Hlavní obsah

Do Prahy míří za Okamurou Le Penová a Wilders. Policie v pohotovosti

Prahu o víkendu čekají střety antifašistů s ultrapravicovými extremisty.

 

Reklama

V Praze se o víkendu uskuteční konference evropských ultrapravicových stran.

Článek

Pražská policie očekává o víkendu možné střety příznivců ultrapravicových politických stran na jedné straně a antifašistických organizací na straně druhé.

V Praze se totiž uskuteční konference evropských ultrapravicových stran. Do metropole proto přijedou jejich příznivci i odpůrci.

Konferenci pořádá SPD Tomio Okamury. Do českého hlavního města pozval mimo jiné nizozemského odpůrce islámu Geerta Wilderse a neúspěšnou francouzskou prezidentskou kandidátku Marine Le Penovou. Do Prahy přijedou zástupci extrémní pravice také z Itálie, Rakouska, Německa, Belgie nebo třeba z Polska.

Na několika místech v metropoli budou proti účastníkům konference demonstrovat jejich odpůrci, kteří se také sjedou z celé Evropy.

Pražský magistrát má nahlášené dvě velké demonstrace. První se má konat už v pátek večer před hotelem Intercontinental, kde budou někteří účastníci konference bydlet. Odtud pak vyrazí průvod směrem na Smetanovo nábřeží, dále na Národní třídu a skončí na Jungmannově náměstí.

Hlavní protestní akce se uskuteční v sobotu v okolí hotelu Top na pražském Chodově, kde se bude konat hlavní část konference.

Demonstranti se sejdou u stanice metra Roztyly, odkud vyrazí právě k asi kilometr vzdálenému hotelu Top. Ten chtějí zablokovat, aby se tam účastníci konference nedostali.

Policie se na akce připravuje, do terénu nasadí v pátek i v sobotu desítky policistů navíc, mimo jiné specialisty z antikonfliktního týmu. Jejich úkolem bude zabránit potyčkám mezi znesvářenými stranami.

Reklama

Doporučované