Hlavní obsah

Do lesa na houby? Nesmysl, nerostou, a když už, horkem hned praskají

Tropické počasí se negativně podepisuje i na houbařské sezoně.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tropická vedra se negativně podepisují také na houbařské sezoně. A to zejména v Libereckém kraji, který je na tom podle odborníků v těchto dnech nejhůře.

Článek

Situace se liší podle jednotlivých regionů. V tom Libereckém nyní prakticky nemá smysl se na sběr hub vydávat. Pokud to přece jen chcete zkusit, šanci máte spíš ve vyšších polohách.

Z obecně známých druhů se dají najít hlavně ty hřibovité. Většinou jsou ale vlivem horka a sucha popraskané.

„Dokud nenaprší několikrát po sobě, šance je minimální. Když dneska spadne pět, zítra pět a za týden dalších deset milimetrů srážek, je pravděpodobné, že se houby vzpamatují,” říká jeden z předních odborníků na houbaření a vášnivý fotograf hub Zdeněk Pelda z Liberce.

Jestli podle mykologů nepřijdou v ideálním případě alespoň 14 dnů trvající a hlavně intenzivní srážky, sen o bohaté houbařské sezoně se letos rozplyne.

Některým houbám se v českých lesích ale přece jenom daří. Dokonce těm unikátním a méně známým. Zkušený houbař Zdeněk Pelda například objevil doslova poklad - korálovce bukového. A to hned 23 kousků na jednom místě. „Je to poměrně vzácná a esteticky velmi přitažlivá houba. Za 67 let praxe jsem nic takového nezažil,”  dodal k nálezu Pelda.

Většina sběračů hub ale v těchto dnech takové štěstí nemá.

„Pokud nebude i vzdušná vlhkost, tak přestože bude mokro, houba se zkrátka nevytvoří,“ upozorňuje znalec hub a dříve aktivní mykolog Josef Prynych z Horního Maxova.

Češi jsou ve světě známí jako vášniví houbaři. Podle statistik se u nás sběru hub a obecně lesních plodin věnuje zhruba 7 milionů lidí. Ročně se v České republice sklidí v rozmezí od 20 do 50 tisíc tun hub v hodnotě několika miliard korun.

Reklama

Doporučované