Hlavní obsah

Do Národní galerie byla fronta, lidé přišli i do Národního muzea

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Už před zahájením otevírací doby čekali dnes ráno lidé před palácem Kinských na Staroměstském náměstí, aby se mohli podívat na výstavu děl slavného malíře Rembrandta.

Článek

Mluvčí pořádající Národní galerie Praha Eva Sochorová ČTK řekla, že lidé dopoledne čekali ve frontě vedoucí až na náměstí. Pořadatelé je ale musejí pouštět do budovy tak, aby na výstavě bylo najednou maximálně 40 lidí. Vpodvečer mluvčí doplnila, že lidé celý den ve frontě čekali maximálně 20 minut.

Dnes otevřelo své objekty i Muzeum hlavního města Prahy. Zpřístupnilo Petřínskou rozhlednu, tamní bludiště, Prašnou bránu či obě mostecké věže. Od pátku se návštěvníkům otevře Zámecký areál Ctěnice a od soboty bude přístupný i dům U Zlatého prstenu a Müllerova či Rothmayerova vila. Podskalská celnice na Výtoni zůstává nadále uzavřena.

„Zájem o znovuotevřenou rozhlednu a bludiště je asi o polovinu větší, než tomu bylo po jarní pandemii. Dnes byl navíc krásný den, poprvé nasněžilo a návštěvníci si to na vánočně vyzdobené Petřínské rozhledně evidentně užívali. Poměr návštěvníků rozhledny a bludiště zůstává stále stejný, přibližně 75 procent připadá na rozhlednu, zbytek na bludiště,“ sdělila ČTK Martina Hoffmanová z muzea.

Lidé podle ní dnes také hojně využívali možnost navštívit obě věže u Karlova mostu. „Nejspíš sehrál roli i čerstvě napadaný sníh a s ním i krásné pohledy na Prahu a možnost pořízení hezkých fotografií. Na Staroměstské mostecké věži bylo složení návštěvníků přibližně půl na půl Češi a cizinci,“ uvedla Hoffmanová.

Do Národního muzea přišla od zahájení provozu v 10:00 za prvních 40 minut asi stovka lidí, z toho polovina šla na výstavu Sluneční králové. Výstavu archeologických nálezů ze starověkého Egypta považuje muzeum za své největší současné lákadlo. „Zatím jsme v klidu, kapacity nejsou překročeny, děláme si analýzy, abychom dodrželi veškerá bezpečnostní opatření a zároveň se návštěvníci cítili dobře,“ řekl ČTK generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Myslíme si, že takový testovací čas bude víkend, kdy návštěvníků chodí větší počet. Počkáme do neděle odpoledne, a potom budeme případně přijímat další opatření, například prodlužovat návštěvní dobu nebo na část dne zavádět časové vstupenky,“ dodal.

Dopoledne se také otevřela téměř sedmdesátimetrová vyhlídková věž Novoměstské radnice. V Galerii ve věži pokračují krátkodobé výstavy i stálá expozice Historie Nového Města a Praha panoramatická. Na pravé poledne na Novoměstské radnici naplánovali také znovuotevření Neviditelné výstavy, která se snaží návštěvníkům ukázat svět nevidomých lidí.

Národní galerie v paláci Kinských prodloužila otevírací dobu a na Rembrandta lidé mohou chodit mezi 09:00 a 21:00. Ostatní výstavy a expozice NGP jsou otevřené v běžné otevírací době úterý až neděle od 10:00 do 18:00, ve středu do 20:00. Vstupenky nelze předem rezervovat.

Postupně se zpřístupní také židovské památky. Židovské muzeum v Praze dnes zpřístupnilo Starý židovský hřbitov a Židovská obec v Praze Staronovou synagogu. Od 16. prosince se pak po rekonstrukci otevře i Španělská synagoga s novou expozicí o dějinách českých a moravských Židů v 19. a 20. století. Ostatní památky bude Židovské muzeum Praha otevírat postupně v závislosti na vývoji epidemické situace.

Reklama

Související témata:

Doporučované