Hlavní obsah

Do obchodu jen mezi 10-12? Co znamená pro důchodce nové nařízení

Foto: Profimedia

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda zavedla nové nařízení. Důchodci by měli chodit na nákupy potravin, léků a drogerie mezi 10. a 12. hodinou. V jiném čase by do obchodů chodit neměli, ale přímo zakázané to není. Opatření začne platit od čtvrtka.

Článek

V maloobchodních prodejnách potravin budou od čtvrtka mezi 10:00 a 12:00 moci nakupovat pouze lidé starší 65 let. Na dnešním zasedání o tom rozhodla vláda. Opatření má chránit před šířením nového typu koronaviru starší občany, pro které nákaza znamená největší riziko. Babiš později na tiskové konferenci uvedl, že stát opatření rozšíří i na drogerie a lékárny.

S kontrolou lidí u obchodů by měli pomoci strážníci či policisté. Měli by se zaměřovat především na dodržování nařízení zakrytí úst a nosu. Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOČR) pro řetězce připravuje soubor informací, jak postupovat s ohledem na vládní opatření. U vstupů do prodejen budou cedule s informací, že od 10:00 do 12:00 mají přednostně nakupovat lidé nad 65 let.

Usnesení vlády dává pracovníkům ochranky pravomoc kontrolovat občanské průkazy. „V malých obchodech, kde ochranku nemají, musíme doufat, že lidé budou pravidla dodržovat,“ uvedl prezident SOČR Tomáš Prouza. Především by měla fungovat vizuální kontrola, jen v některých případech by se mělo přikročit k ověření věku v občanském průkazu.

Vláda už v pondělí doporučila seniorům nad 70 let, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů. Zakázala také obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi opouštět areál těchto zařízení.

Kdy mají nakupovat důchodci

Lidé starší 65 let by podle vládního nařízení měli chodit nakupovat do obchodů s potravinami, lékáren a drogerie v čase mezi 10:00 a 12:00. Jindy by do obchodů chodit neměli, přestože jim to nařízení nezakazuje. Ve zmíněném čase do obchodů ostatní věkové skupiny chodit nakupovat nesmí.

Andrej Babiš při středeční tiskové konferenci uvedl, že ho novinářský dotaz upozornil na to, že vládní opatření nezahrnuje drogerie a lékárny. „Musíme tam ještě dát drogerie a lékárny. Pan ministr (zdravotnictví Adam Vojtěch, za ANO, pozn. red.) to ještě dnes udělá a samozřejmě vláda to odsouhlasí, protože logicky to tam musí být. Za to se omlouváme a děkujeme, že nás kontrolujete a navrhujete různé věci,“ řekl.

Šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula řekl, že opatření nezakazuje starším občanům do obchodu jít i mimo vyhrazenou dobu. „Ale mimo tyto hodiny by do obchodů chodit neměli, protože tím ohrožují sami sebe. Šli by tam s tím, že budou riskovat vlastní zdraví,“ konstatoval.

Babiš zdůraznil, že důchodci jsou skupinou obyvatel, která je v případě nemoci COVID-19 nejvíc ohrožena. „Rozhodli jsme, že vláda zakazuje všem osobám přítomnost v maloobchodních prodejnách potravin od deseti do 12 hodin, s výjimkou osob starších 65 let věku,“ citoval z textu rozhodnutí. Výjimka platí také pro majitele, provozovatele a zaměstnance prodejen.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) dodal, že vláda doporučila všem provozovatelům maloobchodních prodejen dezinfikovat nákupní košíky po každém použití. „Stejně tak kliky, madla, dveře, a to alespoň jednou za hodinu,“ uvedl.

Podle statistické ročenky bylo v ČR na konci roku 2018 mírně přes dva miliony lidí starších 65 let. Tvořili zhruba 19,6 procenta obyvatelstva Česka.

Reklama

Související témata:

Doporučované