Hlavní obsah

Jízdní řád změn. První otevřou obchody a služby

Foto: ČTK

Ministr Karel Havlíček (za ANO) představil nový harmonogram rozvolnění protiepidemických opatření.

Reklama

Vláda ve čtvrtek rozhodla, jak bude pokračovat rozvolňování protiepidemických opatření. Místo stupňů systému PES bude postupovat ve vlnách a řídit se „balíčky“.

Článek

Zbytek obchodů, trhů a vybrané služby, podobně jako muzea a památky, vláda za pokračující příznivé epidemické situace otevře 3. května. Po čtvrtečním jednání kabinetu to oznámil ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Zároveň poprvé představil systém, podle kterého se nyní bude rozvolňování opatření v Česku řídit. Systém PES nahrazují takzvané Balíčky pro návrat zpět do normálního života.

Vláda bude otevírat obchody a služby postupně na základě počtu nakažených na 100 000 obyvatel. Nutné bude dosáhnout nejvýše stovky infikovaných na 100 000 obyvatel. Nyní počet podle Havlíčka činí 177. Pravidla, za kterých bude od dalšího týdne rozvolnění možné, bude kabinet upřesňovat v pondělí. Ve čtvrtek je poté potvrdí.

„Filozofie stávajícího systému návratu do normálního života by měla být především řízena stavem epidemie, jak moc nás virus v populaci zatěžuje. A podle toho budeme otevírat jednotlivé balíčky,“ přiblížil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Jak se tedy bude postupovat?

Foto: Seznam Zprávy

Přehled balíčků, který novináři dostali při tiskové konferenci po jednání vlády.

Na pedikúru s testem

Zásadní datum je nyní 3. května. Právě tehdy se má podle aktuálního harmonogramu otevřít Balíček 2 a společně s ním zbytek obchodů, trhů nebo vybrané služby péče o tělo. Pro ně bude platit výjimka.

„Tyto služby nebudou ve vztahu k incidenci, čili je toho 3. května uvolníme v každém případě. Jsou na rozmezí zdravotních a kosmetických služeb, ale vnímáme je jako nezbytně nutné – jedná se o pedikúru, masáže zdravotního charakteru, kadeřnictví a podobné typy služeb. Podmínkou ovšem bude prokázání se testem, buď PCR, nebo antigenním,“ upřesnil Havlíček.

Poskytovatel péče i zákazník tedy budou muset mít negativní test na koronavirus. Vláda v dokumentu zmiňuje i nutnost ochrany dýchacích cest, tedy používání respirátorů.

Současně s tím se otevřou provozovny péče o zvířata a doposud zavřený maloobchod. U něj už ale vláda zmiňuje podmínku nižší celostátní incidence případů koronaviru, než je 100 případů na 100 tisíc obyvatel.

„Zjednodušeně řečeno – jedná se o 10 tisíc infikovaných za poslední týden. To vychází na necelých 1500 lidí za den v průměru. Jestli se bavíme o tom, že to bude číslo 100, tak dnes jsme na čísle 177. Ale je pravda, že před týdnem jsme byli na čísle 400,“ doplnil ministr Havlíček. Stejná podmínka platí i pro venkovní trhy.

V krajích s incidencí nižší než 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel bude možné od 3. května otevřít i galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek.

Otevření dalších balíčků bude záviset na počtu nakažených. Ve třetí fázi by se mohly otevřít další služby, na svatbách a pohřbech by mohlo být 30 účastníků. Ve čtvrtém balíčku by mohly začít fungovat zahrádky restaurací, hotely a penziony na 25 procent kapacity. Za přísných podmínek by lidé znovu mohli i do vnitřních sportovišť.

Děti zpátky do škol

„Důležité datum bude také následující pondělí, které nebude ještě ekonomicko-podnikatelského charakteru, protože jsme řekli, že školy mají přednost,“ řekl Karel Havlíček. Vláda se usnesla na tom, že se v pondělí 26. dubna kompletně otevřou mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji.

V ostatních krajích je epidemická situace horší, mateřské školy tam tedy budou i nadále fungovat pouze pro předškoláky a děti hasičů, zdravotníků nebo pedagogů. Nutné bude také preventivní testování.

Pokud se situace v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji nezhorší, už 3. května se tam k rotační výuce vrátí i všichni žáci druhých stupňů. Třídy se budou střídat z týdne na týden v prezenční a distanční výuce, stejně jako to už nyní funguje na prvních stupních.

„V pondělí to budeme opět vyhodnocovat a vždy ve čtvrtek to bude validováno,“ vysvětlil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Po víkendu tak bude jasnější, kde se otevřou nejen mateřské školy, ale i druhé stupně. Zatím k tomu mají mimo tři zmíněné kraje nejblíže Praha (132 případů na 100 tisíc obyvatel) a Středočeský kraj (146). Další regiony si na návrat všech dětí do mateřských a základních škol budou muset počkat minimálně dva týdny.

„Při celorepublikové incidenci 100 na 100 tisíc dojde k uvolnění maloobchodu. V té chvíli by ale v některých krajích nemusely být otevřeny ještě mateřské a základní školy. Proto jsme dohodnuti, že v případě tohoto snížení celorepublikové incidence se dootevřou mateřské školy, dětské skupiny, jesle a rotačně druhé stupně,“ řekl ministr školství.

Celorepublikově číslo ale momentálně dosahuje 177 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Pokud však klesne pod 100, vrátí se k laboratorní a praktické výuce také všechny ročníky vysokých škol.

Vyjma zmíněných plánů platí už dříve schválené rozvolnění: od pondělí se obnoví praktická výuka ve středních školách a posledních ročnících vysokých škol. Povinné je testování na covid-19.

Reklama

Doporučované