Hlavní obsah

Do prodeje jde nová Tolkienova kniha. Sto let poté, co ji začal psát

Beren a Lúthien od J. R. R. Tolkiena vychází poprvé jako samostatný román.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Příběh o Berenovi a Lúthien byl pro autora terapií, kterou se chtěl vypořádat s hrůznými zážitky první světové války.

Článek

Milostný příběh J. R. R. Tolkiena, legenda o Berenovi a Lúthien, ve čtvrtek vychází poprvé jako samostatný román. Vyprávění o lásce smrtelníka Berena a elfí princezny Lúthien Tinúviel začal Tolkien psát před sto lety po návratu z první světové války.

Ve zkrácené podobě příběh vyšel už v sedmdesátých letech jako součást mytologického eposu Silmarillion. Rozšířenou románovou podobu dal dohromady Tolkienův dvaadevadesátiletý syn a strážce jeho odkazu Christopher. Příběh doprovázejí ilustrace Alana Leeho, který získal Oscara za svou práci v trilogii Pán prstenů a Hobit.

Životem anglického spisovatele se zabývá John Garth, který napsal knihu Tolkien And The Great War. Uvedl, že pro oxfordského učitele angličtiny bylo psaní terapií, pomocí které chtěl zapomenout na hrůzné zážitky z první světové války. „Při bitvě na Sommě ztratil dva ze svých nejbližších přátel. Představte si, jak z toho musel být psychicky na dně, ale i fyzicky,” řekl Garth. Inspirací pro klíčovou scénu v knize Beren a Lúthien se prý stala Tolkienova žena Edith, když při procházce v East Yorkshiru začala tancovat mezi bílými květy.

Reklama

Doporučované