Hlavní obsah

Pivo na zahrádce nejdřív 10. května, uvnitř až v červnu

Foto: Eurocomm-PR-Regina Hügli

Restauratéři stříhají metr. Zahrádky by se možná mohly otevřít v první polovině května.

Reklama

Restaurační zahrádky by se mohly otevřít 10. května. Alespoň to podle informací SZ Byznys zvažuje Mezioborová skupina pro epidemické situace při Ministerstvu zdravotnictví.

Článek

Epidemiologové i politici ladí termíny dalšího rozvolňování. Restaurace jsou z pohledu epidemiologů „toxickým místem“ a budou mezi posledními, komu se povolí uzda. Na restaurační zahrádky se však život může vrátit o dost dřív. Jedním z termínů, o kterém se podle zdroje SZ Byznys mluví, je pro zahrádky 10. květen.

„Myslíme, že zahrádky by se měly otevřít ještě dřív. Když zasvítí slunce, vycházejí davy lidí ven a zahrádky jsou bezpečnější, než postávat v parku a družit se,“ reaguje Luboš Kastner, jeden z vyjednavačů podmínek pro obor gastronomie a zkušený restauratér.

Odhaduje, že zahrádku mají zhruba dvě třetiny gastro podniků, zbylá třetina by byla znevýhodněna pozdějším termínem otevření.

Rozhovor s restauratérem Lubošem KastneremVideo: Silvie Friedmannová

Je totiž pravděpodobné, že vnitřní prostory restaurací, hospod a barů se podle Kastnera otevřou několik týdnů po zahrádkách, nejdříve v polovině června. I to je v jeho očích pozdě. „Už bude funkční a otestovaná aplikace a máme projekt Bezpečná restaurace,“ argumentuje.

Aplikaci nedávno představila Hospodářská komora. Hosté by se v provozovnách služeb u vstupu prokázali QR kódem, který by garantoval, že mají negativní antigenní nebo PCR test, jsou očkovaní, případně nedávno prodělali covid-19. Kromě mobilní verze se uvažuje i o tom, že by „vstupenku do hospody“ šlo vytisknout.

Květen? Dobrá zpráva

K zástupcům gastro trhu prosakují různé informace o možném otevření. „Zatím máme zprávy z Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva průmyslu a obchodu, že se budou restaurace otevírat nejdříve v červnu. Ale čím dřív k tomu dojde, tím líp,“ říká Kateřina Holnová, mluvčí asociace restauratérů Apron, která sdružuje především pražské restauratéry a ředitelka vináren a restaurací Vinograf.

Kdyby se gastropodniky otevřely dřív, byla by to pro restauratéry pozitivní zpráva, protože několikaměsíční uzavření je pro ně těžké a s každým prodloužením mají vyšší ztráty. „Potřebujeme zvednout tržby, protože většina restaurací je na 50 procentech svého výkonu a značná část nákladů jim zůstává,“ zdůrazňuje Holnová.

„V polovině června je pozdě. Jsme v centru Plzně a pokud vláda pustí lidi do světa, rozjedou se na Šumavu a jinam na dovolenou. Možná přijdou jen v prvotním nadšení dát si prosecco, ale hned potom skočí s rodinou do auta,“ předvídá majitel plzeňské restaurace Budino David Vavroch. Otevření zahrádek 10. května by však uvítal.

Pro Barboru Pšenskou, majitelku hostince Zlatá hvězda u Sychrova, by květnové otevření bylo příjemným překvapením. Počítala s rozvolňováním nejdřív od června. Spíš by jí vadilo, kdyby se vláda v rozvolnění unáhlila, a kvůli tomu se provozy musely znovu rychle zavřít jako v prosinci.

Foto: Data Servis

Loni se zahrádky otevřely 11. května, o dva týdny později mohli hosté na pivo dovnitř.

Podobně jako další restauratéři je kritická k tomu, jak vláda o restrikcích informuje.

„Pro otevření holičství nebo kadeřnictví nic nepotřebujete, ale v gastro provozech se musíme zařídit dopředu,“ uvedla. Další uvádějí, že pro nákup surovin a přípravu na rozjezd potřebují minimálně několik dní.

Vedoucí restaurace Na Pašince v Kutné Hoře Miroslav Kopecký si dokáže přestavit, že se v květnu otevřou zahrádky, v červnu by pak mohlo dojít i na vnitřní prostory v omezeném režimu. „Lidi uhlídat dokážeme. Loni v létě to bylo podobně, takže to máme vyzkoušené,“ říká Kopecký. Spoléhá také na větší podíl naočkovaných, se kterým by se mohl život vracet do normálu. „V červenci bychom snad mohli mít otevřeno bez omezení,“ myslí si.

Restaurace Na Pašince je jednou z mála, které se krize nedotkla tak jako ostatních uzavřených podniků. Podařilo se jí udržet tržby a nemusela ani propouštět. Přesto by Kopecký otevření uvítal už jen proto, že by pomohlo dorovnat obrat za nápoje, který mu teď chybí. „U nich je největší propad. V počtu obědů ve všední dny jsme na tom stejně jako před pandemií. O víkendech ale bývá zájem o 50 procent vyšší než nyní,“ popisuje.

Kopecký by uvítal, kdyby vláda otevření oznámila několik týdnů dopředu, aby se na něj mohli restauratéři připravit. „Minimálně čtrnáct dní dopředu bychom to potřebovali vědět, aby byl návrat pozvolný. I kdyby se měly otevřít jen zahrádky, musíme je dát dohromady,“ říká.

Hostů bude méně. Kvůli restrikcím

Přestože otevření zahrádek restauratéři vítají, stále pro ně znamená, že nemohou fungovat jako v běžném režimu. „Nenahradí nám to tržby v roce 2019. Pořád chceme mít možnost kompenzací a vláda by k tomu měla vydat jasné pokyny, když nám nedovolí stoprocentně podnikat,“ říká Holnová.

Přiznává, že dřívější otevření zahrádek je logický krok, ale upozorňuje i na to, že ne každý podnik má možnost posadit hosty ven. „Zároveň nás zajímá, kdy vláda plánuje otevřít vnitřní prostory,“ podotýká.

Restaurace jsou připravené udělat všechno pro to, aby mohly hosty bezpečně obsloužit. Zatím ale není jisté, jak tomu může pomoct aplikace, protože je s ní spojeno ještě mnoho otazníků. „Zatím nám chybí hodně informací o tom, kdo bude zodpovídat za kontrolu, jak to bude z pohledu pravidel zákona, co to pro nás jako restaurace bude znamenat,“ popisuje Holnová.

Reklama

Doporučované