Hlavní obsah

Do protestu hnutí Sardinek v Římě se zapojily desetitisíce lidí

Foto: Profimedia.cz

V ulicích Říma se sešlo 40 000 lidí.

Reklama

V Římě se v sobotu sešly desetitisíce příznivců občanského hnutí Sardinky, které vzniklo teprve před měsícem na protest proti nacionalistické politice protiimigrační strany Liga.

Článek

Na náměstí San Giovanni dorazilo podle agentury Reuters kolem 40 000 lidí. Podle italských médií jde tak o dosud největší shromáždění odpůrců exministra vnitra Mattea Salviniho, kteří dokázali ze spontánně vzniklého regionálního uskupení vybudovat celostátní fenomén.

„Naším záměrem bylo naplnit náměstí, a řekl bych, že tenhle cíl jsme splnili,“ řekl dnes na úvod demonstrace jeden ze zakladatelů hnutí Sardinky Mattia Santori. „To, co se tady děje, je skoro zázrak… Sardinky jsou lidé, kteří naplní prostor svými myšlenkami, bojují proti nepříteli, kterým je zjednodušování problémů populistickými politiky,“ dodal.

Kolik přesně lidí do centra metropole dorazilo, však organizátoři odhadovat nechtěli.

První demonstrace hnutí Sardinky se konala v půlce listopadu v Bologni, kde také jeho zakladatelé iniciativu pojmenovali podle nečekaného množství lidí, kteří se na náměstí v centru mačkali jako pověstné sardinky. U zrodu Sardinek stál nesouhlas s názory nyní opoziční Ligy, která je aktuálně italskou nejpopulárnější politickou stranou. Má našlápnuto i k volebnímu vítězství v lednových regionálních volbách v oblasti Emilia-Romagna, která byla dosud baštou levice a kde leží i Bologna.

V minulých týdnech se sešly desetitisíce příznivců Sardinek například v Miláně, Florencii či Neapoli. Na dnešní protest v metropoli dorazili i zástupci odborových svazů včetně šéfky svazu CGIL Susanny Camussové, uvedla ANSA. „Jsme tady na náměstí proto, že to je antifašistické hnutí, které hájí italskou ústavu,“ uvedl Guido Marinelli z vedení odborů Anpi.

Do Říma dorazily stovky lidí i ze vzdálenějších italských měst, většina byla vybavená transparenty nebo plakáty s vyobrazením rybiček. „Jsem tady, protože jsem proti Salvinimu a proti pravici a chci vědět, kolik lidí má podobný názor jako já,“ citovala agentura Reuters 68letou účastnici protestu Flavii Simulaovou. „Zdá se mi to jako výborný nápad, založený na hodnotách, které sdílím, na antifašismu, na boji proti rasismu, respektu k ústavě a k menšinám,“ uvedla podle agentury AFP další ze sympatizantek hnutí.

Hnutí, jehož příznivci chodí na demonstrace s transparenty ve tvaru sardinek a zpívají hymnu antifašistů Bella Ciao, o sobě tvrdí, že je nestranické. Jeho ideologickými základy jsou ale podle expertů myšlenky blízké středolevicovým stranám jako ekologická politika, vstřícnější postoj k migraci či sociální inkluze.

Reklama

Související témata:

Doporučované