Hlavní obsah

Do olympiády v Tokiu zbývají dva roky, Japonci se bojí silných veder

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do olympijských her v Tokiu zbývají dva roky.Video: Karolína Bulisová, SNTV

 

Reklama

Letní olympijské hry začnou v Tokiu 24. července 2020. Japonci přesně dva roky do začátku her spustili odpočítávání. Starosti jim dělají vysoké teploty, které při hrách hrozí.

Článek

Maskoti olympijských a paralympijských her v Tokiu Someity a Miraitowa odstartovali v úterý odpočítávání. To skončí za dva roky, kdy v hlavním městě Japonska započnou letní olympijské hry.

Na hrách se za dva roky představí sportovci ve třiatřiceti sportech. Organizátoři her teď ale řeší problém. Japonsko se právě potýká se silnou vlnou veder. Teploty se v Tokiu pohybují kolem 35 stupňů Celsia a komplikací je i vysoká vlhkost. Japonci tak mají strach, že podobné počasí přijde i za dva roky. A velmi teplé prostředí by mohlo sportovcům působit problémy.

Letošní vlna veder má v Japonsku na svědomí už 65 obětí. Teplota v Tokiu se dokonce vyšplhala na historické maximum. Ve stínu naměřili Japonci 41,1 stupně Celsia. S teplotami v Japonsku bojovali i u her v roce 1964. Tehdy se hry kvůli nepříjemným vedrům konaly až v říjnu.

„Samozřejmě máme velké obavy z toho, že za dva roky přijdou vedra, jaká máme teď. Ale pokud bude takové počasí, tak to zkrátka bude vůle boží. My uděláme vše pro to, abychom se s tím vypořádali,” uvedl na slavnostním odpočítávání Yoshiro Mori, který stojí v čele organizátorského týmu.

Právě Mori společně s dalšími organizátory si dali pro hry jasný cíl. Ukázat světu, jak se Japonsko dokázalo vzpamatovat z přírodní katastrofy v roce 2011. Tehdy zemi zasáhlo silné zemětřesení následované vlnou tsunami. O život přišlo na 18 tisíc lidí.

Symbolicky i proto se olympijská pochodeň na svou cestu vydá 26. března 2020 z Fukušimy, tedy místa, které přírodní katastrofa zasáhla nejvíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované