Hlavní obsah

Do Pardubic pozvu Jágra. Extraligu chci posunout dál, říká miliardář

Časopis Forbes jeho jmění odhaduje na čtyři miliardy korun a zařadil ho na 54. příčku žebříčku českých miliardářůVideo: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nenápadný miliardář z Vrchlabí vstoupil do pardubického hokeje a teď se pouští do boje za marketingová práva na extraligu. A pardubickým fanouškům chce na led přivézt ikonu z největších - Jaromíra Jágra.

Článek

„Nejsem z majitelů, kteří by přijeli do hokejového klubu jednou za měsíc. Jsem aktivní majitel,“ říká podnikatel Petr Dědek. Do pardubického hokeje vstoupil nejprve jako marketingový partner a v loňském roce pak slavný klub, kde vyrostly hvězdy jako třeba Dominik Hašek nebo Otakar Janecký, po dohodě s městem převzal.

Jak ale sám říká, kvůli tomu, aby na hokeji vydělal, to nedělá. „Já nedělám sport pro peníze. Já dělám sport proto, že mě baví. Jediný, kdo na hokeji vydělává, je titulární partner extraligy. Jinak nikdo. Žádný majitel, žádný klub na hokeji žádné peníze nevydělává,“ dodává s tím, že ale samotné spojení se sportem a klubem s velkou tradicí pomáhá jeho firmám.

„Rád své úspěšné firmy z podnikání spojuji s něčím, co funguje, co je vidět. Mně sport pomohl zviditelnit moje podnikání a hokej jako jeden z nejúspěšnějších sportů v Česku je dobrá spojitost. Je to čistý sport a líbí se mi,“ dodává.

Hokej bez lidí? Minus 30 milionů

Do pardubického rozpočtu, který ročně činí zhruba 140 milionů korun, jeho firma přispívá 15 procenty. Další peníze jsou kromě od města od sponzorů. „Jsou to spojité nádoby, tím, že jsem přišel já, lidé tomu klubu začali zase věřit. Na nás se nabalují firmy, které s námi podnikají a chtějí být u té změny Dynama,“ dodává.

Velkou změnou jsou teď ale prázdné stadiony. Pardubice, které jsou zvyklé na „plný dům“, mají ze vstupného ročně 30 milionů korun. Ty teď v rozpočtu chybí. A chybí i další peníze, které ukrojil koronavirus.

„Celý sport a kultura teď mají problémy. To se nabaluje. Není to jen vstupné, jsou to i navazující věci, jako příjmy z cateringu, pronájmu. Mnoho sportovních klubů bude mít problémy. I několik reklamních partnerů teď nemůže platit. Vidíme ty postižené segmenty - třeba gastro, tam je to evidentní. Ty nás i ostatní kluby žádají o to, aby mohly krátit částky, nebo přestat platit úplně,“ dodává Dědek.

Jaromír Jágr v dresu Pardubic

Fanoušci teď zápasy sledují prostřednictvím streamů. A právě fanouškům by Dědek rád připravil jedno překvapení. Legendu a ikonu českého hokeje Jaromíra Jágra v pardubickém dresu.

„Chtěl bych to pro fanoušky Dynama udělat - aby se Jaromír Jágr sklouzl na ledě a zahrál si v našem dresu. Uvidíme, u něj je to hlavně o zdraví. V Pardubicích je dres zarezervovaný. Kdyby Jaromír mohl a měl chuť si zahrát, my jsme na to připraveni.“

Plný stadion přitom není podmínkou. „Já bych se tomu nebránil, aby alespoň naši fanoušci u televize to mohli zažít. Uvidíme, jaká bude situace,“ dodává Dědek.

Jaromír Jágr každopádně slíbil, že se připraví na akci Winter Classic, tedy zápas pod širým nebem u příležitosti otevření lyžařské sezony ve Špindlerově Mlýně, jejímž titulárním partnerem je právě D+D Real. Ta se měla uskutečnit už v loňském roce, pandemie ji ale odsunula na ten letošní.

Chci práva na extraligu

I když Petr Dědek říká, že na hokeji se vydělat nedá, teď se prostřednictvím své společnosti Relmost pustil do boje o marketingová a televizní práva na hokejovou extraligu a chce nahradit dlouholetého partnera soutěže BPA: Klubům od roku 2023 nabízí 15 milionů místo současných 9,3 milionu.

Petr Dědek

Časopis Forbes jeho jmění odhaduje na 4,3 miliardy korun.

V žebříčku miliardářů mu patří 54. pozice

Vlastní skupinu D+D Real, do které patří 19 firem.

Staví logistické parky zejména pro Škodovku.

Je majitelem Dynama Pardubice.

„Tím, že jsme vstoupili do té soutěže o práva, vyvíjíme tlak na stávajícího partnera, se kterým jsem byl já za Dynamo velmi nespokojen. Nejde jen o to přidat milion dva, ale já bych rád celý produkt někam posunul,“ dodává Dědek s tím, že věří, že jeho nabídka extraligové týmy zaujme.

2022 a Tiger Woods v Česku

Hokej není jediný sport, který Dědek podporuje. Do Česka přivedl slavnou golfovou tour PGA a pořádá turnaj D+D Real Czech Masters. V loňském roce ho koronavirus zrušil. Letos by se ale měl vrátit v plné parádě. A v příštím roce chce Dědek do Česka dostat Tigera Woodse.

„To, co je u nás v hokeji Jágr, je Tiger Woods v golfu. Já bych to rád divákům dopřál. Nemyslím si, že to bude letos, protože pandemie bude ještě hodně ovlivňovat mnoho sportů, ale možná v roce 2022,“ dodává Dědek s tím, že cena za takovou hvězdu se počítá v desítkách milionů korun.

Reklama

Doporučované