Hlavní obsah

Do Řecka snad i bez testu. Petříčkův resort jedná o letní sezoně

Foto: Profimedia.cz

Řecké pláže se o víkendu zaplnily místními.

Reklama

Začal týden, který by měl rozhodnout, jak bude vypadat letní dovolená pro spoustu Čechů. Ministerstvo zahraničí rozjelo sérii jednání se zeměmi, které by se českým turistům mohly velmi brzy otevřít.

Článek

Jednou z těchto zemí je i Řecko. „Všichni mají samozřejmě obavy z toho, jak bude letní sezona vypadat,“ říká pro Seznam Zprávy spisovatelka Pavla Smetanová, která žije na řeckém ostrově Korfu. Některé hotely podle ní vůbec neotevřou, některé zase budou ve velkém propouštět, protože mají přebytek zaměstnanců a málo hotelových hostů. „Restaurace, které nemohou využít prostory pro stoly venku, budou mít snížené daně,“ ilustruje Smetanová řecké zvládání situace.

„Ostrované jsou ale v zásadě celkem optimističtí,“ popisuje Smetanová atmosféru řeckého letoviska a dodává: „I když jim opravdu hrozí velké finanční ztráty, tak se se slovy ‚nějak bylo, nějak bude‘ vydávají na nezaplněné pláže, kam v tomto období za normálních okolností sami nestíhají chodit.“

Série jednání začala Řeckem

Optimistický přístup má i české Ministerstvo zahraničí, které v pondělí zahájilo sérii bilaterálních jednání o nadcházející letní sezoně. A to právě s Řeckem. „Řecká strana má velký zájem, aby čeští turisté mohli v létě přijet,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pondělí novinářům.

Výsledkem odpolední dvoustranné dohody je příslib českého ministerstva, že by se mohlo začít cestovat opravdu již od začátku července. S řeckým ministrem turismu Harrym Theoharisem jednal náměstek ministra Petříčka Martin Smolek. Ze schůzky vyplývá, že by čeští turisté mohli do Řecka vyjet nejpozději na začátku letních prázdnin.

„Velmi vážně jsme řešili, že ke vstupu do Řecka nebude třeba test,“ shrnul jednání náměstek Smolek. „Ano, hlavním sdělením je i to, že je jednání na dobré cestě k tomu, aby mohli čeští turisté do Řecka i bez povinného testu na koronavirus,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Aktuálně je totiž povinností každého, kdo cestuje do Řecka, bez rozdílu národnostní příslušnosti, podrobit se testu na covid-19. Platí i povinnost domácí karantény při negativním výsledku testu, při pozitivním je povinná karanténa na určeném místě s lékařským dohledem. Porušení se trestá pokutou až ve výši pěti tisíců eur.

Invia: O dovolenou v Řecku je největší zájem

Řecko patří mezi vůbec nejoblíbenější turistické destinace. Potvrdila to i mluvčí cestovní kanceláře Invia Andrea Řezníčková, která Seznam Zprávám řekla, že v současnosti čelí firma velkému propadu.

„O zájezdy obecně je teď brutálně menší zájem. Dnes jsem se koukala do systému a zadala do něj takové ty přední destinace, tedy Řecko, Chorvatsko, Turecko, Bulharsko, Tunisko. Propad je oproti loňsku 95 procent, což je skutečně vysoké číslo. Teď lidé ale začínají být optimističtí, protože slyší ze všech stran, že se začnou otvírat hranice,“ uvedla.

O zájezd v Řecku je podle ní v rámci cestovky suverénně největší zájem. „A to už několik let za sebou – myslím, že 22 procent všech našich klientů jezdí v létě do Řecka. A teď to takové terno samozřejmě není, už jsme nějaké zájezdy prodali, ale lidé čekají, jak to teď celé bude, takže je to trochu pomalejší. Ale nějací odvážlivci se už našli,“ připustila mluvčí cestovní agentury Invia Řezníčková.

Řekové otevřou první hotely na začátku června

Na rozběhnutí turistické sezony čekají samozřejmě i samotní Řekové – turismus loni tvořil podle dostupných informací asi 20 procent řeckého HDP. A podle Jana Bezděka, mluvčího cestovní kanceláře Fischer, se budou první řecké hotely otevírat už 1. června. Tradiční zájezdy ale budou mít poněkud opatrnější podobu.

Foto: Profimedia.cz

Sobotní dezinfekce lehátka na pláži u Athén.

„Hotely budou fungovat v trochu jiném režimu. K dispozici bude dezinfekce, provozovatelé budou věnovat větší péči hygieně a čištění prostor. Check-in na recepcích by mohl probíhat online. Odpadlo by tím dlouhé čekání,“ popsal Bezděk chystaná opatření.

Řekové též podle Řezníčkové z Invie plánují ponechat v hotelích 10 až 15 procent volné ubytovací kapacity pro případ, že by se tam objevili nějací nemocní lidé. Ať už by šlo o covid-19, nebo o jiná onemocnění, volné pokoje by fungovaly jako karanténa.

Další videokonference? I s Chorvatskem a sousedními státy

České Ministerstvo zahraničí má celý tento týden v plánu několik diplomatických jednání se zeměmi, které by Češi mohli v létě navštívit. Kromě pondělní videokonference s Řeckem je v plánu zejména Rakousko, Chorvatsko, Slovensko a Německo. „Sousední státy spoustu českých turistů navštěvuje individuálně,“ říká ministr Petříček. „V případě přímořských oblastí bychom ale dali na zvážení využití cestovních kanceláří,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Místní Řekové na procházce opuštěnou pláží.

Právě cestovní kanceláře hlasitě podporují dvoustranné dohody mezi zeměmi. „My jsme byli ti, kteří iniciovali dvoustranné dohody, to byla naše myšlenka a ujala se,“ řekl Seznam Zprávám Jan Papež, šéf Asociace cestovních kanceláří. Ministerstvo zahraničí je s asociací podle Papeže v kontaktu od samého počátku krize.

„Schengen se prakticky rozpadl,“ říká na otázku, proč preferují bilaterální dohody. Evropská unie podle něj od začátku krize nebyla schopná reakce, proto se musí státy o cestování domlouvat dvoustranně. „Pokud bychom čekali na to, až budou všichni v Evropě zdraví, můžeme čekat až do podzimu nebo do jara příštího roku, a to by byla velká škoda,“ komentuje Papež.

Akutní situace

Evropská komise minulý týden vydala doporučení pro cestování před letní sezonou. Vyzvala v něm členské státy k otevření hranic a k tomu, aby všechny evropské občany hodnotily stejně, ne podle toho, odkud pocházejí.

Velmi důležité podle Jana Papeže bude, jak se nakonec vyvine situace okolo aerolinek Smartwings. O víkendu ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) zmínil, že by stát mohl koupit až stoprocentní podíl Smartwings. Společnost to ale v pondělí odmítla se slovy, že nemá a nikdy neměla zájem o vstup státu do firmy.

„Nevíme, jestli budou létat třeba na řecké ostrovy, Kypr nebo Maltu, kam se letadlem musí,“ říká. Každopádně ale cestovní kanceláře potřebují tak šest týdnů, aby se mohli připravit na léto. „Situace je velmi akutní, pokud má sezona začít opravdu 1. července,“ dodává.

Reklama

Doporučované