Hlavní obsah

Do Prahy se po čtvrtečním libereckém zahájení přesune Bohemia JazzFest

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do Prahy se dnes po čtvrtečním libereckém zahajovacím koncertu přesune jazzový festival Bohemia JazzFest, který má program naplánovaný v pěti městech do úterý 27. července.

Článek

V pražské Vrtbovské zahradě vystoupí duo Viktor Tóth a Sofia Labropoulou a česko-francouzské Biréli Lagrène Trio. Součástí večera bude předání cen autorského svazu OSA.

Festival bude po Liberci a Praze pokračovat jedním koncertním večerem také v Domažlicích a Plzni, dva večery po sobě program uzavřou v Brně. Všechny koncerty jsou pod širým nebem a zdarma.

Ve Vrtbovské zahradě se po maďarsko-řecké dvojici saxofonisty Tótha a hráčky na arabský strunný nástroj kanun Labropoulou představí trio francouzského kytaristy Lagrènea v doprovodu hráčů na basu a bicí. Biréli Lagrène Trio uzavíralo také liberecký zahajovací večer. Na dalších koncertech vystoupí vedle českých také hudebníci ze Slovenska, Polska, Švédska, Itálie nebo Rakouska.

Ochranný svaz autorský (OSA) ve spolupráci s Bohemia Jazzfest každoročně vyhlašuje soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let. O vítězi rozhoduje pětičlenná porota složená z předních českých jazzových autorů. Tradičně v ní zasedá zakladatel a ředitel festivalu Rudy Linka, každoročně skladby hodnotí také vítěz minulého ročníku, tentokrát tedy skladatelka, trumpetistka a dirigentka Štěpánka Balcarová.

Český jazzový kytarista Rudy Linka žijící v USA založil Bohemia JazzFest v roce 2005 s cílem představit a propagovat špičkový světový jazz v České republice. Festival v běžných letech na historická náměstí přiláká desítky tisíc jazzových fanoušků. Loňský ročník na přelomu července a srpna se kvůli epidemii koronaviru uskutečnil on-line.

Reklama

Související témata:
Bohemia JazzFest

Doporučované