Hlavní obsah

Do Prešova dorazil český stroj, rozebere panelák poničený tragickým výbuchem

Foto: Twitter.com/SalibaJes

Prešovský panelák, ve kterém exploze plynu zabila osm lidí.

Reklama

Do Prešova na východním Slovensku dorazil z České republiky mohutný demoliční stroj, který bude rozebírat horní podlaží dvanáctipatrového obytného domu poškozeného výbuchem plynu a následným požárem z minulého týdne. Bourací práce mají začít počátkem příštího týdne a potrvají zhruba čtyři dny.

Článek

Podle slovenské policie dorazil demoliční bagr o váze 214 tun z Kladna na česko-slovenský hraniční přechod Drietoma v pátek ráno, do Prešova pak cestovala kolona čtyř tahačů přes Žilinu a Poprad.

Dopravní policisté nabádali řidiče, aby se trase ze západu na východ země vyhnuli. Na přerušení městské dopravy v Prešově upozornily i místní úřady. Stroj bude panelový dům demontovat s pomocí teleskopického ramene, které dosáhne do výšky až 68 metrů.

Trosky horních poschodí bude likvidovat nůžkami po menších kusech a ty bude shazovat podél pláště domu i vnitřní šachtou zříceného schodiště. „Budeme se snažit, aby lidé žijící v okolí měli na Vánoce klid a aby jim katastrofu nic nepřipomínalo,“ řekl novinářům Zbyněk Ortman, ředitel firmy Cannoneer, které stroj patří.

Foto: Cannoneer

Demoliční stroj firmy Cannoneer.

„Nikde jinde jsme nesehnali stroj, který by měl sedmašedesátimetrové rameno. Je zákaz přibližovat se k domu, protože hrozí jeho zřícení. A toto je jediný stroj, který má dostatečně dlouhé rameno,“ vysvětlila novinářům výběr české firmy primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Podle listu Pravda zatím nepadlo rozhodnutí, zda bude rozebrán celý dvanáctipatrový dům. Exploze poničila i střechu a celá stavba má narušenou statiku, nicméně zatím se počítá s likvidací čtyř horních pater. Při neštěstí zahynulo sedm lidí, jeden člověk je stále nezvěstný. Jeho ostatky se patrně dál nacházejí v poškozené budově.

Exploze nastala kolem poledne mezi devátým a dvanáctým patrem, načež se zřítilo schodiště. Plameny zasáhly část domu od šestého podlaží výše a čtyři horní patra podle hasičů zcela vyhořela.

Policie vyšetřuje neštěstí jako obecné ohrožení a v případu obvinila tři osoby, které prováděly výkopové práce, při nichž došlo u zmíněného domu k poškození plynového potrubí.

Reklama

Související témata:

Doporučované