Hlavní obsah

Do řady, děti. AstraZeneca otestuje svou vakcínu na mladších 18 let

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vakcína, kterou vyvinula společnost AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, podstoupí další testování. Tentokrát se odborníci zaměří na účinnost látky u dětí.

Článek

Ve druhé polovině měsíce února by ve Velké Británii měla proběhnout klinická studie, která se zaměří na to, jak dobře funguje „oxfordská vakcína“ u dětí starších šesti let. Za horní věkovou hranici je v rámci testování považováno 17 let, celkem pro potřeby výzkumu plánují odborníci získat 300 dobrovolníků.

Podle webu BBC dostane dávku vakcíny až 240 ze zapojených dětí, jejich řady se však teprve naplňují. O přihlášení se do výzkumu byli požádáni jedinci ze Spojeného království, kteří žijí v blízkosti Oxfordské univerzity, nemocnice sv. Jiří v Londýně, Všeobecné nemocnice v Southamptonu nebo Bristolské královské nemocnice pro děti. Před přijetím musí zájemci vyplnit krátký dotazník.

„Zatímco většina dětí je koronavirem relativně nedotčena a je nepravděpodobné, že by se nakazila, je důležité stanovit bezpečnost vakcíny a imunitní reakci v případě dětí a mladistvých, protože pro některé by vakcinace mohla být prospěšná,“ cituje britský list The Guardian profesora Andrewa Pollarda, který výzkum vede.

O menším ohrožení v případě dětí mluví i Royal College of Paediatrics and Child Health, která uvádí, že úmrtí či těžký průběh jsou v případě covidu-19 u dětí spíše vzácnou výjimkou. „Existují také určité důkazy o tom, že děti mají menší pravděpodobnost se nakazit. Po případném nakažení je role dětí v dalším přenosu nejasná, neexistují důkazy, že by byly nakažlivější než dospělí.“

Ani v rámci Velké Británie, odkud testovaná vakcína pochází, zatím neexistují plány na vakcinaci takto mladých lidí. Dosud byla látka autorizována pouze pro použití u lidí starších 18 let. Jinak tomu je u vakcíny z dílny Pfizeru, ta se smí použít již od 16 let, z „přednostního seznamu“ jsou ale vyškrtnuti všichni mladšího věku, a to i v případě, že kvůli svému zdravotnímu stavu patří do ohrožené skupiny.

V průběhu týdne informoval Jonathan Van-Tam, zástupce hlavního lékaře pro Anglii, že již probíhá několik pokusů o vývoj vakcín, které by byly účinné a bezpečné pro děti. Podle jeho slov v rozhovoru s ITV News je možné očekávat některé takové vakcíny koncem tohoto roku.

Plánované testování „oxfordské vakcíny“ je vůbec prvním testováním, které se zaměří na věkové rozhraní od šesti do 17 let, informovala samotná univerzita. Jiné testy se zatím zaměřují pouze na teenagery v šestnáctém a sedmnáctém roku života.

Rinn Song, pediatr a vědec z Oxford Vaccine Group, kterého cituje The Guardian, také upozorňuje, že pandemie covidu-19 měla velmi negativní dopad na vzdělání, sociální rozvoj a emoční pohodu dětí a dospívajících. Je proto podle něj důležité, aby se i v jejich případě shromáždila data týkající se vakcinace a urychlila se jejich možnost těžit ze začlenění do očkovacích programů.

České Ministerstvo zdravotnictví momentálně jedná se společností AstraZeneca o nových dodávkách vakcín „na vlastní pěst“, jak Seznam Zprávy informovaly již v sobotu. Jde o dodávky, které by přišly nad rámec objednávky, kterou dojednala Evropská unie pro všechny členské státy EU.

Reklama

Doporučované