Hlavní obsah

Do mé kompetence to nespadalo, hájí se Schillerová v další kauze kolem Čapího hnízda

Německé podezření, které česká daňová zpráva nepředala policii? Nikdy do mé kompetence nic takového nespadalo, háji se pro Seznam ministryně Schillerová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Seděla tehdy na úřadu, který dostal z Německa varování: Máme podezření na daňové machinace na Čapím hnízdě. Teď chce dnešní ministryni financí kvůli případu interpelovat opozice.

Článek

Když v roce 2014 německý finanční úřad v Chemnitzu upozornil české kolegy, že má podezření, že přes platby Farmě Čapí hnízdo za reklamu krátí firmy z holdingu Agrofert daně, vyšla jeho snaha nečekaně do prázdna.

Finanční správa teď podle zjištění Seznamu potvrdila, že v daném případě překvapivě vůbec nepředala německé informace policii. A to přesto, že u mnohem menších daňových podezření tak běžně činí.

Za připomenutí stojí, že případ se odehrál v době, kdy ředitelkou odboru právního a daňového procesu na Generálním finančním ředitelství byla současná ministryně financí Alena Schillerová. Tedy nynější pravá ruka zakladatele Agrofertu a premiéra Andreje Babiše.

Schillerová ovšem kritiku, že státní úřad informaci Němců před policií zadržel, odmítá – případ prý nespadal do její kompetence.

"Já jsem 1. července 2014 nastoupila na Generální finanční ředitelství do pozice ředitelky odboru daňového procesu, to znamená naprosto striktně specializovanou funkci. A vůbec nikdy do mé kompetence nic takového nespadalo,“ řekla Seznamu Schillerová.

„Zda to je předáno orgánům činným v trestním řízení nebo není předáno orgánům činným v trestním řízení, je věcí místně příslušného správce daně, což byl v tomto případě Specializovaný finanční úřad,“ tvrdí dnešní ministryně financí.

Jednou z povinností Specializovaného finančního úřadu je i prověřování daňových deliktů, které často řeší společně s „Daňovou kobrou“. Nadřízeným orgánem tohoto úřadu je nicméně právě Generální finanční ředitelství.

Ministryni financí chce proto kvůli „německé kauze“ znovu interpelovat první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Když jsem se ve své interpelaci (na ministryni Schillerovou – pozn. red.) dotazovala, kdo rozhodl, že se ten případ nebude dál řešit, tak jsem dostala velmi obšírnou odpověď, která rozvitými větami řekla pouze to, že mi nemohou nic sdělil,“ řekla Seznamu Pekarová Adamová. „Už to o to víc chápu, když paní ministryně chrání sama sebe, protože v té době v té struktuře také sehrávala svou roli,“ dodala.

Pokud ministryně kauzu nevysvětlí ani na druhý pokus, poslanecký klub TOP 09 bude chtít zařadit na program Sněmovny mimořádný bod k tomuto tématu.

„Podle mě je to natolik závažné, že bychom to měli projednávat i ve Sněmovně. Budu žádat, abychom projednali tu interpelaci na plénu Sněmovny, aby se k tomu mohli vyjádřit všichni poslanci a abychom dostali odpovědi na otázky, které k tomu máme. Dokonce si myslím, že to je natolik důležitá věc, že by se tím možná Sněmovna mohla zabývat i v mimořádném bodu,“ řekla Pekarová Adamová.

Šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka je v hodnocení Schillerové mnohem přímočařejší. Ministryně by podle něj měla odstoupit.

„Neskutečné zneužití pravomocí, tutlání, úporná snaha zastavit prověřování jak finančákem, tak policií, promlčet to. Přímá politická odpovědnost jde za ministryní Schillerovou, to by měl být důvod pro odstoupení,“ uvedl na Twitteru Ondráčka.

Reklama

Doporučované