Hlavní obsah
Online

Sputnik V je po přeočkování účinný proti mutacím, tvrdí ruští vědci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Cestující přijíždějící do Polska z České republiky a Slovenska čeká ode dneška karanténa, nebudou-li mít negativní test na covid-19 starší nejvýše 48 hodin nebo očkování dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19. Jde o jedno ze zostřených opatření, která si vynutil prudký nárůst nových případů nákazy koronavirem v Polsku i situace v České republice, kde se virus nekontrolovaně šíří.

- Ruská vakcína Sputnik V proti covidu-19 vykazuje při opětovném očkování účinnost i proti mutacím koronaviru. S odvoláním na ruské vědce to dnes oznámila agentura Reuters. Podle jejích zdrojů účinnost vakcíny prokazují dosud provedené testy.

- Německá vláda chce prodloužit zákaz cestování z oblastí silně zasažených nakažlivějšími mutacemi koronaviru, včetně České republiky, do 17. března. Informoval o tom dnes zpravodajský dům Funke Mediengruppe, který v Německu vydává některé významné regionální deníky. Nyní rozsáhlé omezení cestování z Česka a rakouského Tyrolska platí do 3. března.

Zahraniční dění jsme sledovali i včera:

  • Ruští vědci: Sputnik V je po přeočkování účinný proti mutacím

    Ruská vakcína Sputnik V proti covidu-19 vykazuje při opětovném očkování účinnost i proti mutacím koronaviru. S odvoláním na ruské vědce to dnes oznámila agentura Reuters. Podle jejích zdrojů účinnost vakcíny prokazují dosud provedené testy.

    Reuters píše, že prezident Vladimir Putin v lednu nařídil, aby byla do 15. března prověřena účinnost v Rusku vyráběných vakcín proti variantám koronaviru, které se šíří ve světě. „Nedávná studie ruského Gamalejova střediska prokázala, že opakované očkování Sputnikem V dobře chrání proti mutacím nového koronaviru, a to včetně té z Británie a Jihoafrické republiky,“ citoval Reuters Denise Logunova, který je zástupce ředitele tohoto pracoviště, kde byla vakcína Sputnik V vyvinuta.

    Výsledky studie mají být v blízké době zveřejněny, dnešní oznámení Logunova je první, které naznačuje účinnost ruské vakcíny proti obávaným variantám. Žádné další podrobnosti nejsou zatím známy.

  • Vatikánský nuncius v Iráku před cestou papeže onemocněl covidem

    Vatikánský velvyslanec v Iráku, který připravuje březnovou návštěvu papeže Františka v této blízkovýchodní zemi, onemocněl covidem-19. Arcibiskup Mitja Leskovar byl klíčovou osobou při přípravě papežovy cesty a dnes agentuře Reuters oznámil, že i přes jeho nákazu se s návštěvou stále počítá. Papež je v Iráku očekáván od 5. do 8. března.

    Leskovar řekl, že je spolu s několika dalšími členy personálu nunciatury v izolaci. „Papežův program to neovlivní, bude to podle plánu,“ sdělil arcibiskup.

  • FT: Ve skladech zemí EU se hromadí nevyužitá vakcína AstraZeneca

    Zemím Evropské unie se ve skladech hromadí vakcína společnosti AstraZeneca, nevyužitá mimo jiné kvůli odmítání veřejností, napsal dnes list Financial Times (FT). Sedmadvacítka se přitom s touto farmaceutickou firmou pře kvůli zpoždění dodávek, připomíná britský hospodářský deník.

    Například Francie do pátku zužitkovala 16 procent z 1,1 milionu dávek vakcíny, která se musí aplikovat dvakrát. První dodávku Paříž obdržela na začátku února. Německo do čtvrtka vyočkovalo něco málo přes pětinu 1,45 milionu dávek preparátu. Zhruba stejné množství vakcíny využila Itálie, jež dostala přes milion dávek. Španělsko do pátku použilo jednu třetinu z 808 000 dávek.

    S podobným problémem se potýká i Česká republika. Deník N v pondělí napsal, že ve skladech po republice leží 120 000 dávek očkovacích látek. V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl, že ve skladech žádné dodávky neleží a jsou rozvezeny do krajů.

  • Itálie zpřísnila protipandemická opatření v pěti z 20 regionů

    Italská vláda dnes zpřísnila protipandemická opatření v pěti z dvaceti regionů. Po varování odborníků chce předejít šíření nakažlivějších mutací viru SARS-CoV-2. Nejpřísnější režim budou od pondělí mít poprvé od ledna dva jihoitalské regiony - Basilicata a Molise. Znamená to zavřené restaurace, přísné omezení pohybu a provoz pouze nezbytných služeb.

    Itálie má zavedený systém opatření o čtyřech stupních (od nejmírnějšího bílého přes žlutý a oranžový po nejpřísnější červený). Systém se aktualizuje každý týden podle pandemické situace.

    Do oranžového stupně se od pondělí přesouvají Lombardie a Piemont, regiony na severu s hlavními městy Milán a Turín, a Marky, pobřežní region v centrální části země. I v druhém nejpřísnějším režimu jsou zavřené restaurace a bary s výjimkou výdejních okýnek. Lidé mohou opouštět své obce pouze kvůli práci, ze zdravotních důvodů a v naléhavých případech. Do bílého módu s minimálními opatřeními se naopak přesouvá ostrov Sardinie.

  • V USA od půlky ledna opadá zájem o testování na koronavirus

    V amerických státech rychle opadá zájem o testování na koronavirus v době, kdy začali odborníci projevovat optimismus k vývoji covidu-19. Mnozí si slibují hodně od očkování, ale Clemens Hong, který je odpovědný za testování v USA, řekl, že je stále nutné mít se na pozoru. Podle amerických médií panuje v armádě značná nedůvěra k vakcínám, až třetina zejména mladších vojáků se odmítá nechat naočkovat.

    Pokles zájmu o testování podle AP souvisí s tím, že od ledna začal klesat počet nově nakažených, hospitalizací i úmrtí.

    Úřady se ale snaží přimět lidi k tomu, aby na testy chodili dál - v okrese Los Angeles se otevřela testovací místa poblíž zastávek hromadné dopravy, škol a úřadů, v Santa Claře za lidmi jezdí autobusy s testovacím vybavením.

  • Obyvatelé domova důchodců v Bordeaux demonstrovali, chtějí očkovat

    Obyvatelé domova důchodců ve francouzském Bordeaux uspořádali demonstraci před svou rezidencí. Vadí jim, že doposud nebyli očkováni proti covidu-19. Prefektura departementu Gironde slíbila, že zajistí vakcínu pro 150 klientů domova Les jardins d'Arcadie v co nejkratší době, píše list Le Figaro.

    „Jsme sice staří, ale ještě si chceme užít našich vnoučat,“ řekla Solange, které je 88 let, stanici France Bleu Gironde, která o demonstraci psala na Twitteru.

    Ředitel zařízení je připraven klienty naočkovat, má k tomu potřebné zázemí i personál, ale chybí mu vakcíny. Vedení domova počítalo s dodávkami vakcíny, a proto klienty neregistrovalo na volné termíny v očkovacích střediscích. Když se však dozvěděli, že vakcíny nedostanou, volné termíny jinde již nebyly dávno k dispozici, napsal list actu Bordeaux.

  • Americká sněmovna schválila masivní balíček na podporu ekonomiky

    Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh souboru opatření na podporu americké ekonomiky zasažené pandemií covidu-19 v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun). O navrhovaném balíčku bude ještě hlasovat Senát.

  • Nice a Dunkerk tráví víkend v karanténě, dalším městům to hrozí

    Pro obyvatele 63 obcí jihofrancouzského regionu Alpes-Maritimes, včetně letoviska Nice, platí po celý víkend přísná uzávěra, a stejně tak tomu bude ve snaze zmírnit šíření covidu-19 i o příštím víkendu. Stejná opatření, která zakazují prakticky jakýkoliv pohyb mimo domov, platí po tento i příští víkend také v Dunkerku na severu Francie. Premiér Jean Castex dnes jednal o dalším postupu s představiteli dalších 20 departementů, ve kterých je situace vážná a hrozí jim taktéž uzávěra, píše AFP.

    Mnozí obyvatelé Nice se karanténě, která začala platit v pátek v 18 hodin, snažili vyhnout odjezdem do nedalekého horského masivu. Na výjezdu z města se večer tvořily dlouhé kolony, píše web zpravodajského rádia France Info. S téměř letními teplotami budou pro obyvatele Nice také velkým, ale zakázaným, lákadlem městské pláže.

  • Média: Německo prodlouží restrikce v cestování z ČR do 17. března

    Německá vláda chce prodloužit zákaz cestování z oblastí silně zasažených nakažlivějšími mutacemi koronaviru, včetně České republiky, do 17. března. Informoval o tom dnes zpravodajský dům Funke Mediengruppe, který v Německu vydává některé významné regionální deníky. Nyní rozsáhlé omezení cestování z Česka a rakouského Tyrolska platí do 3. března.

    Mediální skupina, která vydává deníky Westdeutsche Allgemeine Zeitung nebo Hamburger Abendblatt, se odvolává na návrh posudku ministerstva zdravotnictví. „Výraznou redukcí zavlékání virových variant se má pokud možno zabránit dalším infekcím,“ cituje Funke Mediengruppe z dokumentu, který má k dispozici.

    Německo od 14. února považuje Česko a většinu Tyrolska za oblasti s výskytem mutací koronaviru. Cestování do Německa z těchto zemí je výrazně omezeno, překračovat hranice mohou s negativním testem jen němečtí občané, lidé s pobytem v Německu, dopravci a pendleři vybraných profesí. Všichni s výjimkou přeshraničních pracovníků a řidičů kamionů musí po příjezdu do karantény.

  • Newyorská restaurace láká na večeři voskovými figurínami slavných

    Restaurace v New Yorku v pátek otevřely znovu své vnitřní prostory, avšak s podmínkou, že mohou být zaplněné jen na 35 procent kapacity. Restaurace Peter Luger Steak House se rozhodla využít malé obsazenosti a přilákat hosty zpět za pomoci newyorského muzea voskových figurín Madame Tussauds, píše agentura Reuters.

    Aby restaurace nevypadala příliš prázdná, zaplnily ji částečně voskové figuríny známých osobností. U jednoho stolu tak sedí před sklenkou Martini Audrey Hepburnová oblečená jako její postava Holly Golightlyová ve filmu Snídaně u Tiffanyho, u dalšího pak Jimmy Fallon, který se dokonce sám přišel se svojí figurínou navečeřet. U baru stojí se sklenkou koktejlu Old Fashioned Jon Hamm v podobě postavy Dona Drapera ze seriálu Šílenci z Manhattanu.

  • Novozélandský Auckland čeká týdenní uzávěra

    Novozélandské největší město Auckland čeká již od nedělního rána týdenní uzávěra, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. Důvodem je jeden případ výskytu koronaviru zatím neznámého původu, napsala agentura Reuters. Hrozí však riziko, že infikovaná osoba komunitně nakazila mnoho dalších.

    Zdrojem komunitní nákazy je osoba, která šla kvůli příznakům nemoci na test na covid-19 ke svému praktickému lékaři a poté vyrazila do posilovny, píše list The New Zealand Herald.

    Premiérka situaci označila za „frustrující“. Nakažená osoba se týden volně pohybovala a byla na několika „velmi silně zalidněných místech“. Zdravotníci již testují celou rodinu nakaženého.

  • Reuters: Italský lékař se po roce s covidem-19 raduje ze života

    Pokaždé, kdy si hraje se svým šestiměsíčním synem Antoniem, si Francesco Tursi uvědomuje, že se radosti z otcovství nemusel vůbec dožít. Loni 21. února tento lékař specializovaný na plicní onemocnění sloužil v nemocnici v městečku Codogno, píše agentura Reuters. Ten den se dostal do víru pandemie koronaviru, když se jeden z místních obyvatel stal prvním italským občanem, u kterého se nákaza koronavirem prokázala.

    Město, kde žije zhruba 15 000 lidí, se stalo prvním ohniskem koronaviru v zemi a také „hlavním městem“ první oblasti v Evropě, která kvůli nákaze skončila v karanténě.

  • Počet mrtvých s koronavirem v Brazílii překročil 251 tisíc

    Epidemie covidu-19 si už v Brazílii vyžádala více než 251 000 úmrtí, což je po USA druhý největší počet na světě. Jenom za poslední den zemřelo 1541 nakažených, což je druhý nejvyšší přírůstek od začátku pandemie. Uvedl to web The Guardian.

    Nových případů koronavirové infekce hlásí země s 212 miliony obyvatel 65 998, a dohromady tak testy potvrdily 10 390 461 případů nákazy v největší latinskoamerické zemi. To je třetí nejvyšší počet na světě za USA a Indií, uvedla agentura Reuters.

  • Poradní panel doporučil vakcínu J&J proti covidu-19 v USA

    Panel nezávislých expertů amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se vyslovil pro schválení vakcíny proti covidu-19 farmaceutické firmy Johnson & Johnson (J&J) k nouzovému použití. Ta by se tak stala třetí dostupnou vakcínou ve Spojených státech a jedinou, u které stačí pouze jedna dávka, uvedla agentura Reuters.

    J&J uvedl, že příští týden bude schopen dodat tři až čtyři miliony dávek své vakcíny, pokud obdrží povolení k jejímu nouzovému použití. Výsledky studie J&J také ukázaly, že 28 dní od jejího podání nebyly evidovány žádné hospitalizace ani úmrtí související s nákazou u všech očkovaných.

    Vakcínu od J&J na rozdíl od vakcíny od výrobců Pfizer a Moderna lze uchovávat až tři měsíce v lednici, což usnadňuje distribuci. Byla vyrobena na podobném principu jako vakcína firmy AstraZeneca, která však vyžaduje aplikaci dvou dávek.

  • Části Francie čeká první víkend se zpřísněnými restrikcemi

    V severofrancouzském přístavním městě Dunkerk a na části Azurového pobřeží platí tento víkend zpřísněný karanténní režim zavedený ve snaze zmírnit „znepokojivé“ šíření covidu-19. Poprvé od začátku roku je v těchto místech pohyb obyvatel omezen jen na cesty se závažnými důvody, píše agentura AFP. S víkendovou uzávěrou se počítá i koncem příštího týdne.

    Francie po podzimním druhém vrcholu epidemie na konci loňského roku odvolala nejpřísnější restrikce, další ale zůstaly, jako například noční zákaz vycházení a zákaz běžného provozu v barech a restauracích. V posledních týdnech denní statistiky spojené s epidemií v celostátním měřítku neklesají a úřady zvažují zpřísnění opatření nejen v Dunkerku a Alpes-Maritimes. Spekuluje se mimo jiné o novém omezení volného pohybu v Paříži.

Reklama

Hlavní zprávy