Hlavní obsah

Do nemocnic se rozdělí 18 miliard z Bruselu: Kdo klikne rychleji, vyhraje

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nemocnice budou čerpat miliardy korun na snížení dopadů epidemie covidu-19.

Reklama

Ministerstvo pro místní rozvoj doporučilo žadatelům o dotace secvičit postřeh, rychlost a trénovat dvojklik. Ministryně Klára Dostálová uvedla, že bude důležitá i kvalita projektů, na které půjdou dotace z EU.

Článek

Vedení českých nemocnic přišla zpráva, která řadu ředitelů rozhořčila.

Jejich zástupci i více než půl roku připravovali projekty, na které budou chtít nyní získat peníze z Evropské unie v programu REACT-EU, jenž ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) minulý týden představila na podporu zdravotnictví.

Teď však dostali zástupci nemocnic od jejího ministerstva zprávu, že důležité bude to, kdo podá projekt co nejrychleji.

Podle Dostálové však vedle toho musí jednotlivé žádosti splnit i další kritéria. A důležitá bude také kvalita projektů. V tomto případě se přitom bude rozdělovat 18,4 miliardy korun.

Žádosti o peníze z Evropské unie se budou podávat příští středu od 14 hodin.

Úřednice z Ministerstva pro místní rozvoj Petra Živcová v této souvislosti poslala nemocnicím důležité pokyny. V jednom z nich mimo jiné píše, že „rozhodující může být nejen vteřinové podání, ale i mikrosekundové podání“.

„Pokud budete klikat ve 13:59, systém vám pošle hlášení, že ještě není možné žádost podat, než toto vyřešíte, ztratíte vteřinu a projekt nepodáte včas. Začít tedy přesně ve 14:00. Doporučuji secvičit postřeh a rychlost u časomíry, která je vázána na světový čas a trénovat dvojklik,“ píše dále Živcová ve zprávě, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici.

Petra Živcová v ní také doporučila, aby si nemocnice ověřily rychlost připojení k internetu. Dále napsala, že nemocnice by měly zvážit, kolik projektů podají. Řada z nich jich připravila i několik, celkem v objemu stovek milionů.

Ředitelé nemocnic, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, systém kritizují.

„Projekty chystá tým lidí seriózně a pečlivě půl roku. Připadá mi, mírně řečeno, zvláštní, že o tak zásadních věcech potom nakonec rozhoduje klikací soutěž. To je takové až trochu ponižující,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl.

Ministryně Dostálová však argumentuje tím, že žádný protinávrh, jak jinak hodnotit to, zdali je potřebnější investice do nemocnice v jedné nebo druhé obci či kraji, nepadl a velmi těžko se podle ní sestavuje.

„Zdravotní péče by měla být totiž kvalitně zajišťována v celé republice,“ uvedla pro Seznam Zprávy Dostálová.

Šéf jihlavské nemocnice Lukáš Velev přesto napsal, že tento systém považuje za naprosto nesmyslný. „Považuji za absurdní, když o úspěchu rozhoduje rychlost prstu na myši či internetové připojení. Místo potřeby sítě a kvality projektu,“ podotkl Velev. „Je i otázkou, zda systém neumožňuje nějakou manipulaci,“ dodal.

Ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek jen Seznam Zprávám napsal, že už se připravují, aby uspěli. „Už tady trénujeme dvojklik,“ komentoval podmínky podávaní projektů další ředitel velké pražské nemocnice, který si však nepřál být jmenován.

Ministryně Dostálová však slibuje, že každá žádost bude ještě hodnocena. „Po formální, ale i kvalitativní stránce a musí splnit kritéria, na kterých se shodli zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva zdravotnictví, krajů a dalších institucí,“ uvedla Dostálová.

Když minulý týden čerpání peněz prostřednictvím tohoto programu představovala, mimo jiné řekla, že se peníze musí vyčerpat do konce roku 2023. Využijí se na rozvoj a modernizaci nemocnic, jednotek intenzivní péče, hygienických stanic či péče o pacienty s rakovinou a seniory.

Reklama

Doporučované