Hlavní obsah

Případů koronaviru přibývá po stovkách. Od zítřka platí nová pravidla

Foto: Profimedia.cz

Povinnost nosit roušku zůstane v pražském metru i v červenci.

Reklama

Ve většině Česka ve středu skončí plošná povinnost nosit roušku. Obyvatelé ohnisek koronaviru se jí ale zatím nezbaví, zakrytí nosu a úst mají doporučené i při cestě mimo svůj region.

Článek

Vývoj okolo koronaviru znovu překreslil protiepidemická opatření. Zatímco ve většině republiky nastává jejich zmírnění, Karvinsko a Frýdecko-Místecko čeká kvůli nárůstu nových případů opačný postup.

Ten se týká i nošení roušek – v červenci tam budou dál povinné ve vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě a taxi.

„Zatím neplánujme žádné masivní uzavření lokality a opatření typu omezení pohybu osob. To není na programu dne. Ohnisko je pod kontrolou, masivně se testuje, dohledávají se kontakty, nakažení jsou v karanténě. Pokud je kontakt těsný, testuje se znovu a lidé jdou případně do izolace,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Zároveň však vybízí k zodpovědnosti – obyvatelé zasažených oblastí podle doporučení mají roušku používat i při cestování mimo kraj.

„Obecně platí, že všichni – zejména ale lidé z krajů s vyšším počtem nakažených – bychom se měli chovat zodpovědně. Pokud sami zjistíme příznaky onemocnění, tak zůstat doma, kontaktovat případně praktického lékaře a nevyhledávat další kontakty. Roušku případně také využít, dbát na vysoké hygienické nároky, dodržovat sociální distanc. Ta pravidla je třeba dodržovat, mysleme na ně. Virus tu s námi je a zatím bude,“ apeluje hygienička.

Shoduje se s ní i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), nošení roušek u lidí cestujících z ohnisek nákazy se podle něj nedá uhlídat, silně jim ho ale doporučuje.

Lidé jezdící za prací přes hranice budou zároveň muset v celém Moravskoslezském kraji předkládat svým zaměstnavatelům potvrzení o negativním testu na covid-19.

Do metra s rouškou

Další lokalitou, kde alespoň částečně povinné roušky zůstávají, je Praha. Odložit je sice lidé od středy mohou v obchodech, restauracích, tramvajích nebo autobusech, při cestování metrem jsou ale zakrytá ústa a nos nadále povinné.

„V Praze na metro připadá víc než třetina denní dopravy a jezdí tam velká část populace, navíc tam jsou klimatizované prostory. Zároveň je tam velká koncentrace lidí na jednom místě poměrně dlouhou dobu. Navíc přichází prázdninová sezona a jízdní řády se sloučí, takže v jednom metru bude víc lidí,“ uvedla hlavní hygienička.

Nově nastavená pravidla se podle epidemiologa a koordinátora pracovní skupiny pro uvolňování karantény Rastislava Maďara vyhodnotí za 14 dní.

„ Aktuálně převážila obava z toho, že povinné nošení roušek v neklimatizovaných prostředcích veřejné dopravy by i rizikovým skupinám populace, jako jsou kardiaci, astmatici a podobně, způsobilo více zdravotních potíží, že by nebyli schopni to udýchat, než jaké by bylo riziko nákazy za stávající epidemiologické situace,“ dodal epidemiolog.

Z Česka ven

Při cestování do zahraničí musejí Češi počítat s tím, že v kategorii nejrizikovějších zemí zůstane ze států EU pouze Švédsko, od středy ale pro jeho občany odpadne povinnost dokládat důvod cesty do Česka. Portugalsko se od úterý přesunulo do kategorie země se středním rizikem nákazy koronavirem, Češi tak při návratu ze země už nebudou muset povinně předkládat test na covid-19.

Česko pro své účely zúží seznam bezpečných zemí pro cestování, na kterém by se měla dohodnout Evropská unie. Vybere z něj zhruba desítku mimounijních států, bude přitom zohledňovat i to, zda se tyto země otevírají pro české občany. Na unijním seznamu by se mělo objevit zhruba 15 států. Za prioritu považuje česká diplomacie zejména volné cestování do zemí západního Balkánu.

Mapa znázorňující aktuální epidemiologickou situaci v jednotlivých regionech ČR bude denně aktualizována na webu. Na stejné stránce bude také analýza aktuální epidemiologické situace v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované