Hlavní obsah

Do Měsíce narazil při zatmění meteorit. Podívejte se na záběry

V průběhu zatmění Měsíce došlo k ojedinělému úkazu.Video: Klára Mališová, Youtube.com

 

Reklama

Pondělní úplné zatmění Měsíce doprovázel zajímavý úkaz – do souputníka Země narazil meteorit. Událost zachytili i čeští pozorovatelé. Podívejte se na záběry ojedinělého úkazu, které se jim podařilo pořídit.

Článek

Dopad podle agentury AP zaznamenaly teleskopy v řadě zemí, neboť ho doprovázel jasný záblesk.

Španělský astrofyzik José María Madiedo se domnívá, že na lunární povrch dopadla část horniny z komety. Madiedo uvedl, že Měsíc čelí dopadům vesmírných těles běžně, což dokládá povrch posetý krátery. Zemi v těchto případech na rozdíl od Měsíce chrání atmosféra, v níž meteority ve většině případů shoří.

Odborníci včetně Madieda se shodují, že pondělní dopad byl vůbec první, který se podařilo zpozorovat během měsíčního zatmění.

„Z českých fotografů se úkaz podařilo zaznamenat Liboru Hašplovi přes dalekohled s průměrem 0,2 metru z Velkého Oseku nebo členům astronomického kroužku na pardubické hvězdárně,“ uvedl na svém webu fotograf a astronom Petr Horálek. Sám úkaz snímal na kapverdském ostrově Boa Vista teleobjektivem. Kratičký záblesk je také patrný na videu z brněnské hvězdárny a planetária.

Úkaz, při němž se mezi Měsíc v úplňku a Slunce dostane Země a zakryje Měsíc svým stínem, trval v noci z neděle na pondělí hodinu a dvě minuty. Z České republiky bylo úplné zatmění možné pozorovat asi po půl roce, další taková možnost přijde až v září roku 2025.

Reklama

Doporučované