém kolektivu, tak o školní skupiny ztratili zájem,“ vysvětluje ředitelka školy Helena Čápová. V pedagogickém sboru má totiž hned několik učitelek, které jsou v rizikové skupině, a tak by se do školy ani vrátit nemohly.

Ukazuje se tak, že o návratu dětí do škol rozhoduje hlavně forma výuky. Pokud jsou rodiče spokojení s distančním vzděláváním nebo by děti byly ve skupině, kterou by nevedla jejich třídní učitelka, raději je rodiče nechají i nadále doma.

„Rodiče jsou spokojení s on-line výukou, kterou naše učitelky zvládly skvěle. Dělají videohovory, natáčejí videa, jsou se žáky v kontaktu na chatu, takže si zvykli, a už to tak doklepou,“ vysvětluje Čápová.

Situace se tak liší škola od školy. Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý ale odhaduje, že se v lavicích 25. května objeví asi polovina žáků prvního stupně.

„Všechna čísla jsou velmi předběžná. Ale zkušenost je taková, že někde se ten počet žáků pohybuje kolem čtvrtiny, jinde třeba až tří čtvrtin. Pořád však platí, že se v průměru vrátí na první stupeň asi 50 procent žáků,“ odhaduje Černý.

To vychází i z dotazů Seznam Zpráv na ředitele jednotlivých škol. Některé počítají s návratem dvou třetin žáků, někde se bude učit ve školních skupinách polovina, jinde ale pouze pětina dětí.

„U nás měly zájem o vyučování asi tři čtvrtiny rodičů, ale ve chvíli, kdy rodiče zjistili, že děti nebudou se třídními učitelkami, tak to kleslo na čtvrtinu, a rozhodli se, že radši zůstanou u dálkové výuky,“ dodává Černý.

Na všechny nezbude místo

Zvlášť menší školy ale mohou mít problémy se zabezpečením školních skupin. Základní škola a mateřská škola Rybitví na Pardubicku má pět tříd na prvním stupni a od nového školního roku i jednu na druhém. Zvládne tak otevřít maximálně tři školní skupiny po 15 dětech. Celkem je na prvním stupni 81 žáků.

Pokud se ředitelce Markétě Hujerové přihlásí víc zájemců, bude patrně muset některé odmítnout. Kvůli prostorovým i personálním nárokům nezvládne uspokojit všechny zájemce.

„Rodiče se mohou do pondělí hlásit. Už mám jenom tři místa, ale ještě 17 rodičů se nevyjádřilo. Když bude převis, tak tedy nevím, jak to uděláme. Asi budeme losovat,“ zamýšlí se ředitelka.

Některé školy tak skutečně budou muset zájemce odmítat, jiné se dokonce vůbec neotevřou. Přehled o tom má třeba Královéhradecký kraj.

„Nebudou otevřeny přibližně čtyři procenta základních škol a sedm procent základních škol nebude schopno pro všechny své žáky zajistit výuku,“ odhaduje předběžný počet mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská.

Větší byl zájem o deváté třídy. Do nich se v pondělí vrátila velká část studentů, které čeká jednotná přijímací zkouška. Tedy vyjma žáků, kteří pokračují na učební obory a vyučování v současné podobě pro ně nedává smysl.

Ve velkém počtu se vrátili do škol i maturanti a studenti chystající se na závěrečnou zkoušku. V Jihomoravském, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji to bylo 80 procent žáků, ve Zlínském a Středočeském dokonce 90 procent.

„Přesný podíl maturantů, kteří se vrátili do škol, neznáme. Z řady středních škol však máme od ředitelů zprávy, že jsou mile překvapeni tím, jak vysoký počet žáků posledních ročníků do středních škol nastoupil. Často se jejich podíl pohybuje nad 80 procent,“ říká mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Mimo otevření prvního stupně ale přibyl další otazník i k tomu druhému. Ministr školství Robert Plaga totiž připustil, že by se mohly pro žáky otevřít i šesté, sedmé a osmé třídy. Za současných pravidel by to ale školy nezvládly. Upozorňují na to učitelé sdružení v Učitelské platformě.

„Dokážeme otevřít školy pro všechny, ale za podmínky, že se zruší rozestupy, skupiny po patnácti žácích a distanční výuka,“ vysvětluje zástupce ředitele v pražské základní škole Londýnská Václav Nádvorník.

Reklama

Doporučované