Hlavní obsah
Online

Itálie otevřela hranice. České cestovky jsou překvapené

Foto: Profimedia.cz

Přímořská letoviska připravují pláže na znovuotevření podle pravidel sociálního odstupu.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem se ve světě nakazilo přes 4,5 milionu lidí, z nichž více než 307 tisíc nákaze podlehlo. Téměř 1,7 milionu lidí se uzdravilo. Nejhůře zasaženou zemí zůstávají Spojené státy. Situaci ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Itálie po téměř třech měsících restrikcí přijatých kvůli šíření koronaviru zruší 3. června všechna dosud platná omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. Příslušný vládní dekret v noci na dnešek podepsal premiér Giuseppe Conte. Od začátku června budou moci do Itálie volně cestovat i lidé ze zemí schengenského prostoru včetně českých občanů a už pro ně nebude povinná dvoutýdenní karanténa.

- Brazílie za posledních 24 hodin opět registrovala rekordní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem, přibylo jich více než 15 000. O den dříve to bylo bezmála 14 000. S nemocí covid-19 zemřelo dalších 824 lidí. Infekce se v zemi od počátku epidemie prokázala u 218 223 lidí, z čehož jich 14 817 zemřelo.

- Ve Spojených státech za uplynulých 24 hodin zemřelo dalších 1680 lidí nakažených koronavirem. O den dříve úřady ohlásily 1754 mrtvých. Vyplývá to ze statistiky Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie dlouhodobě monitoruje. Potvrzených případů infekce USA evidují přes 1,4 milionu, z čehož 87 493 pacientů zemřelo.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Obama: Pandemie ukázala, že lidé ve vedení země nevědí, co dělají

    Bývalý americký prezident Barack Obama v sobotu vyzval tisíce absolventů vysokých škol, aby se „chopili iniciativy“.

    „Více než cokoli jiného tato pandemie podkopala myšlenku, že lidé ve vedení vědí, co dělají,“ řekl Obama v online streamu. „Mnoho z nich ani nepředstírá, že jsou způsobilí stát v čele země.“

  • Jižní Korea má novou rekordmanku, uzdravila se 104letá žena

  • Ve Francii navzdory zákazu opět demonstrovaly žluté vesty

    Navzdory zákazu shromažďování větších skupin lidí dnes v několika městech po celé Francii znovu demonstrovali příznivci hnutí žlutých vest. Jejich protivládní protesty, které začaly v listopadu 2018, se konaly poprvé od pondělního uvolnění celostátní karantény, informovala agentura AFP.

    Ministr vnitra Christophe Castaner dnes dopoledne varoval, že bez ohledu na pondělní zrušení některých opatření nadále kvůli nebezpečí šíření koronaviru platí zákaz shromažďování více než deseti osob. Přesto se příznivci protestního hnutí po desítkách až stovkách sešli v Paříži, Lyonu, Marseille, Montpellieru či Štrasburku. Policisté rozdali desítky pokut, v hlavním městě, kde se lidé shromáždili na náměstí Place de la République, dokonce dvě osoby zadrželi, uvedl list Le Parisien. Další demonstranty zadržela policie v Montpellieru.

  • Zaneřáděná mísa se špagetami a nevyladěný program. Co poslalo Brity do izolace?

    Nejdřív chtěli britskou společnost promořit, nakonec se kvůli nákaze odřízli od světa. Každý krok vlády má své odpůrce a nesouhlasné hlasy zaznívají i tentokrát. Přijatý model šíření nákazy je prý „nečitelný guláš plný chyb“.

    „Na základě tohoto modelu, který připomíná spíše zaneřáděnou mísu plnou špaget než vyladěný program, vláda ve Velké Británii nařídila celonárodní izolaci,“ postěžoval si Telegraphu David Richards, spoluzakladatel britské společnosti pro datovou technologii WANdisco. „Za vývoj takového kódu bychom u nás kohokoli vyhodili a každá firma, která by se na takový software spoléhala, by pravděpodobně brzy skončila.“

  • Pět námořníků z americké lodi mělo znovu pozitivní test

    Nejméně pět námořníků, kteří se vrátili na americkou letadlovou loď Theodore Roosevelt, mělo znovu pozitivní test na koronavirus.

    „Tento týden pět námořníků, kteří měli dříve pozitivní test a byli považováni za uzdravené, měli znovu pozitivní test,“ uvedlo námořnictvo ve svém prohlášení.

  • Mexiko: Celkem 45 032 nemocných a 4 767 mrtvých

    Mexické ministerstvo zdravotnictví v pátek potvrdilo 290 dalších úmrtí a 2 437 nových případů. Po posledním denním nárůstu se v zemi nakazilo celkem 45 032 lidí a 4 767 jich zemřelo.

  • WHO: Rozprašování dezinfekce do okolí nemá smysl, může spíš uškodit

    Světová zdravotnická organizace nedoporučuje rozprašovat dezinfekci v uzavřených nebo rozlehlých venkovních prostorech. Tato snaha zlikvidovat koronavirus může spíše uškodit, varuje WHO.

    WHO v aktualizovaném seznamu doporučení uvádí studie, které ukazují, že pokus o postřik savem nebo jinými chemikáliemi je v prostoru neúčinný. Totéž platí pro dezinfekci ultrafialovým světlem. Agresivní dezinfekční prostředky můžou naopak způsobit poškození očí, dýchacích cest nebo podráždění kůže. Ztráta času je podle WHO i rozprašování dezinfekce v ulicích, což mnohá města už provedla.

  • AP: Desetitisíce Indů přišly o práci. Migrují zpátky do rodných měst

    Desítky tisíc chudých migrujících pracovníků putují Indií, někteří z nich jsou doprovázeni těhotnými manželkami a malými dětmi. Tvrdí, že byli nuceni opustit města poté, co je jejich zaměstnavatelé kvůli koronaviru propustili. Vláda a charitativní organizace se pro ně pokusily zřídit přístřešky, ale nově nezaměstnaných Indů je tolik, že jim nezbývá nic jiného, ​​než se vydat na nebezpečnou cestu domů.

    Minulý týden do skupiny unavených dělníků, kteří usnuli na kolejích při pochodu domů, narazil vlak a 16 z nich zemřelo. „Jedna věc je jistá: Jestli zemřu, bude to doma,“ řekl podle AP Hari Ram, 28letý zedník, který se tento týden vydal pěšky do své vesnice ve střední Indii. Polovina indické populace vydělává méně než 3 dolary denně. Více než 90 % pracovní síly je zaměstnáno v sektoru bez přístupu k sociálním dávkám, placené nemocenské nebo pojištění. Exodus těchto migrujících pracovníků dělá starosti indickým společnostem se spotřebním zbožím, které se obávají možného nedostatku pracovních sil při obnovení výroby.

  • V Německu proti koronavirovým opatřením demonstrovaly tisíce lidí

    Tisíce lidí dnes v Německu protestovaly proti opatřením, která vláda přijala v boji s koronavirem. Nejvíce se jich sešlo ve Stuttgartu, nespokojenost ale Němci v ulicích vyjadřovali také v Mnichově, Berlíně či Frankfurtu nad Mohanem, informovala tisková agentura DPA. Podle ní se demonstrací účastnili i pravicoví extremisté, odpůrci očkování a lidé, kteří věří konspiračním teoriím. Stovky lidí se na nepovolených protestech sešly rovněž ve velkých švýcarských městech.

  • Moskva znovu čelila vlně hrozeb pumovými útoky

    Moskva dnes znovu čelila vlně výhrůžek pumovými útoky. Jejich terčem se mělo stát několik moskevských nemocnic ošetřujících pacienty nakažené koronavirem. Objevila se i anonymní oznámení o údajných výbušninách nastražených ve všech stanicích metra, oznámila agentura TASS s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Infekční kliniky nebyly evakuovány, ale pečlivě prohledány, informovala ruská tisková agentura.

    Hrozby pumovým útokem dostali i zaměstnanci moskevského mezinárodního letiště Domodědovo. V pátek bylo stejným způsobem postiženo šest letadel.

  • Za poslední den ve Francii přibylo 96 obětí s covid-19

    Ve Francii za poslední den přibylo 96 obětí s covid-19. V porovnání s pátkem, kdy zemřelo 104 lidí, počet mrtvých mírně klesl a nyní bilance dosahuje 27 625 obětí. To je čtvrtý nejvyšší počet na světě. Nadále také klesá počet lidí s koronavirovou infekcí ve francouzských nemocnicích, kde jich během dneška ubylo více než 400. Klesl také počet nejvážnějších případů na jednotkách intenzivní péče, informovala agentura Reuters.

  • Počet nových úmrtí s covid-19 se v Itálii vrátil pod dvě stovky

    V Itálii za 24 hodin zemřelo s covid-19 dalších 153 lidí. Po dvou dnech se tak denní bilance opět vrátila pod hranici dvou set, informoval dnes úřad civilní ochrany. Celková bilance zemřelých vzrostla na 31 763. Od počátku epidemie se v této šedesátimilionové jihoevropské zemi potvrdilo již přes 224 000 případů infekce koronavirem SARS-CoV-2.

    Od minulé soboty do středy se denní počet mrtvých s covid-19 držel pod hranicí dvou set. Ve čtvrtek činil ale přírůstek 262 a v pátek 242 mrtvých. Dnes se počet nově zemřelých opět vrátil pod hranici dvou set.

  • Thajsko prodloužilo zákaz mezinárodních letů s pasažéry

    Letadla s cestujícími ze zahraničí nebudou moci do Thajska létat až do konce června. Místní úřady dnes prodloužily příslušný zákaz mezinárodních letů, který přijaly jako opatření v boji s koronavirem v dubnu. Více než dvě desítky lidí nakažených virem SARS-CoV-2 za den zaznamenalo Thajsko naposledy 25. dubna.

    Původně měla platnost zákazu pro přijímání mezinárodních letů s pasažéry vypršet na konci května. Thajský úřad civilního letectví dnes ale oznámil, že opatření bylo prodlouženo až do 30. června. Výjimku mají jen nákladní, humanitární a vojenské letouny.

  • V londýnském Hyde Parku se protestovalo i zatýkalo

    Desítky lidí se na protest proti nařízením o sociálním distancování shromáždily v londýnském Hyde Parku. Akci hlídali policisté na koních, nakonec ale stejně nejméně šest lidí skončilo v poutech. Včetně bratra bývalého labouristického lídra Jeremyho Corbyna. Ten během protestu nazval pandemii „balíčkem lží, který má vymývat mozky a udržovat řád“. Protestující odsuzovali sociální distancování jako „tyranii“.

  • Cuomo: Počet nových případů v New Yorku klesá

    Vláda New Yorku oznámila 157 dalších úmrtí souvisejících s koronavirem. Počet hospitalizovaných ale klesá, řekl dnes na tiskové konferenci guvernér Andrew Cuomo.

    „Počet nových případů denně klesá, dnes je jich 400. Zní to jako velké číslo, ale mluvíme o 19 milionech lidí a 50 000 nemocničních lůžek. Počet ztracených životů je 157,“ řekl Cuomo.

  • Koronavirus se dostává na indiánská území v Brazílii

    Podle Brazilského svazu indiánských obyvatel (APIB) už koronavirus postihl 38 indiánských skupin, především v oblasti Amazonie. V těchto skupinách bylo zaznamenáno 446 případů nákazy a 92 lidí zemřelo. „Koronavirus se dostává na indiánská území po celé Brazílii s děsivou rychlostí,“ uvedla APIB v prohlášení.

    Tato zpráva se objevila den poté, co indiánský kmen v Parque das Tribos u severobrazilského města Manaus uspořádal pohřeb pro svého náčelníka Messiase Kokamu, jenž zemřel poté, co u něho propukla nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Třiapadesátiletý Kokama byl pohřben v uzavřené rakvi obalené igelitem, aby se zabránilo šíření viru.

  • Chorvatský ministr vnitra potvrdil otevření hranic pro turisty

    Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović dnes potvrdil, že rezervace ubytování v Chorvatsku opravňuje cizince ke vstupu do země, a chorvatské hranice jsou tak prakticky pro turisty otevřené. „V daném okamžiku mohou všichni slovinští občané přicestovat do Chorvatska, nejen vlastníci nemovitostí a lodí v této zemi, ale i další, kteří mají hospodářský zájem. Turistika je hospodářským odvětvím, takže takový hospodářský zájem představuje,“ řekl Božinović podle agentury STA po setkání se svým slovinským kolegou Alešem Hojsem v pohraničním městě Ormož.

    Chorvatský ministr sice konkrétně hovořil o Slovincích, Chorvatsko už ale minulý víkend otevřelo své hranice pro všechny občany Evropské unie a schengenského prostoru, kteří musejí v hospodářském zájmu i z naléhavých osobních důvodů cestovat do Chorvatska.

  • Řeky vyhnalo horko na pláže, ale mezi slunečníky jsou rozestupy

    Řekové se dnes nahrnuli k moři, kde se znovu otevřelo více než 500 pláží v rámci postupného uvolnění koronavirových opatření. Snahu ochránit obyvatele před covid-19 se země snaží vyvážit se záměrem oživit turistický sektor, na němž je závislé živobytí mnoha lidí, napsala agentura Reuters.

    Pro mnoho Řeků to byla první velká výprava na veřejné místo od okamžiku, kdy země začala tento měsíc uvolňovat protikoronavirová karanténní opatření. Otevření pláží se příhodně potkalo s letošní první vlnou horka. Všichni milovníci slunce a vody ovšem musí dodržovat pravidla společenského odstupu, která stanovují dokonce i to, jak daleko od sebe mají být slunečníky.

  • Londýnští psi se budou učit „vyčmuchat“ koronavirus

    V Londýně začnou zjišťovat, zda by speciálně vycvičení psi mohli být schopní detekovat nakaženého člověka ještě předtím, než se u něj projeví příznaky. Vědci doufají, že by takoví psi mohli být v budoucnu novou „neinvazivní metodou včasného odhalení koronaviru“, uvedla dnes britská vláda. Test podstoupí šestice psů zvaná „Super Six“ - smečka labradorů a kokršpanělů, které se budou snažit odborníci vycvičit k „vyčmuchání“ koronaviru. Během respiračních onemocnění lidské tělo mění svůj pach a právě tato změna by měla být pro tyto psy klíčová. Na podobném základu se už v minulosti povedlo vycvičit psy k odhalení malárie.

Reklama

Hlavní zprávy