Hlavní obsah

Prezidentova poradce čeká policie. Dalík v aféře Pandur ukázal na Nejedlého

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Odsouzený lobbista v rozhovoru popisuje roli Martina Nejedlého v korupční kauze Pandur

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Dosud nepublikované svědectví odsouzeného lobbisty ke korupční kauze míří na muže z Hradu

Článek

Případ nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu, za který už sedí ve vězení lobbista Marek Dalík, se rozrostl o další významnou postavu.

Jak a proč se do vyjednávání o této zakázce zapojil, bude muset policii vysvětlovat hlavní poradce prezidenta republiky Martin Nejedlý.

Na účast prezidentova nejbližšího spolupracovníka upozornil těsně před nástupem do vězení právě Dalík.

Informaci, kterou přináší server Neovlivní.cz, vám přinášíme v exkluzivním zpracování pro Seznam.cz.

Otázka za půl miliardy

Dalík se ve vězení ocitl kvůli tomu, že si podle rozsudku při vyjednávání zakázky řekl vyslancům zbrojovky Steyer o úplatek ve výši půl miliardy korun. On sám říká, že nešlo o korupci, ale že půlmiliarda byla určena na legální provizní smlouvu, která je u podobných kontraktů běžná.

Podle Dalíka ji chtěl získat slovenský podnikatel a přítel tamního premiéra Miroslav Výboh a právě jeho, říká odsouzený lobbista, přivedl k jednání o pandurech hradní poradce Nejedlý.

Zprostředkoval prý schůzky, na nichž seděli na jedné straně Výboh a slovenský premiér Fico a na druhé Dalík s českým premiérem Topolánkem. Jednalo se tu krom jiného také o možnosti budoucích společných zbrojních tendrů obou zemí.

Marek Dalík má odpověď i na to, proč se Nejedlý do schůzek o pandurech vložil.

„Myslím, že měl nějakou dohodu s Výbohem, že tam nějak zainteresovaný byl. Protože on se s tím Miro Výbohem opravdu stýkal často a řešili i spoustu jiných věcí,“ tvrdí ve své zpovědi Dalík.

Cesta na Hrad a k Pandurům

Zbrojní zakázky? Prosím vás…

Martin Nejedlý dnes nepopírá, že Ficova přítele Miroslava Výboha zná. Striktně ale odmítá, že by v kauze Pandur sehrál nějakou roli.

„Prosím vás pěkně, řekněte mi, co bych já s tím mohl mít společného? Zbrojní zakázky já nikdy nedělal, prosím pěkně. Jsem zděšen, co se teď objevuje, co on říká,“ opakuje prezidentův poradce během telefonického rozhovoru.

„Je pravda, že Miro Výboha jsem znal. Ale nepoužíval bych slova jako zprostředkoval schůzku nebo dal dohromady,“ říká pak opatrně.

Hned ale dodává: „Rozhodně to nebylo cílené nebo účelové kvůli něčemu. Neúčastnil jsem se toho řešení kauzy Pandur ani těch rozhovorů, takže nevidím důvod, proč bych měl něco iniciovat.“

Kategoricky také popřel, že by měl s Výbohem nějakou dohodu. Dokonce trvá na tom, že spolu nikdy žádný byznys nedělali.

Měl to pod kontrolou

Vězněný lobbista však tvrdí, že Nejedlý se účastnil i dalších schůzek k zakázce, na kterých byli už jen Výboh, Dalík a tehdejší ministr obrany Martin Barták.

„Nejedlý začal zprostředkovávat schůzky s Výbohem a Ficem, kterých bylo několik. Byly to neformální schůzky, kam už jezdil Topolánek jako premiér. Odehrávaly se ve čtyřech: já, Mirek Topolánek, Výboh a Fico. Nejedlý je zprostředkovával proto, že znal Výboha,“ uvedl Marek Dalík.

Na jednání s rakouskými zbrojaři a jejich dodavateli Martin Nejedlý nechodil, ale kontrolu nad vývojem jednání si prý udržoval. „Pak se ptal, jestli už schůzky byly, jak to proběhlo, jak je to daleko,“ dodal Dalík.

Martin Nejedlý je nejen prezidentův poradce, ale také funkcionář strany SPOZ

Bradáčová: Prověřte to

Ačkoli se Martin Nejedlý od Dalíkovy verze příběhu distancuje, je jisté, že se kvůli tomu nevyhne zájmu policie.

Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová totiž uložila kriminalistům, aby Dalíkova slova z rozhovoru pro Neovlivní.cz prozkoumali, i když bývalý lobbista se svým svědectvím přišel až po skončení procesu a do té doby o detailech transakce a jménech jako je Nejedlý nemluvil.

„Zabýváme se tím. Ale žádné další vyjádření poskytovat nebudeme,“ uvedla státní zástupkyně Bradáčová.

Kriminalisté se podle zjištění Neovlivní.cz chystají přímo za Markem Dalíkem do věznice. Rádi by s ním o jeho verzi osobně promluvili.

Stejně tak chtějí mluvit s lidmi, které někdejší vrchní lobbista v rozhovoru nově jmenoval. A sami chtějí prozkoumat jejich role.

Reklama

Doporučované