Hlavní obsah

Do nové vojenské třídy v Sokolově nastoupí 29 žáků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do nově zřízené pobočky Střední vojenské školy v Sokolově nastoupí od začátku září 29 žáků. Studium zahájí v Moravské Třebové na Svitavsku společně s dalšími studenty této školy.

Článek

„Po adaptačním procesu je zahájení studia v Sokolově naplánováno na 1. října,“ řekla poradkyně náčelníka generálního štábu Lenka Šmerdová.

Ministerstvo obrany se snažilo pobočku Vojenské střední školy v Sokolově se specializací na strojírenství otevřít v minulých letech, nedařilo se ale najít dostatečný počet zájemců. Loni se do oboru přihlásilo 20 uchazečů, uspěli ale jen tři.

Převážnou část vyřadily přijímací testy z matematiky, další pohořeli u fyzických testů. Chlapci byli hodnoceni v běhu na 1000 metrů a ve shybech, dívky rovněž v běhu na 1000 metrů a, na rozdíl od chlapců, ve šplhu na tyči. Splnit také musí zdravotní způsobilost. Vojenskou školu se nepodařilo otevřít ani v roce 2018. Minimální počet žáků pro otevření třídy byl stanoven na 15 studentů.

Letos se k prvnímu kolu přijímacích zkoušek přihlásilo 37 dětí, úspěšně je zvládlo 21 z nich. Dvě daly přednost jiné škole. Další zájemci se přihlásili do druhého kola přijímacích zkoušek.

Většinu předmětů vojenské školy budou vyučovat učitelé Integrované střední školy technické a ekonomické (ISŠTE), v jejichž budově nová vojenská třída bude sídlit. Dva noví vyučující budou mít na starosti odbornou vojenskou výuku. Učit se bude v současných odborných učebnách ISŠTE.

Reklama

Doporučované