Hlavní obsah

Prymula řekl, kdo ho pozval na Vyšehrad. Faltýnek měl prostředníka

Foto: seznam zprávy

Roman Prymula oznamuje, že kvůli schůzce na Vyšehradě odstupuje z funkce ministra zdravotnictví.

Reklama

Exministr zdravotnictví přibližuje další okolnosti noční seance, která vedla k jeho pádu. Prozradil také, jak vznikal jeho známý projev k národu a jak pro něj pracovali Babišovi píáristé.

Článek

Zhruba za týden 22. prosince to budou dva měsíce, co se na pražském Vyšehradě odehrála noční schůzka, která nakonec vedla k pádu ministra zdravotnictví Romana Prymuly, do té doby klíčového českého stratéga boje s covidem-19.

Ze setkání politiků s podnikateli v uzavřených prostorách luxusní restaurace Rio's s odstupem času vyplouvají na povrch další střípky.

Roman Prymula nyní pro Seznam Zprávy vlastně poprvé obšírněji hovoří o detailech a potvrzuje účast lidí, kteří dosud svou přítomnost na Vyšehradě popírali, anebo ji nechávají bez komentáře.

Krátce po vypuknutí skandálu, který spustily fotografie deníku Blesk, potvrdil někdejší ministr jen přítomnost šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a ředitele ostravské fakultní nemocnice Jiřího Havrlanta. O dalších osobách mluvit nechtěl, avšak nyní v rozhovoru jejich roli přibližuje.

Podle našich informací byli schůzce na Vyšehradě kromě vás, pana Faltýnka a šéfa ostravské fakultní nemocnice Havrlanta přítomni také pánové Třeštík, Gottvald, Hlína a Horváth. Můžete tuto sestavu potvrdit?

Byli tam. Já jsem tam ale jel na pozvání pana Gottvalda, který mi tlumočil pozvání pana Faltýnka.

Takže kdo vás zval? Pan Gottvald, nebo pan Faltýnek?

Pan Gottvald mi volal, abych přišel, že tam bude pan Faltýnek.

A vy se s podnikatelem Janem Gottvaldem nějak dobře znáte?

Znám jej ze tří či čtyř akcí společenského rázu… A potom tam přišel pan Havrlant a řadu těch lidí, co tam byla na boku, jsem v podstatě vůbec neznal. Třeba toho advokáta.

Myslíte Květoslava Hlínu, který svoji účast na Vyšehradě popřel?

Ano, toho já předtím nikdy neviděl.

Co tam dělal pojišťovací makléř z ostravské firmy Satum Czech pan Horváth? Něco jste s ním řešili?

Do doby, než jsem tam přišel, jsem ani nevěděl, že tam je. Já jej viděl asi dvakrát v životě. Při akci Efektivní nemocnice a pak se kdysi dávno „v pravěku“ ucházeli o zakázku na pojištění Fakultní nemocnice Hradec Králové (Roman Prymula byl v minulosti jejím ředitelem - pozn. red.).

Co se ví o sestavě v restauraci Rio's

Jaroslav Faltýnek - Údajný organizátor schůzky, ztratil kvůli ní post 1. místopředsedy hnutí ANO

Jan Gottvad - Syn někdejšího českého fotbalového bosse dodnes přes četné dotazy novinářů ani nepotvrdil, že v restauraci skutečně byl. Jeho účast potvrzuje Roman Prymula.

Roman Horváth - Ostravský pojišťovací makléř z firmy Satum Czech Roman Horváth také stále mlčí.

Květoslav Hlína - Advokát původem z Přerova je jedním z blízkých Faltýnkových přátel. Dříve tvrdil, že se schůzky na Vyšehradě neúčastnil.

Jan Třeštík - Pražský galerista, který pro Faltýnka mimo jiné pořádal aukci jeho amatérských obrazů. Jeho roli se věnujeme v následující části rozhovoru.

Jiří Havrlant - Šéf ostravské fakultní nemocnice, byl též do restaurace přizván.

V další části rozhovoru obšírněji promluvil Roman Prymula o posledním účastníkovi schůzky na Vyšehradě, jímž je Jan Třeštík.

Třeštík totiž s dalšími lidmi, kteří se starají o veřejnou prezentaci Babišova hnutí ANO, nastoupil s Prymulou na ministerstvo, aby mu v nové roli pomáhal s mediálními záležitostmi, a to v rámci strategického a komunikačního týmu. Pracoval tak po boku Marka Hanče a Marka Prchala, o jejichž aktivitách v politickém zákulisí už Seznam Zprávy referovaly v říjnu.

Nejen z vyjádření Prymuly, ale i samotného Třeštíka vyplývá, že tito lidé ministrovi ve vypjatém čase sílící druhé vlny pandemie připravovali i televizní projevy k národu. Včetně toho nejvíce diskutovaného z 13. října, kdy šéf resortu v předvečer dalšího „lockdownu“ stojí před nastoupeným sborem podřízených ředitelů fakultních nemocnic.

„Přišel jsem za panem profesorem se strukturou a základní osnovu, nepsal jsem ho slovo od slova. Myslím si, že v té době všichni cítili a očekávali, že je potřeba, aby tu zazněl jasný, konkrétní a promyšlený plán, a ten profesor měl. Jen soudím, že pro většinu občanů byl způsob jeho vyjadřování příliš technický a suchopárný, a proto jsme se v týmu snažili jej ‚zlidštit‘,“ popisuje nyní Třeštík, jak právě tento projev vznikal.

Také Roman Prymula nyní dosud málo známé okolnosti spolupráce s pražským galeristou vykreslil.

Galeristu Třeštíka, dalšího účastníka vyšehradské schůzky, jste určitě musel znát. On sám vaše vzájemné vztahy v rozhovoru pro Seznam Zprávy označil za přátelské, prý vás spojuje i záliba v šachové hře.

Tak známe se.

A je pravda, že pro vás dělal nějaké věci v resortu zdravotnictví?

Ano, byl tam s tím týmem. Když jsem já byl ve funkci, dělali veškeré masmediální strategie.

Kdo všechno?

Třeštík s panem Hančem a panem Prchalem.

Co konkrétně měl na starosti Třeštík?

Obecně masmediální komunikaci.

Byl třeba také u vašeho „slavného“ projevu, kdy za vámi na schodech stáli ředitelé fakultních nemocnic?

Také tam byl.

A znali jste se už před tím, než jste přišel na ministerstvo?

Ano, znali jsme se. Ale já jsem se s ním neznal v tom směru, že by měl dělat masmediální strategii. Potom přišla tato velká skupina a řešila to. Já jsem si tam žádné lidi nebral, protože jsem se nestihl ani rozkoukat.

To vám tuto skupinu přidělilo hnutí ANO?

No, chtělo nějak koordinovat masmediální výstupy.

A kdo aktivity pana Hanče, Prchala a Třeštíka platil? Ministerstvo, Úřad vlády, nebo snad hnutí ANO?

Nevím, ale s ministerstvem žádný pracovněprávní vztah neměli. Já jsem si tam přivedl jen jednoho člověka na masmediální věci na půl úvazek a ten byl mimo.

Galerista Třeštík má poměrně důvěrné vztahy s panem Faltýnkem, znají se i přes výtvarné umění. Jak moc jste se vy před setkáním na Vyšehradě s Faltýnkem znal?

Na rovinu řečeno, já jsem se s Faltýnkem předtím potkal asi dvakrát v životě, tohle bylo třetí setkání… Tam (na Vyšehradě) se právě překvapivě řešila masmediální strategie. Z jeho strany jsem to bral v dobrém - jak to bylo, nebo nebylo, nechci komentovat - on mi říkal nějaké tři věci, co bych neměl dělat masmediálně, jinak to byla společenská diskuze.

Litujete toho, co se stalo?

Člověk je v šoku, co to může mít za dopad. Za dva dny se probudíte a máte pocit, že vypukla třetí světová válka.

Připomeňte si Prymulův projev k národu:

V čem se Prymula a Třeštík ve svých výpovědích rozcházejí, jsou formální náležitosti kontraktu na ministerstvu.

Zatímco Prymula v rozhovoru uvedl, že vlastně neví, kdo Třeštíka a spol. platil, ministerstvo to prý nebylo, pražský galerista na dodatečný dotaz uvedl, že měl v resortu zdravotnictví podepsanou smlouvu o provedení práce (poradenství pro ministra), a to i s konkrétním rozsahem odpracovaných hodin. Avšak žádná taková smlouva v Registru smluv uložena není.

„Technicky vzato dohoda mezi námi dvěma byla uzavřena 5. října, a než byla vložena do systému, tak pan profesor rezignoval,“ tvrdí Třeštík.

Reklama

Doporučované